Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Οι πιέσεις στη Γαλλία αντανακλούν ισχυρές αντιθέσεις

Η κρίση σε Ιταλία και Ισπανία επηρεάζει τη γαλλική οικονομία, που στοχοποιείται από την Κομισιόν για το υψηλό της έλλειμμα

Η προσαρμογή του ελλείμματος της Γαλλίας γίνεται μέσο πίεσης από τις ανταγωνιστικές οικονομίες και άλλοθι από την κυβέρνηση για νέα άγρια μέτρα
Η προσαρμογή του ελλείμματος της Γαλλίας γίνεται μέσο πίεσης από τις ανταγωνιστικές οικονομίες και άλλοθι από την κυβέρνηση για νέα άγρια μέτρα
Μεγαλώνουν οι πιέσεις προς τη Γαλλία, για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα στο προβλεπόμενο από τις ευρωπαϊκές συνθήκες όριο του 3% στο τέλος του 2014. Την περασμένη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει τις προβλέψεις της για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 0,1% για το 2013 και δημόσιο έλλειμμα 3,7%, παρά τις δεσμεύσεις της Γαλλίας να το περιορίσει στα όρια που ζητά η ΕΕ.

Στις πιέσεις για μέτρα μείωσης του ελλείμματος πρωτοστατεί η Γερμανία, δείχνοντας ότι ο ανταγωνισμός οξύνεται στο εσωτερικό της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και το Βέλγιο «δε βλέπει το λόγο γιατί η Γαλλία να τυγχάνει τόσο ευνοϊκής μεταχείρισης», όταν το ίδιο κινδυνεύει με κυρώσεις, εάν οι εγγυήσεις που δόθηκαν για τη διάσωση της τράπεζας Dexia προστεθούν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα αυξηθεί από το 3% στο 3,7% με 3,8% το 2013, όπως δήλωσε πηγή στο Reuters.

Στον απόηχο της κόντρας για το έλλειμμα, η γερμανική Deutsche Welle έγραψε χτες ότι η οικονομική κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία πλήττει σε μεγάλο βαθμό τη Γαλλία, η οποία θεωρείται από τους αστούς οικονομολόγους το κατ' εξοχήν «προβληματικό παιδί» της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γαλλία είναι ιδιαίτερα στενά συνδεδεμένη με την ιταλική οικονομία. Η Ιταλία είναι για τα γαλλικά προϊόντα η δεύτερη σε μέγεθος αγορά μετά τη Γερμανία. Ο όγκος των γαλλικών εξαγωγών προς την Ιταλία έφτασε πέρσι τα 32 δισ. ευρώ, ενώ η Ισπανία ανήκει στο «top 5» των γαλλικών εξαγωγών.

Σαν συνέπεια της κρίσης, σε Ιταλία και Ισπανία, το 2012 η υποχώρηση της ζήτησης γαλλικών αυτοκινήτων ξεπέρασε το 19% και το 13%, αντίστοιχα. Η Γαλλία είναι, μεταξύ άλλων, αντιμέτωπη και με ένα τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο, το οποίο έφτασε πέρσι τα 67,2 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, η Γερμανία σημείωνε εμπορικό πλεόνασμα που υπερέβαινε τα 188 δισ. ευρώ. Το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών συνδέεται και με τον έγκαιρο προσανατολισμό των γερμανικών εξαγωγών προς τις χώρες του BRICS, σε αντίθεση με τις γαλλικές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, οι χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζονται ολοένα και πιο ανοιχτά να επιδιώκουν τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, κύρια Ρώσων και Βρετανών, που έχουν καταθέσεις στη χώρα, στο κόστος του προγράμματος δανεισμού. «Τα κράτη της Ευρωζώνης θέλουν να συμπεριλάβουν εύπορους πολίτες και επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στην Κύπρο, στo κόστος ενός πακέτου βοήθειας προς τη χώρα», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτήν την ώρα βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, στις αποδόσεις κεφαλαίων, σε βίλες και ακίνητη περιουσία, όπως επίσης και η καθιέρωση ενός περιουσιακού φόρου. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο της μετατροπής αξιώσεων επενδυτών από το εσωτερικό και εξωτερικό σε συμμετοχή στις προβληματικές τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ