Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Στην Ολομέλεια σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Την απαράδεκτη διαδικασία κατήγγειλε, χτες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης

Με την καθιερωμένη πλέον απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, σε μία και μόνη συνεδρίαση, νομοσχέδιο με «επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας» για τη ρύθμιση και συμψηφισμό χρεών προς τα νοσοκομεία και άλλες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε, χτες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, κατήγγειλε την απαράδεκτη αυτή διαδικασία και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα για το νομοσχέδιο στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Τόνισε ότι η κατάσταση στο χώρο της Υγείας είναι τραγική όσον αφορά στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς, και ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για μια σειρά θέματα που ρυθμίζει το νομοσχέδιο, όπως:

Με βάση τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων στο σύστημα Υγείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες ανάλογα με τον τζίρο τους τι ποσό πρέπει να γυρίσουν οι εταιρείες στα νοσοκομεία και αντίστοιχα ποιο είναι το ποσό που χρωστούν τα νοσοκομεία αλλά και ο ΕΟΠΥΥ στις φαρμακευτικές εταιρείες, στους αυτοαπασχολούμενους αλλά και στους ασθενείς.

Εθεσε επίσης ερώτημα για την παρακράτηση 3,5% των οφειλόμενων προς τους φαρμακοποιούς και την εξόφλησή τους με δόσεις και ζήτησε να μάθει από πού θα εξοφληθεί η τεράστια «μαύρη τρύπα» που έχει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, στην τοποθέτησή του, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξοφλήσει μέχρι τον Ιούνη τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και είπε ότι το υπουργείο δίνει 300 εκατομμύρια ευρώ στα νοσοκομεία για να συμψηφίσουν και να αποπληρώσουν μέσα σε δύο μήνες τις οφειλές τους. Κατά τον υπουργό τα νοσοκομεία οφείλουν συνολικά 700 - 800 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 150 εκατομμύρια.

Σχετικά με την παρακράτηση του 3,5% των οφειλόμενων προς τους φαρμακοποιούς ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή προβλέπεται ήδη σε σχετικό νόμο. Βεβαίως, ο υπουργός επανέλαβε το μόνιμο μοτίβο της κυβέρνησης περί άσκησης πολιτικής «εντός των συμφωνηθέντων με τους δανειστές», ενώ μίλησε για «χρέη που δημιουργήσαμε όλοι μαζί στη χώρα μας». Μόνο που τα χρέη τα προκάλεσε η πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματιών, η πολιτική που έβαλε και αυξάνει τη συμμετοχή των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τομέα Υγείας, τόσο με το φάρμακο, όσο και με τα αναγκαία υλικά για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Και αυτό τη στιγμή που θα μπορούσε να υπάρχει κρατική παραγωγή φαρμάκων και υλικών για τα νοσοκομεία. Επικαλέστηκε, επίσης, την ανάγκη πληρωμής των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων για να πληρώσουν τους εργαζομένους τους. Αλλά και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων που γιγαντώνουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ