Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδία με «διαφάνεια» για να ενταθούν τα μέτρα

«Η ατιμωρησία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» δημαγωγεί ο Γ. Πεταλωτής, την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου προαναγγέλλει τις επόμενες αντιλαϊκές ανατροπές

Οργάνωση και συμμαχία από τα κάτω, στις εργατογειτονιές, την ύπαιθρο και στους τόπους δουλειάς, για να βρουν ισχυρά εμπόδια τα χειρότερα που ετοιμάζουν για το λαό το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Οργάνωση και συμμαχία από τα κάτω, στις εργατογειτονιές, την ύπαιθρο και στους τόπους δουλειάς, για να βρουν ισχυρά εμπόδια τα χειρότερα που ετοιμάζουν για το λαό το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Αντιμέτωποι με νέα βάρβαρα μέτρα θα βρεθούν τους επόμενους μήνες οι εργαζόμενοι. «Η Ελλάδα αλλάζει, θα αλλάξει και θα αλλάξει για πάντα», διαμήνυσε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ημερίδα ενημέρωσης των επικεφαλής των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού και των προϊσταμένων των γραφείων του ΕΟΤ, επιβεβαιώνοντας ότι οι προωθούμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αποτελούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που έρχονται να μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι αντιλαϊκοί και αντεργατικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί γίνονται στο φόντο των «διαβουλεύσεων» στις Βρυξέλλες για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την τρόικα. Η παράταση της αποπληρωμής των δανείων θα συνοδευτεί από νέο πακέτο μέτρων.

Στους κόλπους του ευρωενωσιακού οικοδομήματος ήδη έχει αποφασιστεί να αξιοποιηθεί η κρίση και οι συνέπειές της στα δημοσιονομικά των κρατών - μελών για την προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής «ΕΕ 2020», με στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. «Χωλαίνει» η «ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων» σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «ακόμα και αυτή η κρίση είναι μία ευκαιρία».

Μέσα στη βδομάδα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, που αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. «Η αποφασιστικότητα και η τόλμη της κυβέρνησης να προχωρήσει τις σχετικές αλλαγές είναι δεδομένη», ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Μάρτη θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για το «ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», που σηματοδοτήσει δραστικές μειώσεις μισθών. Σειρά θα πάρουν οι ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, με την κυβέρνηση να βάζει αυτή τη φορά στο στόχαστρο τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις επικουρικές συντάξεις.

Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση ο πρωθυπουργός κάλεσε χτες τους δημοσίους υπαλλήλους να βάλουν πλάτη για την προώθηση των «μεγάλων αλλαγών». Σαν αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών ο Γ. Παπανδρέου έθεσε τις «πολύ μεγάλες αλλαγές στο κράτος, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση». Στον εκσυχρονισμό δηλαδή των κρατικών δομών, ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε περίοδο κρίσης.

Ελιγμοί απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, επιχειρώντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα ενόψει και των νέων αντιδραστικών μέτρων, συντηρεί τις κορόνες περί διαφάνειας, υποσχόμενη τερματισμό της «ατιμωρησίας». Κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους υποστήριζαν ότι θα υπάρξει «τιμωρία» όσων «καταχράστηκαν δημόσιο πλούτο», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει: «η ατιμωρησία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από αυτή την κυβέρνηση»...

Αναφερόμενος ειδικότερα στον έλεγχο του ΣΔΟΕ σε πολιτικά πρόσωπα, ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «η φορολογική δικαιοσύνη είναι υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης» προσθέτοντας ότι «το παρήγορο και το ενθαρρυντικό είναι ότι το Σώμα επιτέλους κάνει τη δουλειά του».

Επιχειρώντας μάλιστα να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού και κυρίως να κρύψει ότι η διαπλοκή είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «στο πλαίσιο του Συντάγματος, θα υπάρξουν αλλαγές ώστε να αποτελεί παρελθόν η ατιμωρησία, ειδικά για τους πολιτικούς».

Κληθείς να σχολιάσει «πληροφορίες» ότι η στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού Ρ. Βάρτζελη επικοινώνησε με τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να σταματήσουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατ' εντολή του πρωθυπουργού, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε πως «...εννοείται ότι καμία τέτοια εντολή δεν υπήρξε» και υποστήριξε ότι αντίθετα ισχύει η εντολή του πρωθυπουργού: «Ολα στο φως, όπου υπάρχουν σκιές».

Η δημαγωγική επιχείρηση «διαφάνειας» της κυβέρνησης γίνεται σε μια χρονική στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Χτες, σε μια αποστροφή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ίδιος και οι υπουργοί του, «είμαστε περαστικοί από τις θέσεις αυτές», αναζωπυρώνοντας την εκλογολογία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ