Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σάρωμα δικαιωμάτων με όχημα το «μηχανισμό δανειοδότησης»

Βούτυρο στο ψωμί της αντιδραστικής προπαγάνδας απλώνει η δεδομένη πλέον προσφυγή στα δανειακά πακέτα ΕΕ - ΔΝΤ

Ο «μηχανισμός δανειοδότησης» και οι όροι που προβλέπει, είναι το όχημα για να επεκταθούν οι περικοπές μισθών και δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Ο εκβιασμός, η τρομοκρατία και τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου δεν πρέπει να περάσουν

Motion Team

Ο «μηχανισμός δανειοδότησης» και οι όροι που προβλέπει, είναι το όχημα για να επεκταθούν οι περικοπές μισθών και δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Ο εκβιασμός, η τρομοκρατία και τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου δεν πρέπει να περάσουν
Ετοιμη εμφανίζεται η κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του «μηχανισμού δανειοδότησης» της ΕΕ και του ΔΝΤ και να χρησιμοποιήσει την προσφυγή αυτή για να επιβάλει ένα νέο πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που θα πλήξουν το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των συνταξιούχων.

Παρά την προσπάθεια της επίσημης προπαγάνδας να πείσει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας ικανοποιεί τους όρους για τη δανειοδότηση της Ελλάδας μέσα στο 2010, κυβερνητικά στελέχη άφηναν και χτες να διαφανεί ότι η χορήγηση δανείων θα συνοδεύεται από τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων μέσα στη χρονιά και με βεβαιότητα το 2011 και το 2012.

Οπως, άλλωστε, ξεκάθαρα ειπώθηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, στην επιστολή του προς το ΔΝΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, η δανειοδότηση θα είναι «μακρόπνοη» και κατά συνέπεια η αντιλαϊκή επίθεση θα είναι κλιμακούμενη και βέβαια χωρίς ημερομηνία λήξης.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναπαρήγαγαν χτες διαρροές από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2010, ανησυχεί όμως για την επίτευξη των στόχων.

Αξιωματούχοι του Ταμείου επαναλάμβαναν ότι το ΔΝΤ έχει εγκρίνει τις σαρωτικές ανατροπές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει κάνει και η ΕΕ, και πως η συζήτηση για νέα πακέτα μέτρων θα γίνει με βεβαιότητα για τα χρόνια 2011 και 2012. Οι ίδιοι δήλωσαν έτοιμοι να εκταμιεύσουν την πρώτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα (ενδεχομένως και 5 δισ. ευρώ), μόλις τους ζητηθεί, με επιτόκιο γύρω στο 2,6%.

Τη Δευτέρα, έρχεται στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι «διαβουλεύσεις» με την ελληνική κυβέρνηση για τη λειτουργία του μηχανισμού. Εξάλλου, χτες στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του «Γιουρογκρούπ», υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού δανειοδότησης».

Κάθε μέτρο και ένα πλήγμα στο λαό

Χτες, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι «έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Με την προσφυγή της στο «μηχανισμό δανειοδότησης», η κυβέρνηση επιδιώκει, αφενός μέσω των δανείων να εξασφαλίσει χρήμα για να ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο και αφετέρου να έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για να προωθήσει τα βάρβαρα μέτρα.

Η προσφυγή της κυβέρνησης θα σημάνει επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων έτσι όπως αυτά έχουν αποφασιστεί στα πλαίσια των οργάνων της ευρωοικοδομήματος, καθορίζονται από τη «στρατηγική 2020» που συνυπέγραψε ο πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και έχουν προταθεί κατά καιρούς από το ΔΝΤ.

Βάσει αυτών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει:

-- Μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

-- Μείωση των συντάξεων για τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

-- Περικοπές ή ακόμα και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για εργαζόμενους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

-- Νέα μείωση στους μισθούς του Δημοσίου.

-- Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

-- Επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης.

-- Επιβολή νέων φόρων σε αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους.

-- Κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

-- Κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και κρατικών επιχειρήσεων.

Παιχνίδια εντυπώσεων

Οσο πλησιάζει ο χρόνος για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και την εμπλοκή του ΔΝΤ, τα κυβερνητικά στελέχη επιστρατεύουν κάθε μέσο, για να αποπροσανατολίσουν και να τρομοκρατήσουν το λαό.

Σε μια τέτοια προσπάθεια και με στόχο να αποτρέψει μαζικές και δυναμικές λαϊκές αντιδράσεις - που πλέον θεωρούνται δεδομένες από το Μέγαρο Μαξίμου - ο πρωθυπουργός επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες για την προσφυγή στο μηχανισμό στη ΝΔ, κρύβοντας ότι με συντονισμένα βήματα εφαρμόζει και προωθεί προαποφασισμένα μέτρα που έχουν τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η «ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού θα αποφασισθεί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας» και τόνισε ότι «το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία επιτήρησης της χώρας και ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων και του Προγράμματος Σταθερότητας». Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι έχει «γίνει πιο σοσιαλιστής από πριν», γιατί όπως υποστήριξε ζει «καθημερινά τις αγορές»!

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, με συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΑΙ - Νόβοστι» φανερώνοντας ότι είναι θέμα ημερών η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί σε παραλογισμούς των αγορών που δεν υπακούουν σε καμία οικονομική λογική (...) και στα πλαίσια αυτά θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένεται να καταφύγει στους τραπεζίτες για ένα ακόμη δάνειο, αυτή τη φορά με έντοκα γραμμάτια τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ που θα αντληθούν με τη διαδικασία της δημοπρασίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προγραμματίζει και διαφημιστική καμπάνια στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας, προκειμένου να δανειστεί και σε δολάρια.

Χρονοδιάγραμμα για την πλουτοκρατία

Χτες, εξάλλου, στην ιστοσελίδα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, αναρτήθηκε η έκθεση παρακολούθησης του Προγράμματος Σταθερότητας και του κυβερνητικού έργου. Βάσει της έκθεσης διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση 18 εξαγγελιών, οι οποίες είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέσα στο α' τρίμηνο του 2010.

Τα κυριότερα από τα αντιλαϊκά μέτρα που παρουσιάζουν καθυστέρηση και η κυβέρνηση προγραμματίζει την επιτάχυνσή τους μέχρι τα μέσα Μάη είναι:

-- Η εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.

-- Η κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών των υπουργείων που θα ενσωματώνουν τις περικοπές δαπανών.

-- Η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου που θα σηματοδοτήσει και νέες απολύσεις.

-- Η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ