Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

ΜΑΥΡΟ ΚΛΑΜΑ: «Τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων αποδεικνύονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, καθώς αδυνατούν να λάβουν πρωτοβουλίες για την κρίση του χρέους, όταν τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί στα επίπεδα του 6% στην Ιταλία, του 6,3% στην Ισπανία, τα CDS καταγράφουν νέα ιστορικά ρεκόρ στις χώρες των PIIGS (οι 3 εξ αυτών σε τετραψήφιο ποσοστό!) και η επιλεκτική χρεωκοπία της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από πολιτικούς, αναλυτές και παρατηρητές ως αναπόφευκτη. Το χάος και η ασυναρτησία γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα καθώς έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ούτε ένα ούτε δύο, αλλά... 36 (!) διαφορετικά σενάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή ιδιωτών, με αποτέλεσμα να καθίσταται εν μέσω αυτού του αλαλούμ πολιτικών, τραπεζιτών και τεχνοκρατών της Ευρωζώνης καθημερινά και πιθανότερο το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεωκοπίας» (το θέμα στην ΑΥΓΗ).

ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ: «Η ηγεσία της ΕΕ υποχρεώνεται, από τα πραγματικά πλέον γεγονότα και τον αμείλικτο τρόπο που λειτουργούν η οικονομία και οι αγορές, να σταθεί μπροστά στο πρόβλημα που για μήνες και χρόνια κρύβει κάτω από το χαλί. Το ερώτημα που τίθεται δεν αφορά πια μόνο την Ελλάδα. Το δίλημμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι είναι εάν οι αποφάσεις τους θα αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω δημοσιονομική ενοποίηση ή αν θα οδηγήσουν στην αργή διάλυση της Ευρωζώνης» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ: «Οι εξελίξεις στην ΕΕ αποδείχνουν την πλήρη χρεοκοπία των αστικών ιδεολογημάτων. Το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης, αλλά ο πυρετός του καπιταλιστικού συστήματος που είναι σάπιο και αντιδραστικό. Καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, από τη μια οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατασκευάζουν μεγαλύτερο μαστίγιο για τους λαούς, ενώ ταυτόχρονα οξύνονται οι αντιθέσεις και αγριεύει ο καυγάς για το μοίρασμα των ζημιών, την απαξίωση κεφαλαίου. Τα προτεινόμενα σχέδια ελεγχόμενης χρεοκοπίας αντανακλούν προσπάθειες προσωρινού συμβιβασμού μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ και γενικότερα ιμπεριαλιστικών κέντρων, με τη σφραγίδα της υπεροχής των ισχυρότερων. Αυτή η καπιταλιστική συμμαχία των άγριων θηρίων γίνεται διαρκώς πιο επικίνδυνη για τους λαούς. Δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινη και φιλολαϊκή. Οι εργαζόμενοι και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μπορούν να σωθούν μόνο με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ» (από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ