Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ
Πισωγύρισμα στον εργασιακό μεσαίωνα

Σφοδρή κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία

 

Την έντονη κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ συνάντησε το αντεργατικό τερατούργημα, οι οποίοι και στη χτεσινή δεύτερη μέρα συζήτησής του ζήτησαν την απόσυρσή του.

Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης στην ομιλία του διαφήμισε το τερατούργημα, ισχυριζόμενος ότι θα προωθήσει την απασχόληση και τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ διευκόλυνε με τον τρόπο της την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού παρά το ότι είχε τη δυνατότητα δεν προχώρησε σε ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να δεσμευτεί προσωπικά με την ψήφο του ο κάθε βουλευτής.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος μεταξύ άλλων σχολίασε τις θέσεις των άλλων κομμάτων και των βιομηχάνων, τονίζοντας:

«Εμείς θεωρούμε κατ' αρχήν ότι είναι ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο και με τις βασικές ρυθμίσεις είτε θα αυξηθεί η ανεργία είτε θα αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων ή και τα δύο μαζί ανάλογα με τη ρύθμιση. Πώς αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση η ΝΔ; Μιλάει γενικόλογα ότι η κυβέρνηση δεν προσαρμόζεται και δε διαχειρίζεται καλύτερα τις νεοφιλελεύθερες συνταγές. Οσον αφορά στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποφεύγει να τοποθετηθεί. Μιλάει για αποσπασματικότητα και για αναποτελεσματικότητα. Ομως υπάρχει ένα ερώτημα για τη ΝΔ. Συμφωνεί να καταργηθεί το όριο των απολύσεων 2%; Να πει καθαρά. Είναι ενάντια στην ευελιξία και την απελευθέρωση της αγοράς ή θέλει διευθέτηση σε μεγαλύτερο βάθος; Η ΝΔ θέλει ακόμα περισσότερη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας. Το ίδιο και για τη μερική απασχόληση. Δε διαφωνεί λοιπόν η ΝΔ όσον αφορά τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, απλώς τις θεωρεί άτολμες, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές.

Ο ΣΥΝ έχει αντιφατική στάση. Από τη μία καταψηφίζει, κάνει σωστή εκτίμηση ότι δεν αντιμετωπίζει την ανεργία και ότι θα έχουν κέρδη οι επιχειρηματίες, αλλά από την άλλη στην πράξη στο συνδικαλιστικό κίνημα βάζει πλάτες για τους "κοινωνικούς διαλόγους" που αποκοιμίζουν τους εργαζόμενους και διευκολύνει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο να μη γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος αγώνας από αυτόν που γίνεται. Επίσης η ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ το "ναι" στη "Λευκή Βίβλο", το "ναι" στο Μάαστριχτ, το "ναι" στην ΟΝΕ δημιουργούν την εικόνα στους εργαζόμενους ότι οι οδηγίες των Βρυξελλών είναι σε θετική κατεύθυνση και αυτό εμποδίζει στο να καταλάβει ο κόσμος καλά τι αποτελέσματα θα έχει αυτό το νομοσχέδιο και η συνολική πολιτική του ΠΑΣΟΚ».

Ο Αντ. Σκυλλάκος σχολίασε και τις όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας:

«Για ποιο λόγο γίνονται; Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότερες γίνονται για να μην έχουν προσωπικό κόστος στους ψηφοφόρους τους. Αυτό αντικειμενικά και ανεξάρτητα από προθέσεις διευκολύνει να παραμείνει πολυσυλλεκτικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ και να κερδίζει και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που συμφωνούν με τέτοια νομοσχέδια. Αν υπάρχουν φωνές στο ΠΑΣΟΚ που με ειλικρίνεια αντιτάσσονται σε αυτές τις πολιτικές, σε αυτά τα νομοσχέδια, "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα" όταν θα έρθει να το ψηφίσουμε».

Παρεμβαίνοντας στην επί της αρχής συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι όχι μόνο αντεργατικό, αλλά είναι έκτρωμα που πισωγυρίζει και καταργεί το σταθερό χρόνο. Υπάρχουν, τόνισε, άρθρα που λένε ότι πρέπει να λυθούν τα χέρια του εργοδότη και να απολύει κόσμο. Είναι, είπε, και αυτό ένα φόβητρο, προκειμένου ο εργαζόμενος στο εργοστάσιο και στο γραφείο να δεχτεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Προωθείται και η μερική απασχόληση κάτω από τέσσερις ώρες και στον εργαζόμενο δίνεται ένα επίδομα ελεημοσύνης.

Καταλήγοντας τόνισε: «Αυτήν την ώρα εμείς πιστεύουμε ότι ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ο κάθε εργαζόμενος, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ θα συνταχθεί με εκείνους που πραγματικά δεν τα δίπλωσαν όταν κάποιος ομιλητής είπε ότι το "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" έχει ξεθωριάσει. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι επίκαιρο αυτό το σύνθημα και δεν είναι μόνο σύνθημα, είναι πολιτική, γιατί απέναντι στη δικτατορία του κεφαλαίου η εργατική τάξη θα ενωθεί και θα συμπαρασύρει όχι μόνο το κεφάλαιο, αλλά και όλους όσοι μπούνε ενδιάμεσα στο κεφάλαιο και την εργατική τάξη».

Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας είπε ότι με το νομοσχέδιο δημιουργούνται συνθήκες «για το μετασχηματισμό της οικονομίας» και επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, είπε ότι τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την κατάργηση του οκτάωρου. Δε συνεπάγονται, ισχυρίστηκε, σε καμία περίπτωση αύξηση του χρόνου εργασίας και «δεν επιδεινώνουν, ούτε απορυθμίζουν οποιαδήποτε προσωπική ισορροπία και προγραμματισμό του εργαζομένου»! Αναφερόμενος στη συνταξιοδότηση όσων έχουν κλείσει 35ετία στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, είπε ότι πρόκειται για ρύθμιση «που θα ανακουφίσει πολλές εκατοντάδες παλαίμαχους του εργατικού κόσμου, η αποχώρηση των οποίων θα δημιουργήσει παράλληλα και ευκαιρίες απασχόλησης για νέο κόσμο». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η διάταξη αφορά 1.350 εργαζόμενους και έρχεται να καλύψει την άρνηση της κυβέρνησης για συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια εργασίας/ 10.500 ένσημα, χωρίς ηλικιακές προϋποθέσεις.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με την εξέταση των άρθρων του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ