Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Στήριξη στο μονοπώλιο της TEPCO

TOKIO.--

Σχέδιο για την ανάκαμψη της TEPCO (ιδιοκτήτριας του πυρηνικού εργοστασίου όπου λόγω εγκληματικών ελλείψεων στην ασφάλεια σημειώθηκε το Μάρτη του 2011 το ατύχημα - έγκλημα, που μαζί με το σεισμό και το τσουνάμι σκόρπισαν θάνατο κι αρρώστια σ' εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους) ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Εμπορίου Τοσιμίτσου Μοντέγκι συνέδεσε τις ανακοινώσεις με την αποζημίωση - στήριξη όσων επλήγησαν από το τριπλό χτύπημα του 2011. Τοποθέτηση προκλητική από μια κυβέρνηση που σπεύδει να στηρίξει έναν επιχειρηματικό κολοσσό για ν' ανακτήσει την κερδοφορία του, την ώρα που αμέτρητες λαϊκές οικογένειες εξακολουθούν όχι απλά να μην έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά και να μετρούν ανυπολόγιστες ζημιές από την κυρίαρχη πολιτική: Η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στα σπίτια τους, οι συνέπειες από τη διαρροή ασύλληπτων ποσοτήτων ραδιενέργειας έχει υπονομεύσει την υγεία τους για τις επόμενες δεκαετίες, το περιβάλλον έχει υποστεί τεράστια ρύπανση κ.τλ.

Το νέο σχέδιο προβλέπει μέτρα για την επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου Kashiwazaki Kariwa με την παροχή μέτρων ειδικά για την ενίσχυση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων. Περιλαμβάνει μεγαλύτερη μείωση στο κόστος Ενέργειας και μεγαλύτερες μειώσεις προσωπικού απ' όσα προέβλεπε εκείνο που γνωστοποιήθηκε το 2013, αλλά τελικά δεν προχώρησε.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ναόμι Χιρόσε δήλωσε ότι, αν υπάρξει καθυστέρηση στο πρόγραμμα, θ' αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος, απαιτώντας με θράσος την ολόπλευρη στήριξη της εταιρείας, που θέτει μάλιστα ως στόχο να έχει κέρδη μέχρι το Μάρτη του 2015 ύψους 167,7 δισ. δολάρια.

Ο Μοντέγκι συμπλήρωσε ότι ο παροπλισμός του κατεστραμμένου εργοστασίου αποτελεί εθνική προτεραιότητα... Κι αυτό, όταν μόλις πριν λίγο καιρό αποκαλύφτηκε ότι εκατοντάδες εταιρείες μπουκώνουν κρατικό χρήμα από τη μία πλευρά κι από την άλλη «προσλαμβάνουν»... αστέγους που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες μόνο και μόνο για να ισχυρίζονται ότι προχωρά ο «καθαρισμός» της Φουκουσίμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ