Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Οργώνουν» όλη τη χώρα καλώντας σε παλλαϊκό ξεσηκωμό

Από χτες, με εξορμήσεις και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις, τονίζουν γιατί στις 21 και 22 Απρίλη πρέπει να πλημμυρίσουν από απεργούς όλες οι πόλεις

Με ενδιαφέρον υποδέχτηκαν την Ομοσπονδία τους οι εργάτες της βιομηχανίας «Φαμίλια»
Με ενδιαφέρον υποδέχτηκαν την Ομοσπονδία τους οι εργάτες της βιομηχανίας «Φαμίλια»
Λαϊκές γειτονιές, τόπους δουλειάς και σπουδών, παντού όπου περνούν το χρόνο τους οι λαϊκές οικογένειες «οργώνουν» από χτες οι ταξικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ενημερώνοντας για τις νέες αντιασφαλιστικές και συνολικά τις αντιλαϊκές ανατροπές που επιταχύνουν οι δυνάμεις που στηρίζουν το κεφάλαιο καλούν τους εργαζόμενους, γενικά τα λαϊκά στρώματα να αντιδράσουν τώρα, πριν είναι τελείως αργά, να ξεσηκωθούν διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν χτες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηπειρο, Κρήτη, Πελοπόννησο και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας με ένα κοινό σύνθημα: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία»! Χιλιάδες προκηρύξεις και αφίσες μοιράστηκαν χτες στο κέντρο της πόλης σε Γιάννενα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Χανιά και Ρέθυμνο.

Σε μαζικές εξορμήσεις σε εργατογειτονιές της Πάτρας και συγκεκριμένα σε Ζαρουχλέικα, Ταμπάχανα, Προσφυγικά, Αγ. Σοφία, προχώρησε χθες το απόγευμα και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ. Ο κόσμος, στην πλειοψηφία του, ανταποκρίθηκε θετικά στην ενέργεια αυτή του ΠΑΜΕ, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τα μέτρα που έχουν παρθεί, αλλά και γι' αυτά που έρχονται και παραδέχτηκε πως ήρθε η ώρα η απάντηση σε αυτά τα μέτρα να είναι ακόμη πιο δυναμική. Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ ετοιμάζει στο αμέσως επόμενο διάστημα νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση να είναι ακόμη πιο μαζική και αποτελεσματική.

«Αν δεν αντιδράσουμε σήμερα θα τα χάσουμε όλα»

«Στο πόδι» σηκώθηκαν χτες πολλές γειτονιές και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

«Στο πόδι» σηκώθηκαν χτες πολλές γειτονιές και στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυναν χθες το πρωί στους εργαζόμενους της βιομηχανίας προϊόντων ζύμης «Φαμίλια» στο Καματερό και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Οπως τόνισαν, ακόμα κι αν κανείς δεν αντιμετωπίζει ακραίες εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε ζητήματα πληρωμών, ενσήμων κλπ., η πολιτική που ασκείται για λογαριασμό των μεγαλοεργοδοτών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν αφήνει τίποτα στους εργαζόμενους. «Τώρα, για παράδειγμα, οι εργοδότες σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους με ενοικιαζόμενους. Αυτό μας αφορά όλους. Μη σκέφτεστε ότι θα χάσατε ένα μεροκάματο αν απεργήσετε. Θα τα χάσουμε όλα αύριο», σημείωσαν μεταξύ άλλων. Με την τρομοκρατία πάνε να σπάσουν το κλίμα που επικρατεί και την αγανάκτηση, να τσακίσουν όποια αγωνιστική διάθεση.

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου περιόδευσε στην «Σίμι Πακ», στη «Γενική Εκτυπωτική», στον «Σκαγιά», στον «Πάλλη» και αλλού, οι Λογιστές στην ΕΕΠΑ, στην «Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος ΑΕ» του Ομίλου Πολυχρονιάδη (σ.σ. πρόεδρος του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού), όπου έχει γίνει και απόλυση μέλους του σωματείου. Επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έκανε εξορμήσεις στα πολυκαταστήματα «Νότος Γκάλερι», «Αβενιου», Λιντλ», «Πράκτικερ» στο Αιγάλεω και στον Ταύρο, «Αττικα», το Συνδικάτο Επισιτισμού και Ξενοδοχείων στο «Χίλτον», σε κέτερινγκ του Αεροδρομίου, όπου έγινε απόλυση, έκανε παρέμβαση στο εστιατόριο του Πολυτεχνείου, όπου πρόσφατα έγιναν δύο απολύσεις, στη σχολή «Λε Μοντ», στο «Λήδρα Μάριοτ», στο «Ιντερκοντινένταλ», στο «Μετροπόλιταν» και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Aθήνας στην ΙCAP. Περιοδείες έκαναν σε μεγάλα εργοτάξια Συνδικάτα Οικοδόμων της Αθήνας και της επαρχίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Πανεργατικό, παλλαϊκό ξεσηκωμό σάλπισαν χθες οι ταξικές δυνάμεις και στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας από το πρωί μαζικές εξορμήσεις σε χώρους εργασίας, μόρφωσης και κατοικίας. Ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκαν και πικετοφορίες στις εργατογειτονιές της Ανω Τούμπας και των Αμπελοκήπων. Στην Καλαμαριά, πικετοφορία προγραμματίζεται να γίνει την επόμενη Τρίτη 20 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα.

Παντού οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να ξεσηκωθούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., τσακίζουν ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, στην ανεργία, σε δουλειά μέχρι λίγο πριν τον τάφο. Να συμμετέχουν μαζικά στην 48ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Απάντησαν παλικαρίσια στην τρομοκρατία

Το ίδιο έγινε σε κάθε κλάδο, κόντρα στην τρομοκρατία με την οποία η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της προσπαθούν να εμποδίσουν την αγανάκτηση και την αγωνιστική διάθεση να εκφραστούν. Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου περιόδευσαν στην «ΦΑΜΑΡ», στην «ΒΙΑΝΕΞ», στον «Μαρινόπουλο». Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την απαγόρευση από την εργοδοσία στην εταιρία GAP σε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας να μιλήσει με τους εργαζόμενους την ώρα του διαλείμματος.

Να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο κατασκευής σήραγγας της Ιονίας Οδού στην Καλιδόνα επιχείρησαν προχθές το απόγευμα και τα «πρωτοπαλίκαρα» της εταιρείας OSSA - ΕΛΛΑΣ που έχει την ευθύνη του έργου, κατά τη διάρκεια περιοδείας του Συνδικάτου Οικοδόμων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ο εργοταξιάρχης του έργου Ραπάν Αλβάρεζ Χαβιέρ, ενοχλημένος από την περιοδεία του ταξικού συνδικάτου και το απεργιακό κάλεσμα που απεύθυνε στους εργάτες, εντελώς προκλητικά ξήλωσε τις αναρτημένες αφίσες για την απεργία στις 21 και 22 Απρίλη. Ενέργεια κατάπτυστη, δηλωτική του κλίματος τρομοκράτησης που προσπαθούν ανεπιτυχώς να επιβάλουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους και στον κατασκευαστικό κλάδο για να επιβάλουν αγόγγυστα την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι σε αυτήν την εργοδοτική πρόκληση, στην επίθεση στο ταξικό τους σωματείο, ύψωσαν ασπίδα προστασίας και απάντησαν με την αποχώρηση της βάρδιας από τη δουλειά, αναρτώντας και πάλι τις αφίσες. Να σημειωθεί ότι στο εργοτάξιο έγιναν 3 απολύσεις τον περασμένο μήνα λόγω ...κόστους, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 12 ώρες για τη διάνοιξη της σήραγγας χωρίς επαρκή εξαερισμό, φωτισμό με ελλείψεις στα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ολα αυτά, που αναδείχθηκαν και στην περιοδεία, προκάλεσαν το μένος της εργοδοσίας, προκειμένου να αποτρέψει την οργανωμένη πάλη των εργατών.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει την επίθεση, σημειώνοντας ότι στο ταξικό κίνημα αυτές οι προκλήσεις δεν περνούν, ότι οι εργάτες απαντούν άμεσα και χωρίς περιστροφές. Απαιτεί από την κατασκευάστρια εταιρεία να μαζέψει τα ψευτοπαλίκαρά της, να πάρει αποφασιστικά μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Να εφαρμόσει το νόμο για τη διάνοιξη της σήραγγας, όπως επαρκή εξαερισμό και φωτισμό, καταλυτικά μηχανήματα, μάσκες οξυγόνου, τηλέφωνο, τακτικές ατμοσφαιρικές πιέσεις, τακτικές νοσοκομειακές εξετάσεις των εργαζομένων, εφαρμογή του ωραρίου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ