Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χιλιάδες παιδιά και τη νέα σχολική χρονιά εκτός παιδικών σταθμών

Και τη νέα σχολική χρονιά 2017-18, παρά τα «πυροτεχνήματα» της κυβέρνησης ότι δήθεν κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός Προσχολικής Αγωγής, εκτιμάται ότι χιλιάδες παιδιά δεν θα φιλοξενηθούν σε κάποιον παιδικό σταθμό. Τουλάχιστον 40.000 παιδιά δεν θα βρουν θέση σε κάποιον σταθμό, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα ροή των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία τους. Ενώ άγνωστος αριθμός παιδιών επίσης θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών, εκτός αν βρουν θέση σε δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό και πληρώσουν τροφεία, και εφόσον βέβαια οι γονείς μπορούν να τα διαθέσουν.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, εκτιμάται ότι οι αιτήσεις που έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη να υποβάλλονται θα ξεπεράσουν τις 140.000. Το ποσό που πρόκειται να διατεθεί, μέσω του προγράμματος, υπολογίζεται σε 205 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αρκούν για τη δωρεάν φιλοξενία περίπου 100.000 παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 40.000 παιδιά εκτός Προσχολικής Αγωγής. Υπάρχει άλλος ένας μεγάλος αριθμός παιδιών από οικογένειες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης και συμμετοχής στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι ξεκρέμαστες.

Και πέρυσι, παρότι επίσης περίπου 40.000 παιδιά είχαν μείνει εκτός Προσχολικής Αγωγής, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, η κυβέρνηση θριαμβολογούσε. Οπως κάνει και τώρα, προπαγανδίζοντας την αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων παιδιών από 92.000 πέρυσι σε περίπου 100.000 τη νέα σχολική χρονιά. Την ίδια ώρα βέβαια έχει φροντίσει, όπως κάνει για πολλά ζητήματα, να προπαγανδίσει, με τη βοήθεια και πρόθυμων μέσων ενημέρωσης, τη δήθεν κάλυψη όλων των αναγκών των παιδιών, κάτι που στην πράξη βέβαια δεν ισχύει.

Στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες νέα ζευγάρια προστίθεται και αυτό των όρων φιλοξενίας των παιδιών στους σταθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 86% των παιδικών σταθμών είναι υπεράριθμα και το 68% λειτουργεί με ελλείψεις προσωπικού. Σύμφωνα δε με την ΕΕΤΑΑ, υπάρχει επίσης σοβαρό έλλειμμα παιδικών σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ