Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντηρούν τα σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία

Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις οικονομολόγων και πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου

Φουντώνουν τα σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών της ευρωζώνης, παράλληλα με την ωμή παραδοχή αστών οικονομολόγων και εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ότι απαιτούνται ακόμα πιο αιματηρά αντιλαϊκά μέτρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των μονοπωλίων.

Την πορεία εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο την περαιτέρω χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων, καταδεικνύει ο Ντάνιελ Γκρος, Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής». Σημειώνει κυνικά ότι «τα επόμενα χρόνια χρειαζόμαστε (...) χαμηλότερους μισθούς και τιμές στην περιφέρεια, και ισχυρότερη ανάπτυξη και μισθούς στη Γερμανία (...) Στην Ελλάδα υπάρχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά η χώρα δεν έχει προσαρμοσθεί ως προς τις τιμές, που αυξάνονται, ενώ οι μισθοί δεν έχουν πραγματικά μειωθεί αρκετά».

Ο ίδιος προκρίνει το σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, και να τους προτείνει αναδιάρθρωση με μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μικρότερο επιτόκιο. Την ίδια στιγμή, όμως, η Ελλάδα πρέπει να υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει το πλήρες ποσό, αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ισχυρός».

Ο Μάθιου Λιν, αρθρογράφος του πρακτορείου «Bloomberg», μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει δανειστεί πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούσε να αποπληρώσει. Υπό αυτές τις συνθήκες η καλύτερη λύση είναι μια οργανωμένη, μερική αναδιάρθρωση (... ) αν είχε επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, υπήρχε πιθανότητα να σωθεί το ευρώ. Τώρα δεν υπάρχει καμία».

Ομολογεί μάλιστα ότι τα υπέρογκα χρέη διατίθενται προς όφελος του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών στρωμάτων και με κυνισμό αναρωτιέται: «Τώρα υπάρχουν ούτως ή άλλως τεράστια πακέτα διάσωσης - πρώτα στην Ελλάδα, στη συνέχεια στην Ιρλανδία και σύντομα στην Πορτογαλία. Γιατί λοιπόν να μην έδιναν τα πακέτα διάσωσης απευθείας στις τράπεζες; Θα ήταν πιο ειλικρινές και θα οδηγούσε μεσοπρόθεσμα σε ένα υγιέστερο σύστημα».

Στο φόντο των εξελίξεων στην ΕΕ και με δεδομένο τον πόλεμο ευρώ - δολαρίου, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες, μία μέρα πριν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζει «παρωχημένο» σύστημα την κυριαρχία του δολαρίου στις διεθνείς αγορές.

Ο Κινέζος πρόεδρος απέρριψε για ακόμα μία φορά τις επικρίσεις των ΗΠΑ, που κατηγορούν το Πεκίνο για σκόπιμη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών και της παραγωγής τους, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «παρόλο που υπάρχουν κάποιες διαφωνίες σε ευαίσθητα θέματα μεταξύ των δύο χωρών και οι δύο θα ωφεληθούμε από μία ηχηρή σινο - αμερικανική καλή σχέση και θα ζημιωθούμε από την αντιπαράθεση».

Το ζήτημα του δολαρίου είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα, η οποία διατηρεί τεράστια αποθεματικά της τάξης των περίπου τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ