Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στο απόσπασμα επικουρικές, εφάπαξ, ΒΑΕ

Με νέα επίθεση στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ, τη νέα συρρικνωμένη λίστα των ΒΑΕ, την αποψίλωση των παροχών Υγείας μέσα από τον ΕΟΠΥΥ και την ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση βαθαίνει παραπέρα τις αντεργατικές ανατροπές. Το αντεργατικό πακέτο παρουσίασε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ως μέρος του γενικότερου «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, μέχρι το τέλος Αυγούστου ολοκληρώνονται οι «μελέτες» για τα επικουρικά ταμεία, στη βάση των οποίων μέσα στο Σεπτέμβρη θα ψηφιστούν νέες ανατροπές για τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1/1/2012. Ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν και για τα Ταμεία που αποδίδουν εφάπαξ, ενώ στις 20 Ιούλη θα διαμορφωθεί η νέα λίστα των ΒΑΕ. Απο την 1η του Σεπτέμβρη θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος φορέας υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ.

Ο ορυμαγδός αυτός έρχεται να προστεθεί στα μέτρα που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και που σύμφωνα με το υπουργείο η «εξοικονόμηση» πόρων ανήλθε για το 2010 στα 3,3 δισ. ευρώ. Απ' αυτά τα 1,045 δισ. ευρώ προήλθαν από την κατάργηση των δώρων των συντάξεων και αν σε αυτά προσθέσουμε και τις φετινές απώλειες των συνταξιούχων, τότε η συνολική αφαίμαξη μέσα στη διετία, μόνο από το συγκεκριμένο μέτρο, ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ.

Το κεφάλαιο κάνει πάρτι

Παρά όμως τη συνεχή αφαίμαξη των συνταξιούχων, την υποβάθμιση των παροχών Υγείας και τις άγριες περικοπές, τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα το ΙΚΑ, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνέντευξη, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία. Μόνο για το 2011, οι απώλειες του ΙΚΑ ανέρχονται στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων, την αύξηση της ανεργίας και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων. Επιπλέον, το κόστος για τον ΟΑΕΔ ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατευθύνονται και αυτά στις επιχειρήσεις.

Στην πραγματικότητα το μεγάλο κεφάλαιο κάνει πάρτι σε βάρος του ΙΚΑ και άλλων οργανισμών που χρηματοδοτούνται από το υστέρημα των εργαζομένων. Η εισφοροδιαφυγή, παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, παραμένει ανέγγιχτη. Οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ και παρά τις χαριστικές επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οι εργοδότες συνεχίζουν να μην καταβάλλουν εισφορές που έχουν παρακρατήσει από τους εργαζόμενους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι τουλάχιστον πρόκληση η κυβέρνηση να σχεδιάζει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ανακοίνωσε για άλλη μια φορά ο διοικητής του ΙΚΑ.

Και, βέβαια, η λεηλασία των πόρων του ΙΚΑ, η οικονομική του δυσπραγία, ως αποτέλεσμα αυτής της λεηλασίας, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τους λεονταρισμούς περί «εφαρμογής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εισφορών» - για τα οποία τόσες φορές έχουμε ακούσει - ούτε με δανεισμό από τις τράπεζες (ρέπος αντί ομολόγων) στον οποίο καταφεύγει η κυβέρνηση, ούτε με πρόωρη εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης, που έτσι και αλλιώς υπολείπεται των πραγματικών αναγκών του Ιδρύματος. Πολύ περισσότερο που και εδώ το μάρμαρο της τρέχουσας οικονομικής δυσπραγίας το πληρώνουν πάλι οι εργαζόμενοι, αφού η απονομή συντάξεων καθυστερεί από 9 έως 18 μήνες και αυτήν τη στιγμή 136.262 αιτήσεις συντάξεων «λιμνάζουν» στα γραφεία του ΙΚΑ, στερώντας έτσι σε ανθρώπους που έπαψαν να εργάζονται το βασικό τους μέσο διαβίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ