Κυριακή 10 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «αλισβερίσι» με τους Ευρωπαίους

Προωθώντας την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στο κεφάλαιο μονάδες και στρατηγικής σημασίας λιγνιτικά κοιτάσματα σε όλη τη χώρα
Προωθώντας την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στο κεφάλαιο μονάδες και στρατηγικής σημασίας λιγνιτικά κοιτάσματα σε όλη τη χώρα
Στα ταξίδια που είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός σε Γαλλία και Γερμανία τον περασμένο Μάρτη, με τη συνοδεία υπουργών της κυβέρνησης, υπήρξαν επαφές για να ανοίξουν νέες μπίζνες για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια σε συνεργασία με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση κλείστηκαν συμφωνίες για «συνεργασία στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας και ενεργειακής αποδοτικότητας», για την «ενίσχυση των συνεργασιών στον τομέα των ενεργειακών υποδομών και ενεργειακών τεχνολογιών», καθώς και στις «τεχνολογίες επικοινωνιών».

Στις επαφές που είχαν στη γαλλική πρωτεύουσα ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας με Γάλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, κλείστηκαν συμφωνίες για επενδύσεις γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών και των αγωγών φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, τα νέα πεδία δράσης αφορούν:

-- ΔΕΗ: Η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας. Την εκχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας (Δράμα, Βεύη, Ελασσόνα, Βεγόρα). Την πώληση μέρους της παραγόμενης ενέργειας της ΔΕΗ σε τιμές κόστους σε ιδιωτικούς ομίλους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταπωλούν το ρεύμα σε καταναλωτές. Τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις νέες μονάδες που κατασκευάζονται από τη ΔΕΗ μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. Ηδη οι γαλλικές «GFF Suez» και «EdF» έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον, για αγορά λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ή για «αξιοποίηση» των ανεκμετάλλευτων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας, έχουν ήδη εκφράσει οι επιχειρηματίες Δ. Κοπελούζος με την «Horizon Μεταλλευτική», ο Ευαγ. Μυτιληναίος με τη «ΜΕΤΚΑ», αλλά και ο όμιλος «ΑΚΤΩΡ» συμφερόντων Μπόμπολα.

-- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη οι γερμανικές εταιρείες «Enercon» και «Nordex», καθώς και η γνωστή «Ζήμενς» στην κατασκευή ανεμογεννητριών, που συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ.

-- ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ΑΕ: Η κυβέρνηση εξετάζει ήδη τη διάθεση παραπέρα ποσοστού των μετοχών των δύο εταιρειών μαζί με την εκχώρηση της διοίκησης (μάνατζμεντ) σε «στρατηγικό επενδυτή». Μονοπώλια από τη Γαλλία και την Ισπανία έχουν πάρει ήδη θέση και ετοιμάζουν «κοινοπρακτικά σχήματα» με ελληνικούς ομίλους, την «κατασκευαστική εταιρεία» του ομίλου Μπόμπολα και τη «Μαρφίν» για να εξαγοράσουν τις δύο μεγαλύτερες μετοχοποιημένες εταιρείες ύδρευσης με κρατική συμμετοχή.

-- Αεροδρόμια: Η κυβέρνηση εξετάζει τη χρονική επιμήκυνση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στο γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ», ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται και η παραπέρα πώληση ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στους Γερμανούς. Ευρωπαϊκά μονοπώλια του κλάδου ενδιαφέρονται να πάρουν και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, είτε να κατασκευάσουν υποδομές σ' αυτά, με τη μέθοδο των «συμπράξεων» με το κράτος.

-- Τηλεπικοινωνίες: Η Γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ», μέσω των μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ, ετοιμάζει νέες επενδύσεις στη χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

-- Μεταφορές οδικά δίκτυα: Για την εξαγορά του ΟΣΕ και της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» ενδιαφέρονται οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι «SNCF». Για τις νέες συμβάσεις παραχώρησης στην Εγνατία, στους νέους αυτοκινητοδρόμους της Αττικής και στους οδικούς άξονες Κρήτης, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ξένοι επενδυτικοί όμιλοι, σε συνεργασία με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

-- ΕΛΤΑ: Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά των Ταχυδρομείων από μία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ