Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε απεργιακό κλοιό και τα λιμάνια

Συντονίζουν τον αγώνα τους με τους εργάτες της στεριάς, απαιτώντας προστασία των θέσεων εργασίας, βελτίωση συνθηκών δουλιάς και αμοιβών

Απεργιακός πυρετός επικρατεί και στα λιμάνια της χώρας. Οι ναυτεργάτες δένουν από σήμερα στις 6 το πρωί και για 24 ώρες όλα τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία και τα πλοία στις πορθμιακές γραμμές, για να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους πυρά με τους εργαζόμενους της στεριάς. Οι ναυτεργάτες με τη σημερινή 24ωρη απεργία τους δίνουν άλλη μία δυναμική απάντηση στα όσα εκτρωματικά προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της ακτοπλοΐας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο 20.000 θέσεις εργασίας, αλλά και την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στον ενταφιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που ετοιμάζει με το εκτρωματικό της νομοσχέδιο.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας και της ενημέρωσης των ναυτεργατών για τη σημερινή απεργία, χτες συνδικαλιστές των ναυτεργατικών σωματείων «όργωσαν» το λιμάνι του Πειραιά πηγαίνοντας από καράβι σε καράβι. Οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», συνομιλώντας με τα πληρώματα, κάλεσαν τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις τους προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ώστε η σημερινή κινητοποίηση να αποτελέσει την έναρξη νέων αγώνων ενάντια στην αντιναυτεργατική αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, για πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα. Για την περιφρούρηση της απεργίας οι συνδικαλιστές θα είναι στο πόδι από τις 5.30 σήμερα το πρωί.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η ΠΝΟ, η οποία και κάτω από την εντολή για αγώνα που έδωσαν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες αποφάσισε τη συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία, περιλαμβάνει τα αιτήματα για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος, διατήρηση του καμποτάζ, την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, τον καθορισμό επιδομάτων και συντάξεων στο 80% του μισθού. Επίσης, να εξασφαλιστεί σε ετήσια βάση η κίνηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, να εφαρμόζεται πλήρως το ΝΔ 187/73, που προβλέπει τη δεκάμηνη απασχόληση των ναυτεργατών.

«Η διοίκηση της Ομοσπονδίας - επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση - με αίσθημα ευθύνης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι μαζί με όλους τους ναυτεργάτες και γενικότερα τους εργαζόμενους, με την ανάπτυξη των αγώνων, έχει τη δύναμη να αποκρούσει κάθε προσπάθεια σπίλωσης και κατασυκοφάντησης της ναυτοσύνης, της εργατικότητας, της ανθρωπιάς και της καθοριστικής συμβολής των Ελλήνων ναυτεργατών στην ανάπτυξη της ναυτιλίας». Υπογραμμίζεται ακόμη: «Θα ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιβάλουμε τις προτάσεις μας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας και την ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών γραμμών και γενικότερα της ναυτιλίας με ελληνικά πληρώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ