Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΟΠΥΥ
Καταδικάζονται στην ... ασιτία χρονίως πάσχοντες

Ειδικά πανάκριβα τρόφιμα χωρίς γλουτένη για την ασθένεια κοιλιοκάκη αναγκάζονται να τα πληρώνουν οι ασθενείς εκατοντάδες ευρώ το μήνα

Από την τσέπη τους πληρώνουν ποσά ύψους 300 - 400 ευρώ το μήνα οι ασθενείς με κοιλιοκάκη για ειδικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη που είναι απαραίτητα για την υγεία και τη ζωή τους. Τους τελευταίους 3 μήνες, ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε «στάση πληρωμών» λόγω «διαδικαστικών θεμάτων» παρότι οι ασφαλισμένοι δικαιούνται αυτήν την παροχή και φυσικά πρέπει να τραφούν.

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση και συγκεκριμένα η δυσανεξία στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη βρώμη, στη σίκαλη. Ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης οδηγούν στην καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου και μπορούν να προκαλέσουν κακοήθη όγκο, οστεοπώρωση κ.ά. Μόνη θεραπευτική αγωγή είναι η ειδική διατροφή εφ' όρου ζωής.

«Προμηθευόμαστε κάθε μήνα ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη μέσω φαρμακείου, όπως φρυγανιές, ψωμί, μακαρόνια, αλεύρι, μπισκότα, δημητριακά. Οι τιμές είναι πολλαπλάσιες - 200 γρ. ψωμί 7 ευρώ, αλεύρι 13 ευρώ - και γι' αυτό τα έξοδα τα καλύπτουν τα ασφαλιστικά Ταμεία», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Εύη Τασιούλα, που ο 5χρονος γιος της πάσχει από την ασθένεια. Οπως εξηγεί, υπάρχει λίστα του ΕΟΠΥΥ με τα τρόφιμα και ένα δημόσιο νοσοκομείο χορηγεί γνωμάτευση που προβλέπει πόσες θερμίδες και τι ποσότητα τροφίμων αντιστοιχούν σε κάθε ασθενή.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, εκκρεμεί από τον ΕΟΦ μια λίστα με την εμπορική ονομασία των ειδικών τροφίμων, ώστε μόνο αυτά να αποζημιώνονται. Αυτό έχει καθυστερήσει και «τη νύφη» πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Αντί να αποζημιώνονται κανονικά από τον Οργανισμό μέχρι να λυθούν τα διαδικαστικά ζητήματα, βάζουν τους ασφαλισμένους να πληρώνουν αυτά τα μεγάλα ποσά για κάτι που είναι ζωτική ανάγκη. «Μέχρι στιγμής ζοριζόμαστε και τα αγοράζουμε. Δεν ξέρω τι θα γίνει αν συνεχιστεί η κατάσταση. Ξέρω πολλούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν τα κατάλληλα τρόφιμα», συμπληρώνει η Εύη Τασιούλα.

Το ερώτημα είναι: Θα αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι για τους μήνες που θα περάσουν μέχρι να λυθεί και με τι ποσό; Υπάρχει ακόμα η σκέψη να χορηγηθεί διατροφικό επίδομα. Τι ύψος θα έχει αυτό, θα επαρκεί ή θα είναι «συμβολικό»; Μήπως βρήκαν ακόμη μια ευκαιρία να επιβάλουν δραματικές περικοπές, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των χρόνια πασχόντων; Δε θα ήταν και η πρώτη φορά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ