Τρίτη 31 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αγώνας για τους Παιδικούς Σταθμούς

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέα ζευγάρια με παιδί. Αν γίνει δεκτό το παιδί τους, σε τι περιβάλλον θα είναι και με πόσα «τροφεία», στους ολοένα λιγότερους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΠΣ), αφού είναι με ελλείψεις προσωπικού και υποχρηματοδοτούμενοι, ενώ κάποιοι ήδη έχουν κλείσει. Οι «οριστικοί πίνακες» αναρτήθηκαν ή δημοσιοποιούνται αυτές τις μέρες. Υπολογίζεται ότι σε δήμους της Αττικής μένουν εκτός ΠΣ 2.320 παιδιά από νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν. Στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια, αφού πολλοί γονείς δεν κάνουν καν αίτηση γνωρίζοντας ότι θα «κοπούν» εξαιτίας των περιλάλητων κριτηρίων.

Ετσι χιλιάδες παιδιά στερούνται το δικαίωμα σε δημόσιες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, η οποία πρέπει να παρέχεται δωρεάν με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς αποκλεισμούς. Ενώ ίσως αυξηθούν παραπέρα, καθώς εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσει στο επόμενο διάστημα μεγάλος αριθμός ΠΣ, να μειωθεί το προσωπικό με τη λήξη συμβάσεων συμβασιούχων, τις συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση προσλήψεων, να μειωθούν κι άλλο οι θέσεις των βρεφών και νηπίων. Ενδεικτικά οι δημοτικές αρχές Αθήνας έκλεισαν τα τελευταία χρόνια δώδεκα σταθμούς, μεθοδεύεται κλείσιμο κι άλλων, μόλις την Πέμπτη απολύθηκαν 272 συμβασιούχοι από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας που λειτουργεί τους ΠΣ του δήμου.

Αναφορικά με τα τροφεία που καλούνται να πληρώσουν από το άγρια περικομμένο εισόδημά τους χιλιάδες οικογένειες σε καιρούς γενικευμένης στέρησης και ανασφάλειας, ουσιαστικά και με ευθύνη των διοικήσεων των δήμων, μια προνοιακή παροχή (όπως είναι η προσχολική αγωγή) παρέχεται όλο και σε λιγότερους, με πληρωμή και σε ανταποδοτική βάση. Επιπρόσθετα, όλο και περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση υποκαθίσταται από ευρωπαϊκά προγράμματα, και αυτά ανεπαρκή και ληξιπρόθεσμα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη εκτός ΠΣ αλλά και του προγράμματος των δήμων φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ) κινδυνεύει να βρεθεί η πλειοψηφία των δικαιούχων. Για τη σχολική χρονιά 2012 - 2013 στο πρόγραμμα (χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ, υλοποιείται μέσω Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης - ΕΕΤΑΑ), προβλέπονται τυπικά 84.049 θέσεις φροντίδας παιδιών και ΑμΕΑ. Υποβλήθηκαν 96.000 αιτήσεις, όμως ο προϋπολογισμός φτάνει για εξυπηρέτηση μόνο 43.000 παιδιών. Αν δεν δοθούν άλλα 125 εκατ. ευρώ, απορροφάται μόνο το 55% των υποβληθεισών αιτήσεων, η πλειοψηφία των παιδιών μένει εκτός ΠΣ, με παρόμοιες επιπτώσεις για τα ΑμεΑ. Κατά πληροφορίες ήδη η ΕΕΤΑΑ απέρριψε περίπου τις μισές από τις αιτήσεις που κατέθεσαν μητέρες για ένταξη των παιδιών τους σε ΠΣ μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Μπροστά στη ζοφερή, για γονείς και παιδιά, πραγματικότητα χρειάζεται αγώνας, να πιεστεί η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μέτρα ώστε: Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους ΠΣ όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις. Να καταργήσει τα τροφεία, να εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Να μην κλείσει κανένας ΠΣ. Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων ΠΣ. Αμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για να λειτουργήσουν νέοι ΠΣ, να αξιοποιηθούν και προκάτ κατασκευές.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτός δομών και φέτος χιλιάδες παιδιά, σε απόγνωση οι οικογένειες(2022-09-06 00:00:00.0)
Λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού η Προσχολική Αγωγή(2018-08-31 00:00:00.0)
Χιλιάδες παιδιά και τη νέα σχολική χρονιά εκτός παιδικών σταθμών(2017-05-26 00:00:00.0)
Πάνω από 40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών(2013-08-27 00:00:00.0)
Χιλιάδες βρέφη και νήπια εκτός παιδικών σταθμών(2012-08-12 00:00:00.0)
Εκατοντάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών(2012-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ