Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου

Διαπιστώνει «παράλυση» (!) στην κυβέρνηση και ζητάει να ανέβουν οι ρυθμοί στην προώθηση της στρατηγικής του μνημονίου

Πίεση στην κυβέρνηση να ανεβάσει ρυθμούς στην εφαρμογή του μνημονίου ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία ισχυρών οικονομικών κύκλων για την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα υλοποίησης των όσων προβλέπονται στη συμφωνία με την τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επέκρινε χτες τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι «προσπαθούν να λύσουν το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού αντί για τα προβλήματα του ελληνικού λαού», εκφράζοντας την ανησυχία του κόμματός του, γιατί την ίδια ώρα «το έργο της κυβέρνησης έχει παραλύσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη κι άλλων φορομπηχτικών μέτρων για να καλυφθεί η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα. «Η κυβέρνηση στο μείζον θέμα των φορολογικών εσόδων απέτυχε, τόσο στο σχεδιασμό πολιτικής, όσο και στην εφαρμογή της», εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα «κινούνται - αν είναι δυνατόν - περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».

Η ΝΔ στηρίζει το στρατηγικό πυρήνα του μνημονίου, προτρέποντας μάλιστα την κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να εκφραστεί πιο αποτελεσματικά η δικομματική συναίνεση στις πολιτικές του. Σ' αυτό το πνεύμα, ο Δ. Αβραμόπουλος υπερασπίστηκε χτες την «αναγκαιότητα» του μνημονίου δηλώνοντας (στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1) ότι «το μνημόνιο εκ των πραγμάτων θα ερχόταν».

Συμπλήρωσε εκ του ασφαλούς ότι «θα μπορούσε να είναι διαφορετικό» και φρόντισε να επαναλάβει τη σαφή δέσμευση του κόμματός του ότι «εφ' όσον αλλάξουν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η πολιτεία». Προκειμένου, μάλιστα, να προχωρήσουν τα μέτρα του μνημονίου «που είναι πλέον συμβατικές υποχρεώσεις της ελληνικής πολιτείας», ζήτησε να υπάρξει «και ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης», αφήνοντας αιχμές για την τακτική της κυβέρνησης με τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για το πετσόκομμα των δημοσίων δαπανών και τη μείωση του ελλειμμάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ αντιτάχθηκε κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, επειδή κάτι τέτοιο εμποδίζει την προσέλκυση των επενδύσεων.

Εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα

Στο εσωκομματικό πεδίο, ο Α. Σαμαράς επέβαλε τη θέση του στον Π. Ψωμιάδη, εξαναγκάζοντάς τον σε άτακτη υποχώρηση σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του αδελφού του ως υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, μετά από ισχυρές πιέσεις της Ρηγίλλης, ανακοίνωσε χθες ότι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης θα είναι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Α. Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Β. Μεϊμαράκη στη θέση του προέδρου του ιδρύματος «Κ. Καραμανλή». Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι στρατεύεται στο πλευρό του Α. Σαμαρά για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας.

Τέλος, ένα βήμα πιο κοντά στον ΛΑ.Ο.Σ. έκανε χτες ο διαγραμμένος απ' τη ΝΔ, ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κ. Κιλτίδης, συνυπογράφοντας το αίτημα του κόμματος Καρατζαφέρη για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις γεωργικές ασφαλίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ