Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε για τον ορισμό ΑΟΖ

Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε χτες τα περί διαπραγματεύσεων για την υφαλοκρηπίδα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δρομολογημένη συνεκμετάλλευση

Τα μονοπώλια καραδοκούν για να κάνουν μπίζνες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υπηρετήσει τους σχεδιασμούς τους
Τα μονοπώλια καραδοκούν για να κάνουν μπίζνες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υπηρετήσει τους σχεδιασμούς τους
Την επικίνδυνη για το λαό στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της στους ανταγωνισμούς και τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή, προωθώντας τη βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας σε συγκυριακές κολεγιές και διευθετήσεις, παρουσίασε σε ομιλία του στους προϊσταμένους των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, περιέγραψε το όραμα της κυβέρνησης για μια Ελλάδα που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων για όλη την ευρύτερη περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και στις 22 συμφωνίες που σύναψαν οι δυο χώρες τον περασμένο χρόνο, καθώς και στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σ' αυτό το πνεύμα, υποστήριξε ότι με την ενίσχυση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, η Ελλάδα «άνοιξε το παιχνίδι» στην περιοχή.

Στην ομιλία του υπουργού, ήταν εμφανής η προσπάθειά του να θολώσει τα νερά γύρω από τις μυστικές ελληνοτουρκικές συνομιλίες, με τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση δε συζητά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. «Συμφωνήσαμε με την Τουρκία την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω για άλλη μία φορά, δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Παρακαλώ μην ακούτε κανέναν ο οποίος υποστηρίζει τέτοια πράγματα».

Οι κατηγορηματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο υπουργός, όπως έκανε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση της ΓΓ του ΚΚΕ, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές μυστικές συνομιλίες, είναι η συνηθισμένη τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποστρέψει την προσοχή από τα κρίσιμα σημεία της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης. Τέτοιο κρίσιμο σημείο είναι η απεμπόληση του δικαιώματος της χώρας να οριοθετήσει την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτή η τακτική ενισχύει το αίτημα της Τουρκίας να μη ληφθεί υπόψη το Καστελόριζο στη διαδικασία χάραξης των ΑΟΖ στην περιοχή και υπηρετεί τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης να συνεκμεταλλευτεί το Αιγαίο με τουρκικά και άλλα μονοπώλια.

Για μια ακόμη φορά και με τον πλέον επίσημο τρόπο, η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για ΑΟΖ. Στον αντίποδα, όπως έκανε πρόσφατα και ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, ο Δ. Δρούτσας επικεντρώνει και αυτός στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, τον ορισμό της οποίας παραπέμπει στο μέλλον. Επικαλούμενος μάλιστα την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει ακόμα και στη Χάγη τις διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα, ισχυρίζεται αστήριχτα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Κατά τα λοιπά, η ομιλία του Δ. Δρούτσα απέπνευσε στο σύνολό της την κοσμοπολίτικη αντίληψη της κυβέρνησης ως προς την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, λέγοντας ότι μέσα σε ένα χρόνο «ανατρέψαμε ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί σε βάρος μας και, το σπουδαιότερο, δώσαμε πάλι φωνή και ρόλο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον άμεσο περίγυρό της: στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο, και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι πάλι παρούσα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ