Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη φτωχή αγροτιά

Συνέντευξη Τύπου στην Καρδίτσα παραχώρησε χτες ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας

ICON

Στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στον αγροτικό κόσμο η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και στην ανάγκη να ενταθούν οι αγροτικοί αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αναφέρθηκε, ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξη Τύπου στην Καρδίτσα, στην οποία παρόντες ήταν ο Β. Κρανιάς, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας και η Β. Μπακάση, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων.

Τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια - σημείωσε ο Β. Μπούτας - η αγροτιά της Θεσσαλίας βρίσκεται διαρκώς στους δρόμους, αντιδρώντας, αγωνιστικά, στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και διεκδικώντας λύσεις στα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματά της. Σχεδόν κάθε χρόνο, στήνονται μπλόκα με τρακτέρ στις Εθνικές Οδούς, που κρατούν πολλά μερόνυχτα.

Η εξουσία στο λαό

Οι αγροτικοί αγώνες - συνέχισε - που διακρίνονται για τη μαζικότητα και το δυναμισμό τους, έχουν φέρει, κατά καιρούς, κάποια αποτελέσματα. Δεν έχουν, όμως, δώσει λύση στο μεγάλο αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας, που δημιουργείται και διαρκώς οξύνεται, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία προωθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να περάσει η γη, η αγροτική παραγωγή, όλος ο πλούτος που παράγεται στην αγροτική οικονομία, στα χέρια των μονοπωλίων, του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα.

Αυτό το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, αν δεν αλλάξει χέρια η πολιτική εξουσία. Αν, δηλαδή, δε φύγει από τα χέρια της πλουτοκρατίας για να περάσει στα χέρια του λαού.

Διότι μόνο μια Λαϊκή Εξουσία, θα θέλει να χτυπήσει και θα μπορεί να συντρίψει τα μεγάλα συμφέροντα - τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και τους κάθε λογής «μεσάζοντες» - που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα του αγρότη και κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων, για ν' αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Και μόνο η Λαϊκή Εξουσία θα προωθήσει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του λαού και του τόπου. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα βασίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, θα στηρίζεται σε μεγάλες κρατικές παραγωγικές μονάδες και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, θα αξιοποιεί τις εδαφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής, την επιστήμη και την τεχνολογία και θα παράγει αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού και για την πρώτη ύλη των κρατικών μεταποιητικών μονάδων.

Στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική

Στα μπλόκα της αγροτιάς - επεσήμανε στη συνέχεια - συγκρούστηκαν οι δυο «γραμμές» που υπάρχουν μέσα στο αγροτικό κίνημα:

Από τη μια, η «γραμμή» υπηρέτησης της ΚΑΠ και της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την οποία στηρίζει και ο ΛΑ.Ο.Σ., που αφήνει πίσω της «νεκροταφείο ξεκληρισμένων και κατεστραμμένων αγροτικών νοικοκυριών». Αυτή τη «γραμμή» υπηρετούν οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων Αγροτικών Οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και οι ευκαιριακές «Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα», που στήνονται, κατά καιρούς, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, από αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κινούνται στον «ντορό» του ευρωμονόδρομου.

Από την άλλη, είναι η «γραμμή» σύγκρουσης μ' αυτή την πολιτική, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, η οποία είναι ο οργανωτής, ο εμψυχωτής, ο αιμοδότης των ηρωικών αγροτικών αγώνων και από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, οι συνδυασμοί που θα προκύψουν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν έρχονται από το πουθενά. Είναι η συνέχεια των απερχόμενων Νομαρχιακών και Δημοτικών Αρχών και παρατάξεων αυτών των κομμάτων, που στήριξαν και στηρίζουν μια πολιτική, η οποία ευθύνεται για:

  • Τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, λόγω των εξευτελιστικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, των μεγάλων πετσοκομμάτων στις επιδοτήσεις, την εκτίναξη στα ύψη του κόστους παραγωγής.
  • Την καταστροφή της τευτλοκαλλιέργειας, (και το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης) και της καπνοκαλλιέργειας, την συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και τη μείωση άλλων καλλιεργειών.
  • Την μεγάλη κοροϊδία με την εκτροπή του Αχελώου και την απάτη με τις βιοκαλλιέργειες και τα προγράμματα νέων αγροτών.
  • Τη συκοφαντία και τις αστυνομικές και δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.

Είναι όλοι αυτοί που, μέσα από τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου, μέσα από τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από το φιλοκυβερνητικό - φιλοευρωπαϊκό αγροτοσυνδικαλισμό, στήριζαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία οδήγησε τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το πλαίσιο πάλης

Για τη φτωχή αγροτιά - υπογράμμισε ο Β. Μπούτας - όπως για όλα τα λαϊκά στρώματα, οι μέρες που έρχονται θα είναι ακόμα πιο δύσκολες. Εμείς δεσμευόμαστε ότι, απ' όποια θέση κι αν μας τάξει ο λαός μετά τις εκλογές, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για:

-- Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού και διαγραφή των χρεών και των τόκων των μικρομεσαίων αγροτών.

-- Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, μείωση των σημερινών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% για τους μικρομεσαίους αγρότες.

-- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.

-- ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους - Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

-- Να μη γίνει συγχώνευση - ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ - Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και να στηριχθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας και η παραγωγή των μεταποιητικών μονάδων, (ΕΒΟΛ, ΤΡΙΚΚΗ κ.ά.)

-- Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ