Κυριακή 10 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μεγάλα προβλήματα της Αθήνας

Για τα προβλήματα των μεταναστών, για τα ναρκωτικά και το παρεμπόριο

Σε τρία ζητήματα που έχουν αναχθεί σε κεντρικά την προηγούμενη περίοδο, εστίασε την Παρασκευή το βράδυ την ομιλία του στην πλατεία Βικτωρίας ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: Για τους μετανάστες, τα ναρκωτικά και το παρεμπόριο. Παρουσιάζουμε σήμερα αναλυτικά τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για αυτά τα θέματα:

Για τους αλλοδαπούς δίχως νομιμοποιητικά έγγραφα και άλλες ευάλωτες ομάδες

Ολες οι παρατάξεις που αντιπροσωπεύουν τα κόμματα του κεφαλαίου στο Δήμο της Αθήνας θεωρούν ως βασική, για να μην πούμε μοναδική, αιτία των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας τη συγκέντρωση σε αυτό μεγάλου αριθμού μεταναστών χωρίς χαρτιά. Ειδικά, ο ΛΑ.Ο.Σ., ο εθνικιστικός και φασιστικός εσμός πλειοδοτούν και σπεκουλάρουν στο πρόβλημα αυτό.

Επίσης, όλοι τους συνδέουν την αύξηση της εγκληματικότητας, της πορνείας κλπ. με τη μετανάστευση. Κρύβουν ότι τα κόμματά τους είναι εκείνα που ευθύνονται για το πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης, αλλά και της συγκέντρωσης άστεγων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, όπως και ότι οι μετανάστες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές ήδη υποβαθμισμένες, εγκαταλελειμμένες, με φτωχούς εργαζόμενους, έτοιμες να πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί στα επιχειρηματικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν για να κάνουν το κέντρο της Αθήνας ακριβό διασκεδαστήριο και ακριβό εμπορικό και οικιστικό χώρο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Αγ. Παντελεήμονα, που ανήκει σε μια περιοχή που εδώ και χρόνια στενάζει από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την έλλειψη οξυγόνου, πρασίνου, χώρων αναψυχής, υποδομών για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους κλπ. Την εγκληματικότητα και την παραοικονομία δεν την έφεραν οι μετανάστες. Ζούσε και βασίλευε και πριν τους μετανάστες, γιατί είναι φαινόμενα σύμφυτα με το συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, που αναζωογονείται από αυτές και δεν πρόκειται να εξαλειφθούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν με εξάρσεις και υφέσεις, όσο κυριαρχεί το συγκεκριμένο σύστημα. Αντίστοιχες νοσηρές καταστάσεις υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές μητροπόλεις, με τις οποίες θέλουν να συγκρίνουν την Αθήνα τα συγκεκριμένα κόμματα, με πρώτη και καλύτερη - στην Ευρώπη τουλάχιστον - την πρωτεύουσα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες. Εξάλλου, οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών με τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος που έπαιρναν ακίνητα και αποτελούνταν από ευυπόληπτους πολίτες, ορισμένοι μάλιστα υπηρετούσαν σε ανώτερες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, καθώς και οι αποκαλύψεις ότι στα σοβαρά τουλάχιστον εγκλήματα η συμμετοχή των μεταναστών στηρίζεται και συνυπάρχει με τη συμμετοχή Ελλήνων, αποδεικνύει τα παραπάνω. Φυσικά, υπάρχει και η μικροεγκληματικότητα του δρόμου. Εμείς δεν υποτιμάμε την ανησυχία του φτωχού, του λαϊκού ανθρώπου να μην του κλέψουν τα λίγα λεφτά που του έχουν μείνει από τη μεγάλη κλοπή που έχει υποστεί από την πλουτοκρατία και το κράτος της ή το κινητό του. Ομως, αυτή η μικροεγκληματικότητα, που προέρχεται από ανθρώπους στα όρια της επιβίωσης, αντιμετωπίζεται μόνο με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα και όχι με καταστολή.


Δεν δεχόμαστε, ούτε συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση και θέλουμε να μείνει όπως έχει, γιατί αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη και απάνθρωπη τόσο για τον αθηναϊκό λαό όσο και για τους μετανάστες. Για παράδειγμα, εμείς δεν διαφωνούσαμε με το ότι το παλιό Εφετείο της οδού Σωκράτους έπρεπε να σταματήσει να στεγάζει κάτω από τις γνωστές άθλιες συνθήκες τους εξαθλιωμένους ανθρώπους. Διαφωνούσαμε με το πέταγμα αυτών των ανθρώπων στο δρόμο, χωρίς καμιά φροντίδα και μέριμνα. Γι' αυτό επισκεφθήκαμε το δήμαρχο Αθηναίων και ζητήσαμε να αξιοποιηθούν οι αναξιοποίητοι δημόσιοι, οι δημοτικοί χώροι για την ασφαλή και αξιοπρεπή εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων, πρόταση που φυσικά δεν έγινε δεκτή. Ισα-ίσα οι θέσεις μας αναδεικνύουν και παλεύουν την αιτία των προβλημάτων, στοχεύουν τους υπεύθυνους, γι' αυτό και είναι οι μόνες ρεαλιστικές και με προοπτική για τους εργαζόμενους.

Επίσης, εμείς δεν ταυτίζουμε τους λαϊκούς ανθρώπους που προβληματίζονται για την αύξηση της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας με τους ρατσιστές. Ζητάμε όμως από αυτούς αφ' ενός να σταθμίσουν όλα τα εγκλήματα που τελούνται σε βάρος τους από την πλουτοκρατία και τα κόμματά της και τους έχουν κάνει το βίο αβίωτο και αφ' ετέρου να αναλογιστούν ότι ειδικά όσοι επενδύουν στον αντιμεταναστευτικό λόγο και στις επιθέσεις εναντίον των μεταναστών (ΛΑ.Ο.Σ., Χρυσαυγίτες και διάφορα φασιστοειδή) δε δίνουν δυάρα τσακιστή για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο και όλα τα αντιλαϊκά ληστρικά μέτρα, υποστηρίζουν την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Αθήνα.

Ο Νίκος Σοφιανός
Ο Νίκος Σοφιανός
Κατ' αρχάς, παραδέχονται ότι η έξαρση του προβλήματος συγκέντρωσης μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας χρονολογείται μετά το 2004, καθώς και το ότι πρόκειται για ανθρώπους ουσιαστικά εγκλωβισμένους στην Αθήνα, αφού ούτε μπορούν να τους επαναπροωθήσουν στις πατρίδες τους - την τεράστια τουλάχιστον πλειοψηφία - για πρακτικούς λόγους και όχι από ευαισθησία για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, ούτε μπορούν να επιτρέψουν τη μετακίνησή τους σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, γιατί δεσμεύονται από τον Κανονισμό «Δουβλίνο II». Δε λένε βέβαια ότι όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου τον ψήφισαν και, μέχρι πριν λίγο καιρό τουλάχιστον, τον υποστήριζαν με νύχια και με δόντια. Ειδικά, ο οπορτουνιστικός χώρος έχει κάνει άπειρες καταγγελίες γιατί η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τον Κανονισμό αυτό.

Η θέση μας είναι άσυλο σε όσους επιθυμούν και προσωρινή επικουρική προστασία σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής, υποκινούμενων εμφύλιων κλπ. (Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί, Σομαλοί, Σουδανοί κλπ.). Η μόνη σωστή και ρεαλιστική θέση για κατάργηση ή απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου απουσιάζει παντελώς από τις προτάσεις τους, ειδικά μετά την κατηγορηματική άρνηση που εισέπραξε ο Χρυσοχοΐδης, όταν πρότεινε να παρθούν κάποια μέτρα χαλάρωσης του «Δουβλίνου» στο Συμβούλιο της ΕΕ. Απαιτούμε: Εδώ και τώρα κατάργηση - ανυπακοή στο «Δουβλίνο». Να εφοδιαστούν όσοι μετανάστες - πρόσφυγες θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη - μέλη με ταξιδιωτικά έγγραφα. Το 75% των μεταναστών στην ΕΕ μπαίνει από την Ελλάδα. Εχουν ευθύνες για τη στάση τους τα κόμματα που υπερασπίστηκαν ή υποτάχθηκαν στον Κανονισμό αυτό και πρέπει να λογοδοτήσουν.

Τα μέτρα καταστολής στα σύνορα, με την καθοριστική μάλιστα συμμετοχή του «Frontex», όχι μόνο δεν πρέπει, αλλά ούτε μπορούν να αναχαιτίσουν σε μόνιμη βάση τη μετανάστευση και προσφυγιά που οφείλεται στις συμφορές που έχει προκαλέσει ο ιμπεριαλισμός, με την ελληνική μάλιστα συμβολή, στους λαούς των πατρίδων τους. Το πολύ-πολύ να αυξάνουν την επικινδυνότητα του δρομολογίου των μεταναστών και να πληθαίνουν οι νεκροί μετανάστες στα σύνορα. Σίγουρα θα αυξήσουν την καταστολή, όχι μόνο κατά των λεγόμενων παράνομων, αλλά και των νόμιμων μεταναστών και των Ελλήνων εργαζομένων. Είναι ντροπή να έχει scanner o «Frontex» στα σύνορα και να μην έχουν τα δημόσια νοσοκομεία. Να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης, που αποτελούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και όλη η νομοθεσία που προβλέπει φυλάκιση μέχρι και 18 μήνες, μόνο και μόνο επειδή ο μετανάστης μπήκε ή παρέμεινε χωρίς χαρτιά στη χώρα και προκειμένου να προετοιμαστεί η απέλασή του. Να διαμορφωθούν δημόσιοι ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών και προσφύγων, με δωρεάν σίτιση, διερμηνεία και νομική αρωγή, χωρίς τη «φιλανθρωπία» των διαφόρων ΜΚΟ. Καμία απολύτως εμπλοκή ιδιωτών στην περίθαλψη ανηλίκων και θυμάτων σωματεμπορίας.

Οι προτάσεις του Κόμματός μας είναι καθαρές: Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, εγγραφή των παιδιών τους στα δημοτολόγια, απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών παραμονής, αποσύνδεση της ανανέωσης από αριθμό ενσήμων και συμβάσεις με τον εργοδότη, διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, κατάργηση παραβόλων, κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς τους από και προς τη χώρα προέλευσης, κατάργηση όλων των εμποδίων πρόσβασής τους στη δημόσια, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, δημιουργία δημόσιων υποδομών για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.

Οι προτάσεις αυτές δίνουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των μεταναστών που βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνηγητό και σε καθεστώς περιοδικής «παρανομίας» ή «μισονομιμότητας». Είναι προς όφελος και των Ελλήνων εργαζομένων, γιατί δυναμώνουν την ενότητα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από γλώσσα, φυλή, χρώμα και θρησκεία. Ενας μετανάστης με χαρτιά και δικαιώματα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εύκολα από τους εργοδοτικούς και κρατικούς μηχανισμούς ως μέσο για να χτυπηθεί ακόμη περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης και όσα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Δεν είναι προτάσεις ανέξοδης φιλανθρωπίας ούτε αστικού κοσμοπολιτισμού, που κρύβουν την ταξική αιτία της μετανάστευσης, την ανειρήνευτη ταξική αντίθεση ανάμεσα σε όλους τους εργάτες (ντόπιους και ξένους) με όλους τους πλουτοκράτες (ντόπιους και ξένους), ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Η ενότητα των Ελλήνων και ξένων εργαζομένων είναι μονόδρομος ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε. Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι βασικά όπλα και αρετές της εργατικής τάξης που οφείλει να τα διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού και να τα καλλιεργήσει παραπέρα. Συγχρόνως έχουμε απαιτήσεις από τους μετανάστες εργάτες, όπως έχουμε απαιτήσεις και από τους Ελληνες εργάτες, ακριβώς επειδή τους εμπιστευόμαστε. Θέλουμε ο μετανάστης εργάτης να σταθεί ταξικά στη δουλειά, στη γειτονιά, στην οικογένεια, να σμίξει με τα ταξικά του αδέρφια χωρίς κανέναν άλλο διαχωρισμό και συγχρόνως να ενδιαφέρεται και να παλεύει για να βελτιωθεί η κατάσταση στην πατρίδα του, για να δεχθεί πλήγματα το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός και εκεί και εδώ.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση γιατί απέκλεισε το 1/3 των μεταναστών και ομογενών που ζήτησαν νόμιμα και εμπρόθεσμα να γραφτούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές, παρόλο που είχαν όλες τις προϋποθέσεις, για λόγους για τους οποίους ευθύνεται αποκλειστικά το κράτος και η γραφειοκρατία του.

Για τα ναρκωτικά

Τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια που φούντωσε το πρόβλημα των ναρκωτικών, η επίσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρουσιάζει την υποκατάσταση ως τη λύση για το πρόβλημα. Σήμερα, ομολογούν οι ίδιοι ότι η παρουσία των Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ αυξάνει τον αριθμό των χρηστών και διευκολύνει τη διακίνησή τους. Μιλούν για 2.500 χρήστες - μικροδιακινητές στο κέντρο. Στο κείμενο χαρακτηρίζουν τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ ως προγράμματα «υποκατάστασης» και «συντήρησης», αντί «θεραπευτικά», όπως προσπαθούν να τα πλασάρουν τόσα χρόνια. Θερμός υποστηρικτής των προγραμμάτων υποκατάστασης και συντήρησης της εξάρτησης είναι και ο Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, ζητούσε αύξηση των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ τόσο συνολικά όσο και στο κέντρο της Αθήνας, όπως επίσης και το διαχωρισμό μεταξύ «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών και την ελεύθερη κυκλοφορία των πρώτων. Να πάρει θέση ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ. Καμίνης για τη νομιμοποίησή τους ή όχι.

Κι ενώ μέσα από το πόρισμα παραδέχονται ότι με την πολιτική αυτή αυξάνεται η χρήση και η διακίνηση, προωθούν να μεταφερθούν οι πιάτσες στα νοσοκομεία. Σε ένα χώρο που ο προορισμός του είναι να κάνει τους ανθρώπους καλά, οι χιλιάδες εξαρτημένοι θα καταφεύγουν για να εξασφαλίσουν τη «νόμιμη» δόση τους που τους στερεί την υγεία και την ίδια τη ζωή. Υπέρ αυτής της θέσης είχε ταχθεί και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γενικότερα, μπορούμε να πούμε ότι οι θέσεις τους εγκλωβίζουν το πρόβλημα μεταξύ νοσοκομείων και αστυνομίας.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ:

Το θέμα για μας δεν είναι σε ποιο σημείο της Ελλάδας θα κάνει «νόμιμη» ή παράνομη χρήση η νεολαία μας, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό και μόνο με την ανατροπή των συσχετισμών που συντηρούν τις πολιτικές που το παράγουν και το διαιωνίζουν και την οικοδόμηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μπορεί να λυθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε τους εξής στόχους πάλης:

-- Να σταματήσουν όλα τα προγράμματα συντήρησης του ΟΚΑΝΑ και να στηριχτούν οι χρήστες στην επιλογή στεγνών προγραμμάτων των ΚΕΘΕΑ και «18 ΑΝΩ». Αυτό προϋποθέτει άμεσο πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων αυτών, των προσλήψεων, της παροχής χώρων και πόρων.

-- Ειδικά προγράμματα απεξάρτησης για τους μετανάστες, με ειδικευμένο προσωπικό, μακριά από τις κυρίαρχες πολιτικές του φακελώματος, των διώξεων και των διακρίσεων σε «νόμιμους» και «παράνομους».

-- Στον ΟΚΑΝΑ να παραμείνει μονάδα υποκατάστασης υψηλών προδιαγραφών που θα δέχεται μόνο χρήστες με ειδικά προβλήματα (π.χ. χρόνια νοσήματα), που και πάλι θα έχει στόχο την απεξάρτηση και επανένταξη του χρήστη.

-- Ολο το δυναμικό του ΟΚΑΝΑ να προσανατολιστεί στη στελέχωση των κέντρων πρόληψης που θα λειτουργήσουν, στη δουλειά στο δρόμο, σε κέντρα υποδοχής, επανένταξης κλπ.

-- Να υπάρξει συνεργασία των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων των χρηστών (π.χ. ηπατίτιδα, AIDS κλπ.).

-- Να δημιουργηθούν μονάδες σωματικής απεξάρτησης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για τους χρόνιους χρήστες.

-- Ενιαίος φορέας και αντίληψη στην πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη.

Για το παρεμπόριο

Το συγκεκριμένο πρόβλημα αξιοποιείται για την καλλιέργεια ρατσιστικών αντανακλαστικών από οργανωμένες ομάδες, με επικεφαλής γνωστά στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. και του ακροδεξιού χώρου (Χρυσαυγίτες), αλλά και από τον λεγόμενο «εμπορικό κόσμο» (Εμπορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, Σύλλογος Τουριστικών Καταστημάτων Αθήνας κλπ.), που μάλιστα νομιμοποίησαν, με τις θέσεις τους και τη φυσική τους παρουσία στα επεισόδια, τις επιθέσεις κατά πλανόδιων μικροπωλητών μεταναστών, που οργανώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού από τα φασιστοειδή με το μανδύα της «επιτροπής "Παραεμπόριο Στοπ"», στην οδό Ερμού.

Παραδέχονται, μέσα από την παράθεση της επίσημης τοποθέτησης του ΣΔΟΕ, ότι δεν είναι εφικτός ο έλεγχος εισαγωγής των εμπορευμάτων, γιατί γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Αρα, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της γνωστής ελευθερίας κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, αποτέλεσμα του Μάαστριχτ, που υποστηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Αποκρύπτουν ότι πίσω από τα κινέζικα μαγαζιά και τους αλλοδαπούς μικροπωλητές υπάρχουν τεράστιες εισαγωγικές και μεταφορικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ελεγχθούν αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Ολοι αυτοί γνωρίζουν καλά ότι η «νόμιμη» καπιταλιστική ελληνική οικονομία αλληλοσυμπληρώνεται με την παράνομη, τα κεφάλαια εισρέουν από τη μία στην άλλη, «ξεπλένονται» και επαναεπενδύονται. Τα περί αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών είναι δικαιολογίες, γιατί για λόγους εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού χρησιμοποιούν εκατοντάδες αστυνομικούς και δημοτικούς αστυνομικούς για να παίζουν το κυνηγητό με τους αλλοδαπούς μικροπωλητές.

Είναι αποπροσανατολισμός η προπαγάνδα που καλλιεργείται από τους εκπροσώπους των μεγαλεμπόρων και τα κόμματα του κεφαλαίου ότι για την αναδουλειά και την πτώση του τζίρου ευθύνονται κυρίως οι παράνομοι μικροπωλητές. Αυτοί είναι ο εύκολος στόχος για να μη θιγεί η κυριαρχία των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών αλυσίδων που, με επίσημα στοιχεία, καθημερινά απορροφούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και συγχρόνως απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, προνόμια και επιδοτήσεις (υπάρχουν και δηλώσεις Καμίνη - Κακλαμάνη για περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο). Φτηνά εμπορεύματα από την Κίνα, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν κλπ. πουλάνε, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο όγκο από τους αλλοδαπούς μικροπωλητές, όλα τα πολυκαταστήματα και οι εμπορικές αλυσίδες. Εξάλλου, τα μαγαζιά κλείνουν όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε όλο το Λεκανοπέδιο και όλη την Ελλάδα.

Για να επανέλθουμε στο θέμα του παρεμπορίου, ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων είναι έλεγχος στην πηγή, στις εισαγωγικές και μεταφορικές εταιρείες, πριν βγουν στην κυκλοφορία. Αυτή τη λύση την αρνούνται οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωμονόδρομου, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι μικροί έμποροι, για να αντέξουν από την πίεση των πολυκαταστημάτων και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη από μέτρα στήριξης και ανακούφισης, όπως μείωση της φορολογίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάγωμα των χρεών στις τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών, μείωση ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων όσο διαρκεί η κρίση, για να μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλειά τους.

Οι μικροί έμποροι δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό όφελος από το κυνήγι των αλλοδαπών μικροπωλητών. Μόλις «καθαρίσουν» το κέντρο της Αθήνας, θα έρθει και η δική τους η σειρά, για να μείνουν ελεύθερα τα χέρια των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών αλυσίδων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ