Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τροφοδοτεί το πρόγραμμα κυβέρνησης - τρόικας

Το σύνολο σχεδόν των μέτρων που προτείνει, έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από το ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο τσάκισμα του λαού. Καμιά ανοχή, αντεπίθεση στην κοροϊδία και την αντιλαϊκή πολιτική τους
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο τσάκισμα του λαού. Καμιά ανοχή, αντεπίθεση στην κοροϊδία και την αντιλαϊκή πολιτική τους
Την εικόνα του αποτελεσματικότερου διαχειριστή της κρίσης, που μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με την τρόικα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, καλλιεργεί ο Αντ. Σαμαράς και την ίδια στιγμή συμπλέει και στηρίζει τα βάρβαρα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα.

Μιλώντας χτες στην Πολιτική Επιτροπή, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε να απορρίπτει την «επιλεκτική χρεοκοπία» και τις «εμπράγματες εγγυήσεις», αλλά την ίδια στιγμή παραδέχθηκε ότι αυτό που θα καθορίσει τελικά τη στάση του είναι το κατά πόσο διασφαλίζεται η ρευστότητα προς τα εγχώρια μονοπώλια. «Η λέξη που χωρίζει τη σωτηρία από την καταστροφή είναι η ρευστότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η φραστική αντίθεση στη χρεωκοπία - που όπως είπε «απαγορεύεται στο λεξιλόγιο μας» - είναι απλώς λεονταρισμοί για εσωτερική κατανάλωση. Ταυτόχρονα, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι η επαναδιαπραγμάτευση που επικαλείται με την τρόικα, αφορά στα φιλομονοπωλιακά μέτρα που είχε προτείνει στο «Ζάππειο2» και τα οποία όμως ήδη έχει αποδεχθεί τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση. Το σημαντικότερο μάλιστα από αυτά τα μέτρα, η νέα δραστική μείωση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη και τις εργοδοτικές εισφορές, θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμενε ότι διαπραγματεύεται διαφορετικές τάχα θέσεις, επαληθεύοντας ταυτόχρονα ότι οι πολιτικές των δυο κομμάτων είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Είπε συγκεκριμένα: «Προβάλαμε πέρσι την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Και φέτος μπήκε στο πρόγραμμα, αν και προωθείται με τον πιο λάθος τρόπο. Προβάλαμε το συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο. Και τώρα η τρόικα αναφέρει ότι το αποδέχεται. Μένει να δούμε πότε θα το αποδεχθεί πλήρως και η κυβέρνηση. Προβάλαμε ακόμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Στην αρχή την αρνήθηκαν, τώρα αρχίζουν να τη συζητούν».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε αποφασισμένος να πάρει όλα τα αναγκαία για το κεφάλαιο μέτρα, δίχως να φοβάται το πολιτικό κόστος. «Αντιλαμβάνομαι ότι από δω και στο εξής πρέπει να παρθούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και πολλές θα κληθούμε να τις πάρουμε εμείς. Ξέρω ότι για να βγούμε τελικά από την κρίση, θα υπάρξουν και δύσκολα και οδυνηρά μέτρα. Είμαι έτοιμος να προχωρήσω, αν υπάρχει σαφής και ορατή προοπτική, όχι αν μας βυθίζουν σε χειρότερο αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Απάντηση Βενιζέλου

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος, έκανε λόγο για «λογοπαίγνια και αυτονόητες αναφορές που δεν ωφελούν σε τίποτα». Ανέφερε μάλιστα ότι είχε ενημερώσει τον Αντ. Σαμαρά από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί τηλεφωνικά «για το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι είμαι πάντα στη διάθεσή του για πλήρη και σε βάθος ενημέρωση», συμπληρώνοντας ότι «έχει πρόσβαση σε όλους τους φορείς, όλες τις υπηρεσίες και όλους τους χειριστές του υπουργείου Οικονομικών».

Ειδικά για την κριτική που άσκησε στην επιλεκτική χρεοκοπία, απάντησε ότι θα περίμενε από τον πρόεδρο της ΝΔ «να στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της, να επικρατήσει ένας υπεύθυνος και ψύχραιμος τρόπος διαχείρισης των ζητημάτων αυτών προς όφελος της χώρας», εκφράζοντας την ελπίδα αυτό «να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ