Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Εκτός δομών και φέτος χιλιάδες παιδιά, σε απόγνωση οι οικογένειες

Συνεχίζονται ο εμπαιγμός και η κοροϊδία από την κυβέρνηση

Χωρίς τέλος είναι η ταλαιπωρία για τους γονείς που προσπαθούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος επιδότησης των τροφείων (voucher) στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, την περασμένη Πέμπτη, στο «και πέντε» της νέας σχολικής χρονιάς, σειρά έχει πάρει το κυνήγι μιας θέσης στους σταθμούς.

Ακόμα και οι γονείς που κατάφεραν να λάβουν το πολυπόθητο «voucher», σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξασφαλίσουν την εγγραφή των παιδιών τους. Παρά τον ...στόχο της κυβέρνησης να μη μείνει «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού», οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται δραματικά της σχετικής ζήτησης, σε πολλές δε περιοχές δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τα «voucher» που χορηγούνται. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στα βρεφικά τμήματα, κι έτσι γονείς κινδυνεύουν να μείνουν με το «voucher» στο χέρι, «δικαιούχοι» στα χαρτιά του προγράμματος, αποκλεισμένοι στην πράξη από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις η ΕΕΤΑΑ, ως φορέας που υλοποιεί το πρόγραμμα, ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή την απόδοση πλήρους «voucher» σε αιτούντες που είχαν λάβει «voucher» μειωμένης αξίας, παρά το γεγονός ότι το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνούσε το όριο που έθετε το πρόγραμμα (27.000 ευρώ για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά).

Δημοτική αρχή Πάτρας: Δεν ανεχόμαστε να θεωρούνται τα παιδιά μας «κόστος»

Μια απόδειξη των ανυπόστατων ισχυρισμών της κυβέρνησης περί «κάλυψης» όλων των παιδιών έρχεται από τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Πάτρα.

Εκεί η δημοτική αρχή δίνει μεγάλο αγώνα εδώ και χρόνια για να πολλαπλασιάσει τις θέσεις στις δομές, σημειώνοντας ότι «δεν δεχόμαστε να θεωρούνται τα παιδιά μας "κόστος"».

Συγκεκριμένα, ενώ από το 2014 έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η λειτουργία αυτών των δομών, με αύξηση των διαθέσιμων θέσεων βρεφών και νηπίων (και φέτος με τρία νέα τμήματα), καταργώντας τα τροφεία παρά και τη μειωμένη χρηματοδότηση που λαμβάνει διαχρονικά από τις έως και σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.), στέκεται και σε όσα παιδιά δεν κατάφεραν να γίνουν δεκτά στις δημοτικές δομές.

«Μετά την κάλυψη όλων των θέσεων, καταφέραμε να γίνουν δεκτά στις δημοτικές δομές 214 βρέφη και 686 νήπια», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η δημοτική αρχή και αναδεικνύοντας τις ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για την εφαρμογή των νόμων της αγοράς, με το μοίρασμα κουπονιών και με μόρια (αντί για την ικανοποίηση όλων των αναγκών), τονίζει:

«Δυστυχώς μένουν εκτός δημοτικών δομών 323 βρέφη και 125 νήπια που υπέβαλαν αίτηση, καθώς και εκατοντάδες ακόμα σε όλη την πόλη, που δεν έκαναν καν αίτηση, γιατί δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν το αναγκαίο voucher, άρα θα μείνουν εκτός και από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς!».

Επισημαίνοντας πως η πρόσβαση στην Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα που πρέπει να καλύπτεται απρόσκοπτα, σχεδιαζόμενο μέσα από δημόσιους, δωρεάν και επαρκείς βρεφονηπιακούς σταθμούς, καυτηριάζει πως «δεν είναι δυνατόν να συνδέεται η χρηματοδότηση των δημοτικών παιδικών σταθμών, η πληρωμή των εργαζομένων, με τα vouchers των γονιών. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος, για να λειτουργήσουμε όσα τμήματα πρέπει, για όλα τα παιδιά της πόλης μας».

Στέκεται και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου που «στενάζουν», αφού καλύφθηκε μόλις το ένα τρίτο των θέσεων, λόγω της ίδιας πολιτικής που έχει ως αποτέλεσμα και να μένουν κενές θέσεις, οδηγώντας από τη μία σε οικονομικό «στραγγαλισμό» τα δημοτικά ΚΔΑΠ και από την άλλη να υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση στη δημιουργική απασχόληση.

Η δημοτική αρχή απαιτεί, μεταξύ άλλων, κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για τη δημιουργία νέων Σταθμών και Τμημάτων με ευθύνη του κράτους για κάλυψη όλων των αναγκών, πλήρη χρηματοδότηση, χωρίς την καταβολή τροφείων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, νέες προσλήψεις για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για ικανοποίηση των αυξημένων λαϊκών αναγκών σε νέες, σύγχρονες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ