Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρύβουν την αλήθεια από το λαό

Απαντώντας στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρωθυπουργός μίλησε χτες για «αποκυήματα φαντασίας» του Τύπου, τα οποία υιοθετεί το ΚΚΕ στην πολιτική κριτική του. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στο λαό, γιατί κρύβει την αλήθεια. Το έδαφος πάνω στο οποίο θα ξεδιπλωθούν οι όποιες συμφωνίες έχει ήδη στρωθεί, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ:

-- Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να εμπλέξει τη χώρα πιο βαθιά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη στη χωρίς τέλος αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει.

-- Η ανακοίνωση κατά την τελευταία επίσκεψη Δρούτσα στην Αγκυρα, μιας ακόμα δέσμης ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) στρατιωτικής συνεργασίας και προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δείχνει τον προσανατολισμό. Σταθμό στην πορεία των συζητήσεων των ΜΟΕ αποτελεί η Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997 μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κ. Σημίτη και της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Με βάση αυτή, η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τα «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, δηλαδή πέραν των όσων ορίζουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ακολούθησε το Δεκέμβρη του 1999 το Ελσίνκι με την αποδοχή από την Ελλάδα της ύπαρξης «συνοριακών διαφορών» Ελλάδας - Τουρκίας.

-- Ο αμερικανοΝΑΤΟικός παράγοντας σταθερά πιέζει για κλείσιμο των θεμάτων του Αιγαίου και των λειτουργικών - επιχειρησιακών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας, εξαιτίας των ελληνοτουρκικών τριβών. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει την ολοκληρωτική ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, τη λειτουργία του ενιαίου επιχειρησιακού χώρου, αλλά και τη συνεργασία ΝΑΤΟ και Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

-- Ο Αμερικανός διοικητής του ΝΑΤΟικού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CCAIR), στις 29 Μάρτη 2010, με έγγραφό του προς τον διοικητή του ελληνικού ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) στη Λάρισα, επιχείρησε ανοιχτό εκβιασμό, κηρύσσοντας ολόκληρο το Αιγαίο σε «γκρίζα ζώνη» καθώς το εξαίρεσε από τις περιοχές που καλύπτει το στρατηγείο μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διευθετήσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Η εν λόγω επιστολή μπορεί στη συνέχεια να ανακλήθηκε, αλλά η ουσία της παραμένει: Το κουμάντο στο Αιγαίο έχει περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια του ΝΑΤΟ, εξάλλου στο ΝΑΤΟ απευθύνθηκε η ελληνική κυβέρνηση για να ζητήσει πιστοποίηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

-- Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή στις 16 Μάρτη 2010 παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται να παραμείνει ανοιχτό το θέμα του Αιγαίου και για το σκοπό αυτό, ως προς τη λειτουργία του CAOC της Λάρισας, «προτείνουμε μια ευέλικτη λύση διατήρησης της παλαιάς δομής ή εφαρμογή της νέας δομής». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για το ΝΑΤΟ το Αιγαίο είναι μια «γκρίζα περιοχή». Παραδέχθηκε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ είναι το αφεντικό του Αιγαίου και ότι στα επιτελεία του φθάνει από τα ραντάρ πρώτα η εικόνα του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ