Κυριακή 12 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
Χιλιάδες βρέφη και νήπια εκτός παιδικών σταθμών

Από διαμαρτυρία γονέων ενάντια στο κλείσιμο παιδικών σταθμών
Από διαμαρτυρία γονέων ενάντια στο κλείσιμο παιδικών σταθμών
Χιλιάδες παιδιά φέτος θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με τραγικές επιπτώσεις στα νέα ζευγάρια. Πολλοί δημοτικοί σταθμοί κλείνουν εξαιτίας της αδυναμίας των δήμων να τους στελεχώσουν με προσωπικό και να τους λειτουργήσουν. Οι υπάρχοντες συρρικνώνονται επικίνδυνα, υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Τα τροφεία παραμένουν έως αυξάνονται, με τους γονείς να αδυνατούν να πληρώσουν. Οι δε δημοτικές δομές, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, αφήνουν εκτός περίπου 53.000 παιδιά, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που υπέβαλαν οι γονείς. Ο αριθμός αυτός δεν είναι ενδεικτικός, αφού πολλοί γονείς δεν υπέβαλαν αίτηση λόγω των κριτηρίων που ετίθεντο για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε σταθμό, αλλά και γιατί δεν πίστευαν ότι αυτή θα γινόταν δεκτή.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι φέτος πολλοί γονείς στράφηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διότι δεν καταβάλλουν τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς. Κάτι που δείχνει την οικονομική ανέχεια που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν τα 20 ή 30 ευρώ το μήνα στο δημοτικό παιδικό σταθμό. Βέβαια, για να εγκριθεί μία αίτηση στην ΕΕΤΑΑ πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Επίσης, πολλοί περισσότεροι ήταν οι δήμοι που θέλησαν να εντάξουν παιδικούς σταθμούς στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ επειδή για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν ισχύει ο περιορισμός των προσλήψεων που ισχύει για τους δήμους όταν λειτουργούν οι ίδιοι τους σταθμούς. Δηλαδή, οι δήμοι παραδίδουν τις υποδομές στην ΕΕΤΑΑ και τα υπόλοιπα είναι θέμα της εταιρείας.


Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους γονείς, που από Σεπτέμβρη θα βρεθούν σε τραγικό αδιέξοδο αφού δε θα μπορούν να βγουν στο μεροκάματο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση μειώνει δραματικά τη χρηματοδότηση προς τους δήμους, ενώ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις των εργαζομένων, οδηγώντας παιδικούς σταθμούς σε κλείσιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνη η χρηματοδότηση προς τους δήμους ήταν 135 εκατομμύρια ευρώ. Τον Ιούλη μειώθηκε σε 96 εκατ. ευρώ και από τον Αύγουστο μέχρι και το Δεκέμβρη υπολογίζεται να προσγειωθεί στα περίπου 70 εκατ. ευρώ. Η δε ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ουσιαστικά βάζει πλάτες στα κυβερνητικά σχέδια συρρίκνωσης των κοινωνικών δομών που λειτουργούν σήμερα οι δήμοι, προωθώντας πρωτοβουλίες που υποβαθμίζουν το όποιο κοινωνικό έργο σε εκ περιτροπής υπηρεσία που παρέχεται από «εργαζόμενους» χωρίς δικαιώματα. Πρωτοστατούντος του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη, προωθείται η λογική της σύστασης «συνεταιριστικών επιχειρήσεων», από ανέργους, οι οποίοι θα λειτουργούν ως επιχειρηματίες τους παιδικούς σταθμούς, χωρίς συμβάσεις και με αμφίβολη αμοιβή. Γι' αυτό αρνείται η ΚΕΔΕ να διεκδικήσει το αυτονόητο, να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι παιδικοί σταθμοί ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών. Απλά, για τα μάτια, φέρεται να διεκδικεί τη χρηματοδότηση του προγράμματος που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ με επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ από λιμνάζοντα κονδύλια του ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας, όταν στελέχη της εκτιμούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Ενα ακόμη χτύπημα για τα νέα ζευγάρια ήρθε από το ΙΚΑ, το οποίο, με την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ, έκοψε το σχετικό επίδομα που τους έδινε μέχρι πρότινος για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικό σταθμό.

Λειψά προγράμματα αντί μόνιμων δομών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΕΤΑΑ, περίπου 53.000 παιδιά θα μείνουν εκτός των δομών του προγράμματος. Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας, που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, εφαρμόζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά. Φέτος υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα 2.240 δομές, με 84.049 θέσεις. Το 70% των δομών είναι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Περίπου το 55% των αιτήσεων που υπεβλήθησαν απορρίφθηκαν λόγω της χρηματοδότησης, η οποία μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρσι και λόγω των κριτηρίων που τέθηκαν, τα οποία άφηναν απ' έξω ένα σημαντικό αριθμό γονέων, πολλοί από τους οποίους δεν υπέβαλαν καν αίτηση. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 125 εκατομμύρια ευρώ, από 175 εκατομμύρια που ήταν την προηγούμενη σχολική χρονιά, ενώ για την κάλυψη των αναγκών απαιτούνται άλλα 125 εκατομμύρια ευρώ.

Από τον κατάλογο των ωφελουμένων παιδιών και γυναικών που δημοσίευσε η ΕΕΤΑΑ προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

Ο αριθμός των ωφελούμενων γυναικών ανέρχεται σε 34.693, μειωμένος κατά 13,5% σε σχέση με το 2011, οπότε ήταν 40.125. Η μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις αιτήσεις, δηλαδή τις γυναίκες που ωφελούνται από το πρόγραμμα, σημειώνεται στη Στερεά Ελλάδα, όπου ο αριθμός των αιτήσεων που εγκρίθηκαν είναι μειωμένος κατά 95%. Ακολουθούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με μείωση 87,3%, η Αττική με 61,7%, η Κεντρική Μακεδονία με 25,7%. Ο αντίστοιχος αριθμός των αιτήσεων ενδιαφερόμενων γυναικών ήταν 78.348 το 2012, ενώ το 2011 ήταν 54.954.

Ο δε αριθμός των παιδιών που τοποθετούνται στις δομές είναι 43.060, μειωμένος κατά 11% σε σχέση με το 2011. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στη Στερεά Ελλάδα, όπου τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν είναι μειωμένα κατά 94% σε σχέση με πέρσι. Ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον αριθμό των παιδιών να είναι μειωμένος κατά 86,5%, η Αττική με 59,5% μείωση και η Κεντρική Μακεδονία με 22,1%. Ο αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων τέκνων ήταν 96.130, ενώ το 2011 ήταν 67.311.

Στην Αττική το πρόβλημα είναι κυριολεκτικά τεράστιο. Ο αριθμός των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων γυναικών ήταν 19.108, αυξημένος κατά 67,6% σε σχέση με πέρσι. Ο αριθμός των αιτήσεων για την τοποθέτηση παιδιών το 2012 ήταν 22.309, αυξημένος κατά 66,4% σε σχέση με πέρσι. Από αυτές τις αιτήσεις ικανοποιήθηκαν οι 3.790, που σημαίνει ότι μόνο στην πρωτεύουσα 18.519 παιδιά δε θα φιλοξενηθούν στις δομές του προγράμματος. Πέρσι είχαν φιλοξενηθεί 9.367 παιδιά.

Η θέση του ΚΚΕ

Μπροστά στο αδιέξοδο που προκύπτει για εκατοντάδες ζευγάρια, το ΚΚΕ ήδη από τον Ιούλη, με παρέμβασή του στη Βουλή, έχει ζητήσει:

  • Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς στην Αττική όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.
  • Να καταργήσει τα τροφεία και να εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά.
  • Να ανανεωθούν οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών. Αμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί και να αξιοποιηθούν προκάτ κατασκευές.

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ