Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ

Περιοδεία στον Οργανισμό έκανε χτες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Η κατάσταση που υπάρχει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση - σε στρατηγικούς τομείς - της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Λαμβάνοντας υπόψη και τις αλλαγές που έρχονται στη διοικητική δομή της χώρας με τον "Καλλικράτη", ο ΟΣΚ θα μπει σε μεταβατική περίοδο. Τα σχολεία, η κατασκευή και η συντήρησή τους περνά στους δήμους και στο ιδιωτικό κεφάλαιο, άρα και ο οργανισμός παύει να έχει ρόλο».

Τα παραπάνω είπε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον ΟΣΚ χθες το πρωί. Νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Οργανισμού και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων προκειμένου να συζητήσει για τις νέες εξελίξεις που προβλέπουν αναδιαμόρφωση στη λειτουργία του ΟΣΚ, καθώς και την αβεβαιότητα που εκφράζουν εκατοντάδες εργαζόμενοι, αφού πάνω από το 50% αυτή τη στιγμή εργάζεται με συμβάσεις που λήγουν τον επόμενο χρόνο.

Στην ομιλία του, ο Θ. Παφίλης είπε: «Ανησυχούμε γιατί η συνολική κατεύθυνση της πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση - και στον τομέα της εκπαίδευσης ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες της υπουργού, ότι η επαγγελματική εκπαίδευση περνά στις περιφέρειες, ενώ η γενική στους δήμους - είναι να ξεμπλέξει όσο μπορεί με αυτό που λέγεται δημόσιος χαρακτήρας. Θέλουν δηλαδή να περάσουν τα σχολεία στους δήμους και στις περιφέρειες ως αυτόνομες μονάδες εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητά τους. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τις κατασκευές».

Ο Θ. Παφίλης μιλά στους εργαζόμενους του Οργανισμού
Ο Θ. Παφίλης μιλά στους εργαζόμενους του Οργανισμού
Και πρόσθεσε: «Ο ΟΣΚ δεν είναι απλά ένας κατασκευαστικός Οργανισμός του Δημοσίου. Ο ρόλος και το έργο του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ανάγκες της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, μέρος της οποίας είναι η σχολική στέγη». Παράλληλα, εξήγησε πως το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με την πολιτική ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. «Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΟΣΚ. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός ώστε ο ΟΣΚ να παίξει έναν αποφασιστικό και ουσιαστικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα. «Απαραίτητος όρος γι' αυτό είναι να υπάρχει αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, κατάλληλο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Ο Θ. Παφίλης μίλησε και για την αναγκαιότητα που υπάρχει σήμερα να κατανοηθεί ο ρόλος των τοπικών εκλογών. «Τι κρίνεται σήμερα στις τοπικές εκλογές; Το ΠΑΣΟΚ λέει πως η ψήφος δεν μπορεί να είναι πολιτική. Λέει επίσης, πως θα πρέπει να ψηφίσουμε με κριτήρια τοπικά και αυτοδιοικητικά. Η ΝΔ από την άλλη λέει ότι θα πρέπει να χωριστούμε σε δύο ομάδες. Σε αυτούς που ψήφισαν το μνημόνιο και σε αυτούς που δεν το ψήφισαν. Το ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισε και στήριξε όλα τα μέτρα, εκείνα που "κατήγγειλε" προεκλογικά». Και πρόσθεσε: «Ποιο είναι το ερώτημα που μπαίνει; Εχουν πολιτικό χαρακτήρα οι εκλογές; Το θέμα δηλαδή είναι αν θα είναι ικανοί οι υποψήφιοι; Αν ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης θα είναι ικανός; Ικανοί υπάρχουν πολλοί! Πρέπει να εκφραστεί λοιπόν έτσι κι αλλιώς καταδίκη αυτής της πολιτικής; Πρέπει! Κι όσο πιο μαζικά εκφραστεί η απογοήτευση και η αγανάκτηση στην κάλπη τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τον κόσμο. Να δοθεί μήνυμα ότι δεν συμφωνεί ο κόσμος με αυτή την πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ