Σάββατο 12 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΜΑΝΙΛΑ.--

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις Φιλιππίνες όσον αφορά τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και τις διεκδικήσεις των Φιλιππίνων έναντι της Κίνας για τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία αποτελεί «μήλον της έριδος», καθώς συγκεντρώνει σύμφωνα με εκτιμήσεις σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Χτες εκατοντάδες Φιλιππινέζοι διαδήλωσαν μπροστά στην πρεσβεία της Κίνας στη Μανίλα, καταγγέλλοντας την κινεζική «καταδίωξη» για το θέμα του συμπλέγματος υφάλων και βραχονησίδων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα με σύνθημα «Κίνα σταμάτα να καταδιώκεις τις Φιλιππίνες». Οργανωτές της συγκέντρωσης ανέφεραν ότι «οι διαδηλώσεις μας γίνονται εναντίον των αυταρχικών θέσεων και ενεργειών της κυβέρνησης του Πεκίνου, που συμπεριφέρεται ως αλαζονικός ηγέτης ακόμα και στα σπίτια των γειτόνων της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύμπλεγμα Σκάρμπορο διεκδικείται τόσο από τις Φιλιππίνες, όσο και από την Κίνα, με πλοία και των δύο χωρών να περιπολούν στη διαφιλονικούμενη περιοχή και την ένταση να αυξάνεται. Και αυτή η διαμάχη εντάσσεται στο ενεργειακό παιχνίδι και τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών, καθώς οι αστικές τάξεις των κρατών που διεκδικούν να εδραιώσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ενεργειακό ανταγωνισμό συγκρούονται, χωρίς κανένα όφελος για τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ