Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης επέρριψε σε συναδέλφους του την ευθύνη για τις αμαρτωλές συμβάσεις σε ΟΤΕ, ΟΣΕ και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αθώος του αίματος δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης για την παράδοση στη «Ζήμενς» της κατασκευής βαγονιών για τον ΟΣΕ

ICON

Αθώος του αίματος δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης για την παράδοση στη «Ζήμενς» της κατασκευής βαγονιών για τον ΟΣΕ
Ενας ακόμα εμπλεκόμενος στο κύκλωμα διακίνησης «μαύρου χρήματος» της πολυεθνικής «Ζήμενς» προέκυψε από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής της Βουλής, που όμως δεν κατέστη δυνατόν να οδηγήσει στα πολιτικά πρόσωπα που έλαβαν χρήματα από τα περίφημα «μαύρα ταμεία».

Πρόκειται για τον μάρτυρα Παντελεήμονα Καρακώστα, ο οποίος παραδέχθηκε την εμπλοκή του στη μεταφορά χρημάτων, τα οποία όμως δήλωσε ότι έδινε σε άτομο αγνώστων στοιχείων και γερμανικής καταγωγής. Στην επιτροπή κατέθεσε χτες και ο πρώην υπουργός Οικονομίας (την επίμαχη περίοδο 1996 - 2000) Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη και ευθύνη στις συμβάσεις που υπογράφτηκαν με τη «Ζήμενς».

Ο Ν. Χριστοδουλάκης αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε αρμοδιότητα στην αποτίμηση των προγραμματικών συμβάσεων με τη «Ζήμενς», τόσο για τον ΟΤΕ, όσο και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ή τον ΟΣΕ. Για τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων επέρριψε ευθύνες στον τότε υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Βερελή, λέγοντας ότι αν και ο ίδιος παραβρέθηκε στις συνελεύσεις της διοίκησης του ΟΣΕ, την ουσιαστική αρμοδιότητα την είχε το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο δεν έθεσε θέμα για τις προγραμματικές συμβάσεις.

Οσον αφορά στον ΟΤΕ, ανέφερε ότι η ευθύνη του ήταν τυπική, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο είχε την πλειοψηφία των μετοχών του Οργανισμού. Οσον αφορά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που τότε είχαν αναλάβει τις συμβάσεις προμήθειας τροχαίου υλικού στον ΟΣΕ, ο Ν. Χριστοδουλάκης αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την εκποίησή τους στη γερμανική «HDV», η οποία απαξίωσε το συγκεκριμένο τομέα, για να περιέλθει στη συνέχεια σε κοινοπραξίες όπου συμμετείχε και η «Ζήμενς».

Κι άλλος «παρένθετος»

Την εμπλοκή του στο κύκλωμα του «μαύρου χρήματος» παραδέχθηκε χτες στην επιτροπή ο πολιτικός μηχανικός Π. Καρακώστας. Οπως αποδέχθηκε, είχε σχέση με τον έναν εκ των διαχειριστών του «μαύρου χρήματος» της «Ζήμενς» στην Ελλάδα, τον Η. Γεωργίου, ο οποίος του έδωσε να μεταφέρει 200.000 ευρώ, προσθέτοντας 250.000 από δικά του χρήματα, τα οποία κατέληξαν σε «κάποιον Γερμανό».

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως όταν ζήτησε να του επιστραφούν τα 250.000 ευρώ, ο Η. Γεωργίου τον παρέπεμψε στον Ν. Μαυρίδη (έτερο διαχειριστή «μαύρου χρήματος» της «Ζήμενς») προκειμένου να «πάρει καμία δουλειά για το C4i» και «να ρεφάρει». Οσον αφορά στο περιεχόμενο των λογαριασμών του, ο μάρτυρας υποστήριξε πως προέρχονταν από μισθωτές υπηρεσίες που παρείχε σε γερμανικές εταιρείες, χωρίς όμως να μπορεί να αποδείξει με έγγραφα τον ισχυρισμό του.

Αμέσως μετά την κατάθεση του μάρτυρα ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης, απέστειλε σημείωμα στον εισαγγελέα Υπηρεσίας, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για παράβαση του νόμου 3331/95 περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλα πιθανόν αδικήματα», προκειμένου η εισαγγελική αρχή να μεριμνήσει για τις απαραίτητες ενέργειες.

Επίσης, ζητήθηκε από την εισαγγελική αρχή να γίνουν έρευνα και κατασχέσεις στους χώρους διαμονής του Π. Καρακώστα. Οι όποιες εξελίξεις αναμένονται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ