Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Λιτότητα και μέτρα ανεξάρτητα από «μείγμα» διαχείρισης

Αποκαλυπτικό το παράδειγμα της Ισπανίας που καλείται τώρα να συγκρατήσει το χρέος της

Από τις διαδηλώσεις στην Ισπανία ενάντια στις περικοπές και τα αντιλαϊκά μέτρα
Από τις διαδηλώσεις στην Ισπανία ενάντια στις περικοπές και τα αντιλαϊκά μέτρα
Ενδειξη της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι τα στοιχεία που δείχνουν μειωμένη κατά 3,7% τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη για το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τα τέλη του 2009. Στην Ελλάδα η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση και κατά 3,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, σημείωσαν η Ιταλία (7,6%), η Ισπανία (7,2%) και η Ιρλανδία (6,6%), ενώ τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν η Λιθουανία (8,9%), η Εσθονία (6,5%) και η Μάλτα (6,1%). Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 3%.

Επιβράδυνση της οικονομίας το 2012 καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία και για τη Γερμανία. Το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε στο έτος μόλις κατά 0,7%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,5%. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3% το 2011 και κατά 4,2% το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι εξαγωγές, ο πυλώνας της γερμανικής οικονομίας, ενισχύθηκαν μόνο κατά 4,1% (το μισό από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο).

Εξίσου αδύναμη ανάπτυξη προβλέπει και για φέτος η γερμανική κυβέρνηση, της τάξης του 0,5%, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt». Μέχρι σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη κατά 1% για το 2013, έναντι 0,8% το 2012. Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για την Ευρωζώνη συρρίκνωση της οικονομίας της για τους επόμενους μήνες, αλλά με σημάδια αναιμικής «ανάκαμψης».

Σύμφωνα εξάλλου με με τους οικονομολόγους της Societe Generale και του Ιδρύματος Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών της Μαδρίτης, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα και θα ανέλθει στο 97% του ΑΕΠ φέτος, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ.

Οι αναλυτές συνδέουν την άνοδο του χρέους με την αύξηση του ελλείμματος, ύστερα από τη χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους που αποδέχτηκε η ΕΕ, ζητώντας από την Ισπανία να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% και όχι στο 3%, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στην πραγματικότητα, επαληθεύεται ότι ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης τα αντιλαϊκά μέτρα και η λιτότητα είναι φαύλος κύκλος. Με αυτό το δεδομένο, τα αστικά επιτελεία χτυπάνε καμπανάκι, σημειώνοντας με νόημα ότι οι προοπτικές για το 2013 είναι ακόμη χειρότερες, επειδή καθιερώνεται ξανά το δώρο των Χριστουγέννων για το δημόσιο τομέα και αυξάνονται οι δαπάνες για τις συντάξεις, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με επιπλέον 10 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας, προαναγγέλλουν νέες περικοπές για τα λαϊκά στρώματα, τα οποία κοροϊδεύουν ότι ανακουφίστηκαν, μετά τη χαλάρωση τάχα των δημοσιονομικών στόχων.

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, να δηλώνει ότι το φορολογικό και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ αποτελούν δύο από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, το Γενάρη.

Στην Κύπρο, τέλος, ο οίκος «Moody's» προχώρησε χτες στην υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών, αξιολογώντας ως μεγαλύτερο τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Κύπρου, λόγω του διαφαινόμενου «κουρέματος» του δημόσιου χρέους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ