Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στον όμιλο της Πειραιώς και η Γενική Τράπεζα

Επιχειρηματικές «συνέργειες» πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω συγχωνεύσεων - εξαγορών

Η εξαγορά - απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας στον Ομιλο της «Πειραιώς» αποτελεί το επόμενο βήμα των σαρωτικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η επιχειρηματική συμφωνία που ανακοινώθηκε προβλέπει την ανακεφαλαιoποίηση της Γενικής Τράπεζας, από το σημερινό ιδιοκτήτη τη γαλλική Societe Generale, η οποία, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα συνεισφέρει με ποσά ύψους 444 εκατ. ευρώ.

Ηδη στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς πέρασε το κερδοφόρο κομμάτι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), ενώ σε διαδικασία συγχώνευσης βρίσκεται η Εurobank (όμιλος Λάτση) που απορροφάται στην Εθνική Τράπεζα και της Εμπορικής που απορροφάται στον όμιλο της Alpha Bank. Θέμα χρόνου είναι η εκποίηση από τη συγκυβέρνηση του μετοχικού πακέτου που έχει απομείνει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής φάσης συγχωνεύσεων - εξαγορών το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έχει συμπτυχθεί σε 3 επιχειρηματικά σχήματα. Πρόσθετο μπόνους για τους τραπεζίτες είναι η προωθούμενη από τη συγκυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για τη διάλυση της προβλεπόμενης σήμερα αποζημίωσης σε περίπτωση απολύσεων εργαζομένων, κάτι που είναι απόλυτα βέβαιο ότι στο επόμενο διάστημα θα πάρει μαζικές διαστάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι επιχειρηματικές συνέργειες, όπως τις υπολογίζουν οι τραπεζίτες διαμορφώνονται ως εξής:

  • Από 570 μέχρι 630 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση Εθνικής - Γιούρομπανκ.
  • Στα 244 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση Πειραιώς - ΑΤΕ - Γενικής.
  • Στα 200 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank.

Πρόκειται για «εξοικονομήσεις» συνολικού ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, που θα προκύψουν από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, της σύμπτυξης των αλληλοεπικαλυπτόμενων δικτύων, τη μαζική και τζάμπα «απομάκρυνση» εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ