Τρίτη 31 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πιο βαθιά το μαχαίρι στο λαό

Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και σε προκαθορισμένους ρόλους οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να κρύψουν από το λαό την πρωτοφανή αγριότητα των νέων μέτρων που προωθούν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων

Την ειλημμένη απόφασή τους να βάλουν πιο βαθιά το μαχαίρι στους μισθούς, στις συντάξεις, στα κοινωνικά επιδόματα, στις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία και να επιταχύνουν το πλιάτσικο στην περιουσία του δημοσίου, επιβεβαίωσαν οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους να δώσουν ώθηση στον στρατηγικό στόχο να πληρώσει ο λαός τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης προκειμένου να διασωθεί η πλουτοκρατία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Παράλληλα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι σε προκαθορισμένους ρόλους και με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως αυτό της επιμήκυνσης, επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να κρύψουν την πρωτοφανή αγριότητα των νέων μέτρων. Ειδική αποστολή στην κατεύθυνση αυτή έχουν αναλάβει οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όπως επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη χτεσινή δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης έδωσαν έμφαση στο «συνολικό στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», στον οποίο ξεκαθάρισαν πάντως ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών, επιχειρώντας όμως να «υποβαθμίσουν» τα βάρβαρα μέτρα, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχουν ήδη συμφωνηθεί στις συναντήσεις των επιτελείων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, δεν άφησε κανένα περιθώριο για αυταπάτες: «Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούνε 11,5 δισ. ευρώ περίπου από τις δαπάνες, όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δυο χρόνια ακόμη και βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, όμως το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στη σύσκεψη δεν οριστικοποιήθηκε το πακέτο των μέτρων ύψους 14,5 δισ. ευρώ, πράγμα που αναμένεται να γίνει σε επόμενη σύσκεψη των τριών, πιθανότητα μέσα στη βδομάδα.

«Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο, που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση», δήλωσε εξερχόμενος ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι σε αυτό συμφωνούν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συμπίπτουν επίσης ότι «θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις». Επιχειρώντας να παρουσιάσει τη δική του πρόταση ως δήθεν λιγότερο επώδυνη, ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα την ταχεία προώθηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ για το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε κι ένα επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πλαίσιο». Πρόκειται βέβαια για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές που τσακίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τα άγρια μέτρα λιτότητας, πάνε πακέτο, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το μνημόνιο.

«Δε συζητήσαμε για περικοπές, δε συζητήσαμε για τη λήψη μέτρων. Συζητήσαμε για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ο συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης αυτών των δυο ζητημάτων», υποστήριξε από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί «είναι απόλυτα σύμφωνοι στους δυο προηγούμενους άξονες»..

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ξεκαθαρίσει ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της», επισημαίνοντας με νόημα πως «υπάρχει η συμφωνία των τριών αρχηγών ότι προκειμένου να φανούμε αξιόπιστοι επιτέλους, πρέπει να βρούμε τα 11,5 δισ.»...

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε με έκδηλη ικανοποίηση τη βοήθεια που της πρόσφεραν οι επικεφαλής της τρόικας, να παρατείνουν δηλαδή την παραμονή τους στην Αθήνα προκειμένου να ασκήσουν πίεση για την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων το συντομότερο δυνατόν. Η παράταση της παραμονής τους συμφωνήθηκε στο δείπνο εργασίας που είχε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. «Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι η παραμονή της τρόικας από εμάς εκλαμβάνεται ως θετική, υπό την έννοια ότι θα μπορεί άμεσα να υπάρχει αξιολόγηση, αποτίμηση των μέτρων για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος και κατ' επέκταση την απελευθέρωση της επόμενης δόσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ