Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Προσχολική αγωγή για τα παιδιά όλων των λαϊκών οικογενειών

Πρώτη μέρα λειτουργίας για τους παιδικούς σταθμούς χτες με σημαντικά προβλήματα. Περιοδεία του Ν. Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας, σε 3 παιδικούς σταθμούς στην περιοχή του Προμπονά

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις περίπου 3.200 αιτήσεις που απορρίφθηκαν στο Δήμο της Αθήνας», δήλωσε ο Ν. Σοφιανός, με δεδομένο ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν έκαναν καν αίτηση
«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις περίπου 3.200 αιτήσεις που απορρίφθηκαν στο Δήμο της Αθήνας», δήλωσε ο Ν. Σοφιανός, με δεδομένο ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν έκαναν καν αίτηση
«Διεκδικούμε προσχολική αγωγή ως καθολικό δικαίωμα, δημόσιο και δωρεάν, για όλες τις λαϊκές, εργατικές οικογένειες. Πρέπει να δυναμώσει η πάλη μας απέναντι στη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση, ώστε να γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς όλα τα παιδιά, και αυτά που οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Ταυτόχρονα, πρέπει να αξιοποιηθεί η μάχη των τοπικών εκλογών, ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα τιμωρίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής που καταδυναστεύει τα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», περιοδεύοντας χθες το πρωί στους 14ο, 13ο (οδός Αμασίου) και 34ο (οδός Ερμίππου) παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή Προμπονά.

Πρώτη μέρα λειτουργίας τους χτες στη νέα σχολική χρονιά και τα προβλήματα γνωστά και άλυτα. Στον 14ο σταθμό όπου φιλοξενούνται 58 παιδιά από 8 μηνών ως 5 χρονών, όλες κι όλες, έξι οι παιδαγωγοί (συν μία σε άδεια λοχείας). Μία συμβασιούχος έχει δουλειά ως το Γενάρη, μετά φεύγει και άγνωστο τι θα γίνει με το κενό που αφήνει πίσω. Το κτίριο δεκαετιών, μισθωμένο και εμφανώς ακατάλληλο, αλλά τα τροφεία παραμένουν και υψηλά. Ως 150 ευρώ ανά παιδί (180 αν γονιός στέλνει δύο).

Ο ακριβώς διπλανός, 13ος σταθμός επίσης σε νοικιασμένες και ακατάλληλες κτιριακές υποδομές. 68 παιδιά φιλοξενούμενα ουσιαστικά σε ένα ημιυπόγειο και έναν ημιώροφο (άλλα 11 παιδιά στάλθηκαν σε άλλους σταθμούς). Και εδώ εργάζονται συμβασιούχοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σε μερικούς μήνες. Οι δε μόνιμοι και αορίστου μετρούν τις απώλειες από τις περικοπές στο ήδη πιεσμένο εισόδημά τους. Σημειωτέον ότι ούτε 100 μέτρα από τα δυο ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια, υπάρχει οικόπεδο 2,4 στρεμμάτων (συμβολή οδών Εργοτίμου και Ιωνίας) ιδιοκτησία του Δημοτικού Βρεφοκομείου του Δήμου Αθηναίων, από όταν οι σταθμοί ήταν κρατικοί ακόμα, πολλά χρόνια πίσω, δίχως ποτέ οι κυβερνήσεις ή οι διοικήσεις του δήμου να έχουν πράξει το παραμικρό για να οικοδομήσουν εκεί σύγχρονους παιδικούς σταθμούς ώστε να καλύψουν λαϊκές ανάγκες.

Και στον 34ο δημοτικό παιδικό σταθμό έκδηλη ήταν η αγωνία των εργαζομένων για τις συμβάσεις που λήγουν το Γενάρη και φεύγουν από τη δουλειά άνθρωποι με 8,9,10 χρόνια ανανεούμενες μέχρι πρότινος συμβάσεις.

Πρόβλημα που αφορά πολλές χιλιάδες οικογένειες

Γενικά στις συζητήσεις με εργαζόμενους και γονείς θίχτηκαν τα ζητήματα της έλλειψης ικανοποιητικών υποδομών, τα τροφεία, οι δυσκολίες στην καθημερινότητα, τονίστηκε η ανάγκη τα λαϊκά στρώματα να τιμωρήσουν ΠΑΣΟΚ/ΝΔ για τις πολιτικές που εφάρμοσαν, να αγωνιστούν, να αξιοποιήσουν την ψήφο τους στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές εμπιστευόμενοι το ΚΚΕ.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός: «Η έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών συνοδεύεται με την πλήρη απουσία πολιτικής για την προσχολική αγωγή και την βρεφική ηλικία. Οι προσπάθειες των εργαζομένων, παρά τη μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους, παρά τη διόγκωση των προβλημάτων τους, παρά τα σοβαρά προβλήματα υποδομής που υπάρχουν, αυτές οι φιλότιμες προσπάθειες δεν φτάνουν, δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει. Διεκδικούμε προσχολική αγωγή με καθολικό δικαίωμα για όλες τις λαϊκές, εργατικές οικογένειες. Θεωρούμε παράλληλα ότι πρέπει να δυναμώσει η πάλη σήμερα και απέναντι στη δημοτική αρχή του δήμου της Αθήνας και απέναντι σε όλες τις δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση, για να καλυφτεί ο κόσμος που απορρίφθηκε από τους δημοτικούς σταθμούς.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις περίπου 3.200 αιτήσεις που απορρίφτηκαν στο Δήμο της Αθήνας γιατί είναι και οικογένειες μεταναστών, αυταπασχολουμένων, των ελαστικά εργαζομένων οι οποίοι δεν είχαν καν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση.

Οργανώνουμε την πάλη μας, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, οι Σύλλογοι Γονέων, η ΟΓΕ, την Παρασκευή στη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Αθήνας (σ.σ. σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη). Και ταυτόχρονα θεωρούμε, και αυτό είπαμε και στους εργαζόμενους, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η μάχη των τοπικών εκλογών, η μάχη του Νοέμβρη, ώστε στην κάλπη να βγει σαφές μήνυμα τιμωρίας αυτής της πολιτικής, διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, πάλης για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα καλύπτει και το καθολικό δικαίωμα της προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ