Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα τα σφυριά χτυπούν για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Πίσω από τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, οι πολιτικοί και φυσικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στρώνουν το έδαφος για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Το κεφάλαιο και τα κόμματά ρου ετοιμάζονται για σαρωτική επίθεση στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με άμεση μείωση των μισθών και χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων. Η ανάγκη να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του σε ενιαίο ταξικό μέτωπο είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ
Το κεφάλαιο και τα κόμματά ρου ετοιμάζονται για σαρωτική επίθεση στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με άμεση μείωση των μισθών και χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων. Η ανάγκη να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του σε ενιαίο ταξικό μέτωπο είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ
Με το Γιούρογκρουπ να δηλώνει, διά στόματος του προέδρου του, ότι είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή το μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας, και όλους τους ιθύνοντες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να υποστηρίζουν ότι δεν έχει ζητηθεί από την Ελλάδα η ενεργοποίησή του, αλλά κυρίως με την προτροπή για νέα αντιλαϊκά μέτρα να βρίσκεται πάντα στο τραπέζι, ο διεθνής Τύπος ιχνογράφησε και χτες τις αντιθέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

Μιλώντας στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επισήμανε πως «η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένει δύσκολη και μπορεί να επιδεινωθεί» για να δείξει το δρόμο της ενεργοποίησης του μηχανισμού δανειοδότησης, διαπιστώνοντας πως «παρά τις δεσμεύσεις που εκφράσθηκαν στις δηλώσεις από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στις 25 Μάρτη και από το Γιούρογκρουπ στις 11 Απρίλη και παρά την αποφασιστικότητα που επεδείχθη από την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των ανακοινωθέντων μέτρων προσαρμογής για το 2010, οι εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές επιμένουν».

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριξε χτες πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη βοήθεια σήμερα». Την ίδια στιγμή, η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Ελενα Σαλγάδο, έστρεψε την προσοχή στην αναγκαιότητα εφαρμογής των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται και άλλων που έπονται, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήματα, αλλά εναπόκειται σ' αυτήν να συνεχίσει, αν θέλει τη βοήθεια αυτή που προβλέπει δάνειο ύψους τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων ευρώ με προνομιακό επιτόκιο περίπου 5%». Ακόμα, δήλωσε πως «θα υπάρξει ίσως κάποιο σχόλιο για την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ, αλλά δεν περιμένουμε καμία απόφαση σήμερα (σ.σ. χτες)».

Σενάρια γύρω από το ευρώ

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Ελληνες βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι στο τέλος ίσως δε χρειαστεί να ζητήσουν τη βοήθεια καθόλου», επέμεινε και χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Suedwestrundfunk».

Ακόμα, ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε χτες τις επιφυλάξεις του απέναντι στη συμμετοχή του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι «είναι συνετό να στηριχθούμε στην εμπειρία του ΔΝΤ, αλλά όπως και πριν είμαι επιφυλακτικός σχετικά με την όποια πιθανή οικονομική συνδρομή του (...) Το ΔΝΤ πρέπει να αποδεχτεί τους κανόνες της Ευρωζώνης».

«Η ανησυχία ότι και άλλες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη κρίση εξαιτίας των χρεών τους είναι δικαιολογημένη. Οι χώρες του νότου έχουν τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους. Υπάρχει όμως κάτι πιο σοβαρό: Τα τεράστια ελλείμματα στο εξωτερικό εμπόριο, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με δάνεια από τις διεθνείς αγορές. Οι αγορές αυτές ζητάνε, όμως, όλο και μεγαλύτερα επιτόκια και οι χώρες αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα», υποστηρίζει ο Γερμανός Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου «Ifo», υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα κι άλλα κράτη της Ευρωζώνης είναι όλο και πιο πιθανός.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των κρατών στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης αντίκειται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και επισημαίνει ότι «αν φτιάξουμε μια Ευρώπη, η οποία θα είναι μια ένωση μεταβιβάσεων, όπου οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες θα στηρίζουν τις πιο αδύναμες χώρες, τότε θα είχαμε μια ισοπέδωση των ευρωπαϊκών σχέσεων».

Οτι «η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει πτώχευση», υποστηρίζει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο Γερμανός αναλυτής Μπερτ Φλόσμπαχ, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Πρέπει να μειώσει κατά 20% με 30% το κόστος εργασίας, αλλά περικοπές σε τέτοιο ύψος δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Εναλλακτική λύση είναι η υποτίμηση του νομίσματος. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ΟΝΕ και να εισάγει ξανά το εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή. Ετσι θα αυξηθεί το χρέος της τόσο πολύ, ώστε θα πρέπει να το επαναδιαπραγματευθεί».

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι ενδεχόμενη «κήρυξη πτώχευσης από την Ελλάδα θα ασκήσει ασφαλώς πιέσεις και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία», υπογραμμίζοντας: «Αυτή η πίεση δε σημαίνει οπωσδήποτε και πρόκληση αλυσιδωτών αντιδράσεων στην ΟΝΕ, αλλά μάλλον θα προκαλέσει ένα σωτήριο σοκ».

Από την άλλη, ο Αμερικανός οικονομολόγος Μπάρι Αιχενγκριν, από το «University of California in Berkeley», μιλώντας στους «Financial Times Deutschland», υποστηρίζει ότι «για να ευοδωθεί το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα πρέπει να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% είναι μόνον η αρχή. Σε καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ δεν υπάρχουν τόσες ρυθμίσεις στην αγορά. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υφίσταται τόσο στενός έλεγχος της οικονομίας από το κράτος. Αλλά ακριβώς όλες αυτές οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα προσφέρουν και μια σειρά ευκαιρίες: Εάν γίνουν περικοπές στους μισθούς και καταργηθούν ταυτόχρονα και οι ρυθμίσεις στην αγορά, τότε οι δυσκολίες των Ελλήνων θα είναι λιγότερες. Διότι μπορεί να έχουν λιγότερα χρήματα στα πορτοφόλια τους, αλλά θα έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη».

Παιχνίδια με τις εκτιμήσεις

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του περιοδικού «Economist» εκτιμά ότι ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να συνεχίσει να δανείζεται και το δημόσιο χρέος της χώρας θα σταθεροποιηθεί πάνω από το 150% του ΑΕΠ, «βάρος» που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξει μια χώρα με τόσο κακές οικονομικές προοπτικές.

Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα «Citi» χαρακτηρίζει την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης ως «ένα σημαντικό βήμα, το οποίο συνδέει την προσφορά εξωτερικής βοήθειας από την ΕΕ με τη δρομολόγηση μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα» και εκτιμά ότι στο επίκεντρο της ατζέντας που πρέπει να θέσει η Ελλάδα βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το δημόσιο τομέα, καθώς και ότι η εξωτερική βοήθεια θα αποδειχθεί εν τέλει απαραίτητη, ενδεχομένως εντός του Μάη.

Η «Bank of America-Merrill Lynch» υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ενεργοποιηθεί ο επίσημος μηχανισμός, εκτιμώντας ότι οι βασικές διαβουλεύσεις σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν στις αρχές Μάη προκειμένου να προλάβουν την έκδοση 10ετούς ομολόγου 8,5 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση στις 19 του μήνα.

Ακόμα, η «Barcleys» εκτιμά ότι οι όροι που θα επιβάλει η ΕΕ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού για την Ελλάδα, δε θα είναι πιο επιεικείς από εκείνους του ΔΝΤ και σημειώνει ότι παρότι οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει ως προϋπόθεση την εκ των προτέρων έγκριση του πακέτου από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, δεν αποκλείεται η διαδικασία να ξεκινήσει ακόμα κι αν η εκταμίευση της βοήθειας καθυστερήσει στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ