Κυριακή 10 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοπόροι στην καταδίκη του ψηφίσματος

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή και πάλεψε σε όλα τα μέτωπα για την καταψήφιση και τη μαζική καταδίκη του αντιδραστικού ψηφίσματος. Στις 30 Σεπτέμβρη, με δήλωση - καταγγελία της βουλευτή του Κόμματος Λιάνας Κανέλλη, το ΚΚΕ αποκάλυψε το ψήφισμα. Τις επόμενες μέρες και με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, ο «Ρ» παρουσίασε αναλυτικά τις εξελίξεις και το περιεχόμενο του ψηφίσματος, όταν το σύνολο του αστικού Τύπου είτε αποσιώπησε εντελώς το γεγονός, είτε το κατέγραψε σ' ένα μονόστηλο.

Το Σάββατο 2 του Οκτώβρη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Ταυτόχρονα, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, βρισκόταν σε εξέλιξη η συλλογή υπογραφών καταδίκης του ψηφίσματος. Μέσα σε λίγα 24ωρα, ανταποκρίθηκαν χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου, συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων, προεδρεία συνδικαλιστικών οργανώσεων, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση και υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλη μαζικών φορέων, μαθητές και σπουδαστές.

Την προηγούμενη μέρα της ψηφοφορίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης βρέθηκε στο Στρασβούργο, έκανε παρέμβαση στη συνεδρίαση της ομάδας της «Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς», ενημέρωσε τους παρόντες βουλευτές ότι το ΚΚΕ καταδικάζει το ψήφισμα και τους κάλεσε να το καταψηφίσουν. Με το ίδιο αίτημα απευθύνθηκε και στους Ελληνες βουλευτές. Τη μέρα της ψηφοφορίας κατέθεσε στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κείμενο καταδίκης από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, συνοδευόμενο από τις χιλιάδες υπογραφές και τα ψηφίσματα καταδίκης από την Ελλάδα.

Την ίδια μέρα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ, απαιτώντας την καταδίκη του ψηφίσματος. Τόσο πριν την ψηφοφορία, όσο και μετά από αυτή, το ΚΚΕ, με ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, κάλεσε, αλλά και καλεί το λαό με την πάλη του να κουρελιάσει το κατάπτυστο ψήφισμα.

Οι κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές μπήκαν μπροστά για να εκδηλωθεί άμεσα ένα μαζικό κύμα αντιδράσεων, με ανακοινώσεις - ψηφίσματα από συνδικάτα και μαζικούς φορείς. Στους χώρους δουλειάς οι ταξικές Ομοσπονδίες πήραν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργατών, εκδίδοντας κοινή ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθαρίζουν ότι δε θα επιτρέψουν να μπουν οι εργατικοί αγώνες στο γύψο.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Νοσηλευτών (ΟΣΝΙΕ), Τύπου - Χάρτου, όπως και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Ανάλογα ψηφίσματα εξέδωσαν η ΕΕΔΥΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ και η ΓΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ