Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολυνομοσχέδιο - πεσκέσι στις μεγαλοεπιχειρήσεις

Κι άλλες προσφορές στην πλουτοκρατία, νέα ληστρικά «αντικειμενικά κριτήρια» για τους αυτοαπασχολούμενους. Με προδιαγραφές ΣΕΒ ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός

Με γέφυρα το πολυνομοσχέδιο «επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης και με διαδικασίες εξπρές θα ψηφιστεί την επόμενη βδομάδα στη Βουλή, το «μαύρο μέτωπο» συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας ετοιμάζει το πέρασμα στην επόμενη φάση της βαρβαρότητας, με τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου βρίθουν από προσφορές στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, χαριστικές ρυθμίσεις για τις μερίδες της πλουτοκρατίας που έχουν φεσώσει την εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ, νέας κοπής εξουθενωτικά λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια» απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, παραπέρα «απελευθερώσεις» σε κατηγορίες των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων.

Συγκεκριμένα:

Φορολογία μερισμάτων: Μερίσματα από κέρδη εταιρειών, πρόσθετα μπόνους, είτε σε μετρητά, είτε σε μορφή δωρεάν διανομής μετοχών κ.λπ., φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 25%, με τον οποίο οι πλουτοκράτες εξαντλούν κάθε φορολογική υποχρέωση. Στους προκλητικά ευνοημένους είναι οι ξένες μητρικές εταιρείες, τα μονοπώλια και οι μεγαλομέτοχοι - φυσικά πρόσωπα, ντόπιοι και ξένοι. Με τη ρύθμιση έρχονται να τους ξαλαφρώσουν από φόρους για τα «αναμενόμενα μερίσματα ή κέρδη οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστικής περιόδου 2010) και μετά».

Φορο-ελεγκτικός μηχανισμός: Το «δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί» μπορούν να αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες την «ενημέρωση» των οφειλετών τους. Ικανοποιούν πλήρως το σύνολο των «αιτημάτων» που τους υπέβαλε ο ΣΕΒ, αναθέτοντας στους ιδιώτες και το ρόλο του ελεγκτή ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων. Επίσης, στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών συγκροτούν 5μελή Επιτροπή στην οποία μετέχει και εκπρόσωπος του ΣΕΒ!

«Αντικειμενικά κριτήρια»: Στόχευσή τους είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερη συγκέντρωση κλάδων της οικονομίας και δραστηριοτήτων. Φέρνουν την «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή προσδιορίζουν το ύψος του εισοδήματος με βάση τα γενικά κριτήρια που ισχύουν συνολικά σε κάθε κλάδο ή δραστηριότητα, ανεξάρτητα δηλαδή αν πρόκειται για μικρομάγαζο της γωνίας ή για εμπορικό κέντρο. Στα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια» έχουν περιλάβει τις τραπεζικές καταθέσεις, τις δαπάνες των μικροεπαγγελματιών κ.ά., προκειμένου να προσδιορίσουν τα «ακαθάριστα έσοδα και τον οφειλόμενο ΦΠΑ».

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι τους πρόκειται για τα φέσια στην εφορία που έχουν βαρέσει οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει «ανεπίδεκτα είσπραξης». Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου έρχεται να δώσει απαλλαγές από προσαυξήσεις (εφάπαξ, με απαλλαγή από το σύνολο των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε 2-12 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή του 90%, 13-24 δόσεις με απαλλαγή του 75%, 25-36 δόσεις με απαλλαγή του 60%, 37-48 δόσεις με απαλλαγή του 45%, 49-60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή του 25%). Προκειμένου να πιάσουν τη «μαρίδα», κατεβάζουν την ελάχιστη μηνιάτικη δόση στα 100 ευρώ.

Δικηγόροι: Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι στο εξής η «δικηγορική Εταιρεία δύναται να ιδρύει υποκαταστήματα». Εδρα της εταιρείας μπορεί να είναι η «περιφέρεια του Δικηγορικού Συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος τουλάχιστον ένας από τους εταίρους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είσπραξη μέχρι κεραίας των «οφειλών» των λαϊκών νοικοκυριών(2014-11-12 00:00:00.0)
Διαχείριση στα μέτρα των τραπεζών και του κεφαλαίου(2014-10-28 00:00:00.0)
Λήξη προθεσμίας(2004-11-23 00:00:00.0)
Δώστε και σώστε...(2004-07-09 00:00:00.0)
Ρύθμιση χρεών πλημμυροπαθών(2003-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ