Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Τρεις νεκροί από σολομό με σαλμονέλα

Σε ανθρώπινες ζωές μετριέται αυτή τη φορά η απόλυτη υποταγή κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στο επιχειρηματικό κέρδος, καθώς σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις θάνατοι, από μολυσμένο με σαλμονέλα καπνιστό σολομό, ενώ προσβλήθηκαν ακόμα 1.000 άτομα! Πρόκειται για μια εξέλιξη που εύλογα προκαλεί ανησυχία, καθώς οι επιδιώξεις που έχουν κεφάλαιο και κυβερνήσεις όχι μόνο δεν κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των όποιων ελέγχων για την καταλληλότητα των προϊόντων, αλλά προωθούν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να πουλούν ληγμένα προϊόντα.

Οπως έγινε γνωστό, τρεις ηλικιωμένοι πέθαναν από κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος που διακινεί η ολλανδική πολυεθνική «Foppen Paling en Zalm» και επεξεργάζεται και συσκευάζει για λογαριασμό της η θυγατρική της στην Ελλάδα «Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού» που εδρεύει στην Πρέβεζα, ενώ, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, 100 άνθρωποι στις ΗΠΑ φέρονται να έχουν μολυνθεί από τον ίδιο τύπο σαλμονέλας.

H επιμόλυνση του συγκεκριμένου προϊόντος εντοπίστηκε στις αρχές του μήνα από τις ολλανδικές αρχές όταν αναφέρθηκαν 200 ασθενείς από το συγκεκριμένο μικρόβιο. Τις επόμενες μέρες ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε σχετικά και ότι «προέβη άμεσα στις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία ενέργειες» και, όσον αφορά στην εσωτερική αγορά, καθησύχασε πως «από τους σχετικούς ελέγχους και σύμφωνα με σχετική δήλωση της εταιρείας προέκυψε η μη διακίνηση των επιμολυσμένων παρτίδων καπνιστού σολομού και ότι δεν διακινεί κανένα από τα παραγόμενα σε αυτήν προϊόντα στην εσωτερική αγορά. Αποκλειστικός πελάτης της είναι η μητρική εταιρεία». Ωστόσο, δύο μόλις μέρες μετά, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωνε ότι τελικά προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης στην Πρέβεζα γιατί διαπιστώθηκε ότι συνέχιζε να παράγει τα προϊόντα της με δεσμευμένες μολυσμένες πρώτες ύλες. Μετά την ανακοίνωση των θανατηφόρων κρουσμάτων, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι παραπέμπει στον εισαγγελέα Πρέβεζας την υπόθεση, ενώ κλιμάκιο του ΕΦΕΤ βρέθηκε στους χώρους της επιχείρησης προκειμένου να δεσμεύσει επιπλέον παρτίδες και πρώτες ύλες και παραμένει σε ισχύ η απόφαση για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της.

Η σοβαρή αυτή εξέλιξη, άρρηκτα συνδεδεμένη με το κυνήγι του κέρδους, τον «ανταγωνισμό» και την «ελεύθερη αγορά» ενισχύει την επικινδυνότητα και των επιλογών των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη στήριξη των μονοπωλίων που συνδέονται με τη δημόσια υγεία. Μόλις πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε νέα αγορανομική διάταξη με την οποία επιτρέπεται η διακίνηση προϊόντων που έχουν λήξει ακόμα και για τρεις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης, στο όνομα της «άρσης των εμποδίων στη λειτουργία των επιχειρήσεων», της «διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας», της «τόνωσης του ανταγωνισμού» και της... «προστασίας του καταναλωτή»! Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στον ΕΦΕΤ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ και των βιομηχάνων τροφίμων εκφράστηκε αντίθετη άποψη, προτείνοντας να πωλούνται τα προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή λίγο πριν λήξουν, κάτι που γίνεται ήδη από σούπερ μάρκετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ