Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Στο επίκεντρο συνομιλιών και μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων

Ο Κινέζος πρωθυπουργός πραγματοποίησε 5ήμερη επίσκεψη στη Μανίλα

Από την υποδοχή του Λι Κετσιάνγκ στη Μανίλα

Copyright 2017 The Associated

Από την υποδοχή του Λι Κετσιάνγκ στη Μανίλα
ΜΑΝΙΛΑ.--

«Οι σχέσεις Κίνας - Φιλιππίνων βλέπουν τώρα ένα ουράνιο τόξο μετά από μια καταιγίδα και επιδεικνύουν μια καλή ορμή» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, στο πλαίσιο 5ήμερης επίσημης επίσκεψής του στη συγκεκριμένη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο Λι βρέθηκε στη Μανίλα και για να πάρει μέρος σε συναντήσεις της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αλλά και της Συνόδου Χωρών της Ανατολικής Ασίας (EAS), όπου το Πεκίνο διαμήνυσε την ετοιμότητά του να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας (ο Λι παρουσίασε μέχρι και σχήματα για «ενιαία αγορά» στην περιοχή), στο φόντο φυσικά του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που οξύνεται απ' άκρη σ' άκρη σε Ασία - Ειρηνικό.

Ενδεικτικές είναι και οι συνομιλίες που έγιναν για την «επίλυση των διαφορών» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), την τεράστια θαλάσσια ζώνη που «βρέχει» Κίνα και πολλές ακόμα χώρες της περιοχής, όπου το Πεκίνο έχει μεγάλες εδαφικές διαφορές με όλες σχεδόν τις άλλες χώρες, και ειδικά την τελευταία διετία έχει ενταθεί η στρατιωτική και άλλη «κινητικότητα». Χαρακτηριστικές είναι αφενός οι ευρείες επιχωματώσεις σε διαφιλονικούμενες νησίδες, όπου η Κίνα διευρύνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αφετέρου οι περιπολίες πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Η κατάσταση στη ΝΚΘ και οι διαφορές Κίνας - Φιλιππίνων προκάλεσαν μεγάλες εντάσεις στις διμερείς σχέσεις, με αποκορύφωμα και την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον Ιούλη του 2016 το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA), που μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων αμφισβήτησε τις διεκδικήσεις της Κίνας στη ΝΚΘ. Ωστόσο, η εξέλιξη αφορούσε προσφυγή της Μανίλα το 2013, ενώ μετά τις εκλογές του 2016 και την επικράτηση της κυβέρνησης Ντουτέρτε αναπροσαρμόστηκαν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί συμβιβασμοί στην περιφέρεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση των Φιλιππίνων αναζήτησε στενότερες επαφές και με Κίνα, Ρωσία.

Στην τελευταία Σύνοδο της ASEAN και με δεδομένο ότι πολλά από τα 10 μέλη της έχουν έντονες διαφορές με την Κίνα, πολλοί περίμεναν να γίνουν πιο «έντονες» υποδείξεις προς το Πεκίνο, ωστόσο φαίνεται ότι η αυξανόμενη διείσδυση κινεζικών κεφαλαίων στην περιοχή πιέζει για καλύτερη «προσαρμογή» του παζαριού.

Χτες, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε πως Λι και Ντουτέρτε συμφώνησαν στη Μανίλα στην αποφυγή της χρήσης πολεμικών μέσων για την επίλυση των διαφορών τους στη ΝΚΘ. Επίσης, το πρακτορείο επισήμανε πως η Κίνα διατηρεί στενή επαφή με τις χώρες της ASEAN για τη συνέχιση των «διαβουλεύσεων» πάνω σε έναν «Κώδικα Συμπεριφοράς» για τη ΝΚΘ και έχει γίνει «σημαντική πρόοδος». Βεβαίως, και εντός της ASEAN οι διαθέσεις «πίεσης» της Κίνας ποικίλλουν, ανάλογα και με το επίπεδο συνεργασίας με κέντρα όπως οι ΗΠΑ.

Πάντως, οι σχέσεις Κίνας - Φιλιππίνων φαίνεται ότι δυναμώνουν, σε όλα τα επίπεδα. Μόνο στη διάρκεια της επίσκεψης Λι υπογράφτηκαν 14 διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές συγκαταλέγονται πολλές για την ανάπτυξη έργων υποδομής (π.χ. γέφυρες στον ποταμό Πασίγκ στη Μανίλα), βιομηχανικών πάρκων, σιδηροδρομικών δικτύων στις Φιλιππίνες. Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ