Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ψέματα ότι τα όσα συνομολόγησαν πρόσφατα με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν προσθέτουν νέα επώδυνα μέτρα στα ήδη δρομολογημένα

Κάθε επικαιροποιημένη έκδοση του μνημονίου θα είναι χειρότερη για το λαό. Μόνη διέξοδος είναι η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που προωθούν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της
Κάθε επικαιροποιημένη έκδοση του μνημονίου θα είναι χειρότερη για το λαό. Μόνη διέξοδος είναι η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που προωθούν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της
Η κυβέρνηση λέει ψέματα στο λαό ότι το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι στις γραμμές του περιλαμβάνονται κατευθύνσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν σ' αυτές που ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση, με στόχο να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη. Το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας:

-- Καταφέρνει ένα ακόμα πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις.

  • Με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
  • Αποδεσμεύει τις επιχειρήσεις, που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν τη ΣΣΕ, από το να την εφαρμόζουν. Εως τώρα υποχρεώνονταν όταν αυτή κυρωνόταν από το υπουργείο Εργασίας.
  • Προσαρμόζει πλήρως τη Διαιτησία για τις Συλλογικές Συμβάσεις στις απαιτήσεις των μεγαλοκαπιταλιστών, εφόσον προσδιορίζει ότι η λειτουργία της πρέπει «να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, με βάση το κόστος εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

-- Δίνει ώθηση στην επέκταση της μερικής εργασίας.

  • Καταργεί ακόμα και τους περιορισμούς για το χρόνο μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έθετε ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση μόλις το Μάη (ν.3846/2010).
  • Επεκτείνει τη λεγόμενη δοκιμαστική περίοδο των νεοπροσληφθέντων από δύο μήνες σε ένα χρόνο. Κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης μπορεί να απολύει χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση.

Ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της συνθήκης Μπολκενστάιν, καθώς προβλέπει «άρση των περιορισμών των κατώτερων και ανώτερων αμοιβών για επενδύσεις που γίνονται στη χώρα».

Περιορίζει ακόμα και το επίδομα ανεργίας, προβλέποντας την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, με οδηγό για τον προσδιορισμό του ύψους του την ανατριχιαστική διατύπωση «τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης», τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει και στο όνομα της αντιμετώπισής της χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας.

-- Δίνει συνέχεια στη δραστική μείωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.

-- Βάζει ακόμα και εισιτήριο για τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

-- Δίνει συνέχεια στο αντιασφαλιστικό έγκλημα.

  • Με το τέχνασμα των προβλέψεων από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2010, επιδιώκουν να περιορίσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη - κύριας και επικουρικής ασφάλισης - στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Η πορεία υλοποίησης αυτού του στόχου θα δημιουργήσει μια εφιαλτική κατάσταση για τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι προφανές ότι οι μελέτες τους είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, ώστε να παίρνουν συνεχώς χειρότερα αντιασφαλιστικά μέτρα.
  • Το κράτος δε θα παρέχει καμιά εγγύηση για τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι τα επικουρικά ταμεία που, με την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είναι έτσι ή αλλιώς ελλειμματικά, δε θα μπορούν να δίνουν συντάξεις ή αυτές θα είναι εξαιρετικά συρρικνωμένες. Ορίζει επίσης ότι ακόμα και αν αυξηθούν οι δικαιούχοι, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα παραμείνει σταθερή, συνεπώς προβλέπεται γενικευμένη δραστική μείωση των συντάξεων.
  • Ολες αυτές οι σαρωτικές αλλαγές προβλέπουν ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνη του 2011.

-- Επιταχύνει την απελευθέρωση των τομέων στρατηγικής σημασίας, σιδηροδρομικές μεταφορές και ενέργεια.

  • Η αύξηση των κομίστρων στις συγκοινωνίες και στις σιδηροδρομικές μεταφορές, η κατάργηση των λεγόμενων ζημιογόνων δρομολογίων, η συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του σιδηροδρόμου και των άλλων αστικών συγκοινωνιών, θα έχει βαριές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα. Θα συνοδευτεί με απολύσεις εργαζομένων, μείωση μισθών, περικοπές των εργασιακών δικαιωμάτων και στους συγκεκριμένους κλάδους.
  • Τα νέα βήματα «απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», ο διαχωρισμός του συστήματος μεταφοράς και του συστήματος διανομής, η αξιοποίηση των ενεργειακών υποδομών και των ενεργειακών πηγών (λιγνιτωρυχεία, υδάτινα αποθέματα κ.ά.) προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, θα συνοδευτούν από δραστικές αυξήσεις στα τιμολόγια οικιακής και αγροτικής χρήσης και νέες μεγαλύτερες βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον.

-- Η «επικαιροποίηση» του μνημονίου συνεχίζει και κλιμακώνει την επιχείρηση αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

  • Με τη νέα σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ σε σημαντικό ποσοστό αγαθών και υπηρεσιών.
  • Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης της ακίνητης περιουσίας, αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες.
  • Με την εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
  • Με το ειδικό τέλος για τους λεγόμενους ημιυπαίθριους χώρους.
  • Με τη μη χορήγηση τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων.

-- Ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για να διοχετεύσουν οι μεγαλοκαπιταλιστές τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, με το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και τη διαμόρφωση του τομέα της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόλεμος στον πόλεμο κυβέρνησης - κεφαλαίου!(2010-12-31 00:00:00.0)
Χιονοστιβάδα αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων(2010-11-28 00:00:00.0)
Ο λαός να απαντήσει στις ψευτιές(2010-11-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-08-24 00:00:00.0)
Κατατέθηκε νομοσχέδιο εφαρμογής της λιτότητας(1997-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ