Κυριακή 10 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ισραηλινά «ενδιαφέροντα»

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας» και με την ισραηλινή κυβέρνηση. Ενα μνημόνιο που βασίζεται κυρίως πάνω στην «στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, εμβαθύνοντας την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Το μνημόνιο υπογράφτηκε κατά την διάρκεια των συναντήσεων του Γ. Παπανδρέου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Οι δυο κεντρικοί πυλώνες της «οικονομικής συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ενέργειας και πολεμικής βιομηχανίας, μέσω της προώθησης και συμπαραγωγής «αμυντικών προγραμμάτων».

Συγκεκριμένα:

-- Κοίτασμα Φυσικού Αερίου: Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει προτείνει στην Ελλάδα να περάσει υποθαλάσσια από το Αιγαίο και στη συνέχεια από τον ελλαδικό χώρο αγωγός φυσικού αερίου από το ισραηλινό «κοίτασμα Λεβιάθαν» και μετά να μεταφερθεί στην Ευρώπη. Στόχος των Ισραηλινών είναι να παρακάμψουν το τουρκικό έδαφος.

-- Συνεργασία των πολεμικών βιομηχανιών των δύο χωρών που θα περιλαμβάνει και ανταλλαγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας: Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των ελληνικών Αμυντικών βιομηχανιών. Ηδη υπάρχουν σενάρια και πληροφορίες για ισραηλινό ενδιαφέρον σχετικά με τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) και ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ