Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εκατοντάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών

Εκατοντάδες βρέφη και νήπια μένουν εκτός των παιδικών σταθμών (ΠΣ) του Δήμου της Αθήνας ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν χρόνια ολόκληρα οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές, αφήνοντας τα νέα ζευγάρια χωρίς ένα δίκτυο ολοκληρωμένης προσχολικής φιλοξενίας και φροντίδας των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) κατατέθηκαν από γονείς 5.682 αιτήσεις για τους 82 ΠΣ του δήμου. Εγιναν δεκτά 953 βρέφη και 3.775 νήπια, σύνολο 4.708 παιδιά συν άλλα 500 που θα πάρουν μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ. Επομένως σχεδιάζουν στη σχολική χρονιά 2012-2013 να κάνουν δεκτά 5.208 παιδιά. Αφήνουν εκτός 460 χαρακτηρίζοντάς τα «επιλαχόντα» συν άλλα 403 ως «απορριπτέα» (κάποιο «πρόβλημα» είχε η αίτηση, δεν προσκομίστηκαν όλα τα αναγκαία έγγραφα κλπ.).

Σημειωτέον ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας στις 15/5 η διορισμένη από τη δημοτική πλειοψηφία διοίκηση του ΔΒΑ παρουσίασε στοιχεία ότι χωρούν στα κτίρια των παιδικών σταθμών 5.500 παιδιά, σχεδόν 300 περισσότερα από όσα σχεδιάζουν να πάρουν τώρα. Παράγοντες του ΔΒΑ αναφέρουν ότι οι μειωμένες θέσεις οφείλονται στο γεγονός ότι «τηρούν το νόμο περί χωρητικοτήτων», παίρνουν τόσα παιδιά όσα προβλέπεται να φιλοξενούνται με βάση τα τ.μ. κάθε ΠΣ, γενικά τους χώρους του.

Η χωρητικότητα, γενικά η καταλληλότητα κάθε κτιρίου που φιλοξενεί νήπια είναι πράγματι ζήτημα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές χρόνια ολόκληρα δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για να το αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν σχέδια οικοδόμησης ΠΣ στο Δήμο της Αθήνας τουλάχιστον από το 1985, όλα έμειναν στα χαρτιά. Υπάρχει στο δήμο από το 2010 και μένει ανεκτέλεστη ολοκληρωμένη μελέτη για κατασκευή 25 προκάτ κτισμάτων σε ιδιόκτητα οικόπεδα που (αξιοποιώντας και τους δεκάδες μηχανικούς του δήμου) μπορεί να λύσουν άμεσα, με μικρό κόστος, σε μεγάλο βαθμό και σε κατάλληλους χώρους το ζήτημα φιλοξενίας των παιδιών στην Αθήνα. Οχι οι δημοτικοί ΠΣ να δέχονται λιγότερα, αλλά κάθε χρόνο περισσότερα παιδιά καλύπτοντας έστω σταδιακά τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

Σήμερα όσα περισσότερα παιδιά μένουν εκτός τόσες περισσότερες λαϊκές οικογένειες μένουν στον αέρα, καθώς σε καιρούς γενικευμένης στέρησης και ακρίβειας πόσα νέα ζευγάρια μπορούν να πληρώνουν 300-500 ευρώ τροφεία μηνιαίως όπως ζητούν οι ιδιωτικοί ΠΣ; Αν γίνουν δεκτά τουλάχιστον 5.500 παιδιά (όπως προσδιόριζε τη χωρητικότητα των ΠΣ του δήμου η ίδια η διοίκηση του ΔΒΑ), το πρόβλημα σε ένα βαθμό τουλάχιστον αμβλύνεται.

Σημειωτέον ότι ήδη στο ΔΒΑ (Ρόδου 181, Σεπόλια) κατατίθενται εκατοντάδες ενστάσεις από γονείς παιδιών που έμειναν εκτός. Η διορία υποβολής λήγει σήμερα Πέμπτη στις 3.30 μ.μ. Η δευτεροβάθμια επιτροπή εξέτασης αιτήσεων τις κοιτά αύριο Παρασκευή. Οι οριστικοί πίνακες αναμένονται από Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ