Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Υπόσχονται διαχείριση υπέρ των μονοπωλίων

Σχόλιο της Ελπίδας Παντελάκη, υποψήφιας δημάρχου Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο υποψήφιος του ΣΥΝ για τον Πειραιά, Ν. Λεγάκης

«Μη γελιέστε: Είμαστε η τελευταία ελπίδα για τον Πειραιά»! Αυτό ισχυρίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζει ο ΣΥΝ, Ν. Λεγάκης, παρουσιάζοντας προχτές τις θέσεις και τις αρχές του συνδυασμού του, μόνο που απ' τις θέσεις που παρουσίασε προκύπτει ακριβώς το αντίθετο. Οτι δηλαδή ο Ν. Λεγάκης δεσμεύεται για στάση πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κυρίαρχη πολιτική. Ανάμεσα σε άλλα υποσχέθηκε ανάπτυξη, γενικώς και αορίστως, και κατέφυγε σε απίθανους προσδιορισμούς για να αποκρύψει ότι αυτή στον καπιταλισμό έχει ταξικό περιεχόμενο και μια τάξη καρπώνεται τα οφέλη της. Οπως είπε, «μας αφορά μια ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και προοπτικές, θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον (...) βιώσιμη, με οικολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο, όλες οι δραστηριότητες της πόλης, λιμάνι, εμπόριο, ναυτιλία, πολιτισμός, τεχνολογίες μπορούν να ενταχθούν σε μια τέτοια ανάπτυξη»! Δηλαδή, το λιμάνι της COSCO και η ναυτιλία των εφοπλιστών να αναπτύσσονται όχι προς όφελος των κερδών τους, αλλά προς όφελος του περιβάλλοντος και των εργαζομένων!

Συνεχίζοντας την κοροϊδία ισχυρίστηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρξει «άμεση δημοκρατία», «διασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, χωρίς απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων», «οικονομικό νοικοκύρεμα του δήμου»... Υποσχέθηκε ακόμα ότι «η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι πρωταρχικό θέμα και στο βαθμό που αυτή εξαρτάται από την ΤΑ για μας θα γίνει στοίχημα»... Ούτε λέξη για τα πραγματικά αίτια της ανεργίας. Αυτά ούτε τα αναγνωρίζουν οι επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος, ούτε εξυπηρετούν την προεκλογική τους ψηφοθηρία.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του εκλεκτού του ΣΥΝ για το Δήμο Πειραιά, που θα μπορούσε να υπογραφτεί απ' τους εκλεκτούς και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Λεγάκης και η παράταξή του, που στηρίζει ο ΣΥΝ, φαίνεται να αγνοούν ότι η ανάπτυξη υπέρ της κερδοφορίας των μονοπωλίων έχει ως αποτέλεσμα στην πόλη μας να κυριαρχούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, να έχει παραδοθεί το λιμάνι του Πειραιά στην COSCO, να σπάει κόκαλα η ανεργία, να πληθαίνουν τα λουκέτα στα μικρομάγαζα, ότι είναι η αιτία των εργασιακών σχέσεων γαλέρας και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Το δίλημμα, λοιπόν, που τίθεται αντικειμενικά είναι ανάπτυξη για ποιον; Για τα μονοπώλια ή για το λαό;

Και προϋποθέσεις για μια ανάπτυξη υπέρ του λαού δεν είναι βεβαίως η αντιμετώπιση της κακοδιαχείρισης του δήμου, η εξασφάλιση δημοκρατικών διαδικασιών ή η αντιμετώπιση των πελατειακών σχέσεων, ζητήματα που προβάλλει αποπροσανατολιστικά ως τα κυρίαρχα ο κ. Λεγάκης. Δυστυχώς για τον κύριο Λεγάκη και το ΣΥΝ τα ίδια πράγματα λένε και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κ. κ. Μίχας και Μιχαλολιάκος.

Oι θέσεις του κ. Λεγάκη κινούνται στην κατεύθυνση διαχείρισης της ανάπτυξης υπέρ των μονοπωλίων, γι' αυτό μιλάει για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που σημαίνει παράδοση των δημόσιων χώρων στο κεφάλαιο, για διεκδίκηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, κρύβοντας ότι αυτά συνδέονται με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Μιλά για την "απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων" και για την ανεργία χωρίς όμως να αναφέρεται στα πραγματικά αίτιά τους που προφανώς δεν οφείλονται στην κακοδιαχείριση ή στην έλλειψη αναπτυξιακών σχεδίων. Μοναδική απάντηση είναι η σύγκρουση με την ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων, η απειθαρχία στο θεσμικό πλαίσιο του "Καλλικράτη" που την υπερασπίζει, η αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος με στόχο ένα δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Αυτή τη γραμμή εκφράζουν μόνο τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" γι' αυτό χρειάζεται η υπερψήφισή τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ