Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πρωτοστατεί στην αναβάπτιση της σοσιαλδημοκρατίας

Με κινήσεις για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς, συμμετέχει ενεργά στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος

Την αναστήλωση της σοσιαλδημοκρατίας, κάτω από το μανδύα της «κεντροαριστεράς», επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη γενικότερη αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος. Προχτές το βράδυ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των έξι πολιτικών κινήσεων («Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Πρωτοβουλία Β», «Πολιτεία 2012», «Π80», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές») με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, εγκαινιάζοντας τον κύκλο των μεταξύ τους επαφών για την «ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς».

Χτες ο Ευ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινάει την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Στη διάρκεια της συνάντησης, Βενιζέλος και Παπούλιας αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών αλλάζει τα δεδομένα στους συσχετισμούς στην ΕΕ» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αναβιώσει η κλασική ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Και στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει μεθαύριο, θα μιλήσουμε όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Ουσιαστικά επιχείρησε να εμφανίσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σαν εκφραστή δήθεν «φιλολαϊκών πολιτικών», την ίδια στιγμή που σε όλη την ΕΕ, το σύνολο των κομμάτων της αστικής τάξης, μέσα κι έξω από κυβερνήσεις και Ευρωκοινοβούλιο, επιτίθεται με λύσσα στα δικαιώματα και τα εισοδήματα των λαών.

Το ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου του, επιχειρεί να βάλει τις βάσεις για την αναπαλαίωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Στη βάση αυτή επιδιώκει και τη συνεργασία με τις έξι κινήσεις που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της «κεντροαριστεράς», οι οποίες προσκλήθηκαν να συμμετέχουν και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ως παρατηρητές.

Στη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των έξι κινήσεων με το γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτη και τον αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Χρ. Δερβένη, συμφωνήθηκε να «οργανωθεί ο διάλογος για την κεντροαριστερά», με τη συγκρότηση μόνιμου φόρουμ διαλόγου και τη στελέχωση μιας επιτροπής με «πολιτικές προσωπικότητες του χώρου και εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των υπόλοιπων κινήσεων, που θα συντονίσουν τις διαδικασίες».

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά τους είπαν ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία ενός σχήματος όπως η «Ελιά» στην Ιταλία, όπου τα κόμματα και οι κινήσεις θα διατηρούν την αυτοτέλειά τους και θα κατέρχονται σε ενιαίο σχήμα στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, Μανιάτης και Δερβένης ανέφεραν ότι θα κατοχυρώσουν αυτές τις «προϋποθέσεις» και στα επίσημα κείμενα που θα προκύψουν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Οι διεργασίες στο συγκεκριμένο χώρο, έχουν στόχο να σπείρουν αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα ότι το ΠΑΣΟΚ και συνολικά η σοσιαλδημοκρατία που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, μπορούν να γίνουν εκφραστές μιας άλλης μορφής αστικής διαχείρισης, δήθεν πιο «φιλολαϊκής», μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια διεργασιών με πολλά σενάρια ανοικτά(2017-08-31 00:00:00.0)
Προπαρασκευαστική συνάντηση για τη «Δημοκρατική Παράταξη»(2014-09-13 00:00:00.0)
Απαντες διεκδικούν ρόλο και λόγο στις διεργασίες(2014-07-05 00:00:00.0)
Πυκνώνουν ζυμώσεις και διαγκωνισμοί(2013-10-19 00:00:00.0)
Διεργασίες για αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας(2012-12-01 00:00:00.0)
Διαβεβαιώνει ότι παραμένει ικανό να επιτίθεται στο λαό(2012-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ