Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Λεηλασίες σε ανθρωπιστική βοήθεια

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε χτες έντονα τις δύο εμπόλεμες πλευρές του Νοτίου Σουδάν για τη συνεχιζόμενη λεηλασία φορτηγών, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοσουδανούς αμάχους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων.

Ο Μπαν επέρριψε ευθύνες για την κλοπή και τις λεηλασίες τροφίμων και φαρμάκων και στο στρατό του Νοτιοσουδανού Προέδρου Σάλβα Κιίρ και στους ενόπλους στασιαστές του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό αμάχων που πέφτουν θύματα εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ή και από άμεσες επιθέσεις ενόπλων αμφοτέρων πλευρών στην προσπάθειά τους να καταλάβουν στρατηγικής σημασίας περιοχές και πετρελαιοπηγές. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επαναλάβει έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας, προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Χτες, αναλυτές του Ομίλου Διεθνών Κρίσεων (ICG, ενός ιδρύματος γεωπολιτικής που χρησιμοποιείται συχνά από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) εκτίμησαν ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Νότιο Σουδάν από τα μέσα Δεκέμβρη ανέρχονται σε περίπου 10.000. Τέτοια εκτίμηση δεν έχει διατυπωθεί μέχρι στιγμής από καμία άλλη πλευρά, μολονότι οι πληροφορίες από τα πεδία των μαχών συγκλίνουν πως οι νεκροί ανέρχονται σίγουρα σε αρκετές χιλιάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ