Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζαρεύει τη ζημιά από την ελεγχόμενη πτώχευση

Διαδοχικές συσκέψεις χτες υπό τον πρωθυπουργό, μπροστά στο ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ή Γιούρογκρουπ

Με τα στελέχη της να ομολογούν ανοιχτά πλέον ότι η ελεγχόμενη («επιλεκτική») χρεοκοπία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ή και έκτακτο Γιούρογκρουπ, μέσα στα επόμενα 24ωρα. Με δεδομένη την πρόθεσή της να συμφωνήσει ακόμα και σε «εμπράγματες εγγυήσεις» (κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των δόσεων προς τους δανειστές της), η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει απρόσκοπτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και νέα δάνεια, τα οποία θα αποτελέσουν το όχημα για την ελεγχόμενη απαξίωση κεφαλαίου.

Παράλληλα με το «καρότο» ότι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ από το δάνειο της τρόικας καλύπτει τις ανάγκες μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση «ζεσταίνει» από τώρα το «μαστίγιο» της επόμενης δόσης και των υποχρεώσεών της απέναντι στους δανειστές για την επόμενη τριετία. Στόχος της είναι να τρομοκρατήσει το λαό και την κατάλληλη ώρα να επαναφέρει την απειλή της στάσης πληρωμών, ώστε να γίνουν αποδεκτά τα βάρβαρα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας και της ΕΕ, οι οποίες δείχνουν το βάθος της κρίσης και τις δυσκολίες των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου να τη διαχειριστούν προς όφελός του, ήταν το αντικείμενο των διαδοχικών συσκέψεων που είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο και τους Β. Ράπανο και Απ. Ταμβακάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, αντίστοιχα.

Αποκαλυπτική των ανταγωνισμών που κορυφώνονται στην ΕΕ, για το ποιος θα ωφεληθεί ή θα χάσει περισσότερα από τη δεδομένη υποτίμηση κεφαλαίου, είναι και η δήλωση που έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Η. Μόσιαλος ζητάει επί της ουσίας μέτρα που θα κάνουν λιγότερο επώδυνη για το ντόπιο κεφάλαιο την καταστροφή κεφαλαίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το πρώτο στάδιο των λύσεων θα πρέπει να οδηγεί με ασφάλεια και σταθερότητα στην ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του. Ολοι κατανοούν ότι η λύση θα πρέπει να προστατεύει την ελληνική οικονομία και την κάθε ελληνική οικογένεια, και να μειώνει το βάρος του χρέους».

Σήμερα, τέλος, θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο. Εκτός από τις εξελίξεις στην οικονομία, αναμένεται να συζητήσει και το νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος, με διατάξεις για την τουριστική κατοικία, τα τυχερά παιχνίδια, ασφαλιστικές και φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και ρυθμίσεις για τις τράπεζες. Κατά τον υπουργό, η ψήφισή του είναι αναγκαία μέχρι τις 15 Αυγούστου, γιατί από τις 22 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το νέο δάνειο από την τρόικα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ