Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ναυάγιο με θύματα μετανάστες

Ελέω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, της βίας και καταστολής στα σύνορα, αλλά και της πολύωρης καθυστέρησης να στείλουν σωστικά μέσα στους ναυαγούς

Eurokinissi

Αγνωστος αριθμός αγνοουμένων και 15 τραυματίες, συν δεκάδες άλλοι άνθρωποι σε κατάσταση σοκ, πρόσφυγες όλοι τους του ιμπεριαλισμού, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της νέας τραγωδίας που διαδραματίστηκε Σάββατο βράδυ στο Ιόνιο Πέλαγος. Οταν στη σφοδρή θαλασσοταραχή, ναυάγησε 30μετρο ξύλινο δουλεμπορικό καρυδότσουφλο 30 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κέρκυρας. Στοιβαγμένοι σ' αυτό κοντά 300 άνθρωποι (263 αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες), οικονομικοί μετανάστες, οικογένειες από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, Ιράκ, Ιράν. Πέρα από την εξαθλίωση που βίωσαν στις πατρίδες τους και την εκμετάλλευση στα νύχια των δουλεμπόρων, ερωτήματα προκαλεί η αντιμετώπιση που είχαν από τις ελληνικές αρχές: Από τη στιγμή που έδωσαν σήμα ότι πνίγονται και ενημερώθηκαν η «Αμεση Δράση», το Λιμεναρχείο Κέρκυρας και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ), πέρασαν 5 ολόκληρες ώρες χωρίς καμία παροχή βοήθειας!

Αντρες και γυνακόπαιδα όλες αυτές τις ώρες θαλασσοπνίγονταν αβοήθητοι, ώσπου κατέφτασε στη περιοχή ένα και μόνο πλοίο, το ολλανδικό φορτηγό «MOMENTUM SCAN». Καθώς φαίνεται όμως από τις μαρτυρίες των ναυαγών, ήταν πλέον αργά για πάνω από 20 μετανάστες, ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο γυναίκες, οι οποίοι επισήμως αγνοούνται.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η πρώτη έκκληση για βοήθεια από τους επιβαίνοντες στο σαπάκι έγινε γνωστή λίγο πριν τις 20.00, βράδυ Σαββάτου. Τότε, το Λιμεναρχείο Κέρκυρας ενημερώθηκε σχετικά από την Αστυνομία του νησιού, καθώς από τους μετανάστες είχε γίνει κλήση από κινητά τηλέφωνα στην «Αμεση Δράση». Ωστόσο, ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του ΥΘΥΝΑΛ (σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου) εξέδωσε «επίσημο» σήμα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο στις 22.45, σχεδόν τρεις ώρες αργότερα. Το δελτίο Τύπου αναφέρει επί λέξει: «Στις 22.45 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ότι το σκάφος "HASAN REIS" με περίπου 250 επιβαίνοντες εξέπεμψε σήμα κινδύνου 30 ν.μ. περίπου δυτικά του νησιού».


Eurokinissi

Από τις πρώτες κλήσεις λίγο πριν τις 20.00, την επίσημη ενημέρωση στις 22.45, τελικά το πρώτο σωστικό μέσο (το ρυμουλκό «ΔΙΑΣ») απέπλευσε από Κέρκυρα προς την περιοχή του ναυαγίου στις 00.55!

Επρεπε να πάει 02.40, χαράματα Κυριακής, όταν το ολλανδικό φορτηγό κατάφερε να φτάσει στο σημείο της τραγωδίας και να παραλάβει το μεγαλύτερο μέρος των ναυαγών (κατά δήλωση του πλοιάρχου 241 ανθρώπους), τους οποίους αποβίβασε Κυριακή πρωί στην Κέρκυρα. Μαρτυρίες του πληρώματος του πλοίου αναφέρουν ότι είδαν το πλοιάριο να βυθίζεται μαζί με ανθρώπους.

Στην Κέρκυρα καταμετρήθηκαν 230 διασωθέντες, συγκεκριμένα 214 άνδρες, πέντε γυναίκες και έντεκα παιδιά. Ανάμεσα στους άνδρες εντοπίστηκαν και 2 Τούρκοι διακινητές. Δεκαπέντε από τους ναυαγούς μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Οι υπόλοιποι διαμένουν σε ξενοδοχεία του νησιού. Διασωθέντες έλεγαν χτες ότι το πλοιάριο εμβολίστηκε από κάποιο άγνωστο πλοίο, πιθανά ιταλικό.

Στην περιοχή, μετά πια το ναυάγιο, άρχισαν έρευνες από αεροσκάφος C-130, ελικόπτερο «SUPERPUMA» και πέντε παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό αγνοουμένων.

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης σήμερα

Στο πλευρό των μεταναστών καθ' όλη την διάρκεια της επιχείρησης αποβίβασής τους ήταν στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, που έσπευσαν άμεσα στην προβλήτα στο λεγόμενο νέο λιμάνι, να συνδράμουν στη μεταφορά των μεταναστών από το πλοίο στην ξηρά, να διασφαλιστεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε διαμονή και σίτιση.

Χτες, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ξεκίνησαν «εκστρατεία» για συγκέντρωση ρουχισμού και τροφίμων. Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει στην πλατεία Γεωργάκη συλλαλητήριο συμπαράστασης στους μετανάστες, διεκδικώντας να μη διωχθεί ποινικά κανένας μετανάστης, χορήγηση ασύλου και ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους επιθυμούν να πάνε σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους κυνηγημένους από τα ιμπεριαλιστικά πυρά μετανάστες.

Προδιαγεγραμμένη τραγωδία

Η τραγωδία ήταν προδιαγεγραμμένη ελέω της απάνθρωπης, αντιπροσφυγικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, των επιχειρήσεων που διεξάγει στα σύνορα της Ελλάδας ο FRONTEX (στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα, που συγκροτήθηκε το 2005 και παρεμποδίζει την είσοδο στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο προσφύγων του ιμπεριαλισμού). Αγνοούμενοι και τραυματισμένοι της Κέρκυρας προστίθενται στη μακρά λίστα θυμάτων αυτής της πολιτικής. Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες άλλοι άνθρωποι έχασαν ήδη τη ζωή τους στον Εβρο, πασχίζοντας να εισέλθουν στην ΕΕ αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Για τουλάχιστον 45 τέτοιους νεκρούς μιλούν τα στοιχεία του ίδιου του FRONTEX, στον Εβρο ποταμό ή τη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. 26 χάθηκαν στη «ζώνη επιχειρήσεων» στην Ορεστιάδα, εκεί ακριβώς όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να υψώσει φράκτη. Θεωρείται βέβαιο ότι μετά την ύψωσή του οι νεκροί θα πολλαπλασιαστούν. Αλλοι τέσσερις πνίγηκαν αλλού στο ποτάμι και 15 στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Μόνο την πρώτη βδομάδα του Γενάρη ανασύρθηκαν τέσσερα πτώματα νεαρών ανδρών, όλοι τους νεκροί από υποθερμία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους του «Raptor»(2023-11-29 00:00:00.0)
Δίχως τέλος η τραγωδία στο Αιγαίο(2015-10-27 00:00:00.0)
Διάσωση μεταναστών στο Ιόνιο(2015-05-20 00:00:00.0)
Τους αποβίβασαν με το ζόρι(2014-09-27 00:00:00.0)
Κινδύνευσαν μετανάστες(2007-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ