Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οξύνεται η εσωκομματική πόλωση

Με προσωπικές εκατέρωθεν επιθέσεις οι δυο βασικοί υποψήφιοι παλεύουν να κερδίσουν ψήφους

Χαρακτηριστικά προσωπικής κόντρας μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων προσλαμβάνει η διαμάχη για την ηγεσία της ΝΔ, ανεβάζοντας την εσωκομματική ένταση και πόλωση. Το δίλημμα «Μπακογιάννη ή Σαμαράς», που μπαίνει πλέον ωμά και από τις δύο πλευρές, είναι αναπόφευκτη κατάληξη της απόλυτης ιδεολογικής και πολιτικής ταύτισης μεταξύ των δύο υποψηφίων που το μόνο που τους χωρίζει είναι η διεκδίκηση της εξουσίας.

Τα ζητήματα γύρω από τα οποία συγκρούονται τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα είναι αν θα γίνει ή όχι τηλεμαχία (ντιμπέιτ) μεταξύ των υποψηφίων, ποιον στηρίζει το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» και οι «μηχανισμοί», σε ποια πλευρά βρίσκονται τα «γκόλντεν μπόις» και «τα στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη» και άλλα παρόμοια.

Η Ντ. Μπακογιάννη επανέφερε χτες την πρόταση για τη διεξαγωγή τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφίων, προκειμένου, όπως είπε, «να συζητήσουμε πολιτικά μεταξύ μας», επικαλούμενη ότι «υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν έχει πάρει απαντήσεις». Απορριπτική ήταν η απάντηση εκ μέρους του Α. Σαμαρά, που δήλωσε ότι «δε θα επιτρέψει να γίνουν τα εσωτερικά μας τηλεοπτικό θέαμα, όπου εμείς θα τσακωνόμαστε και θα χαίρονται μόνο οι αντίπαλοί μας». Αφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μια τέτοια ενέργεια ευνοεί το ΠΑΣΟΚ και περνώντας στην αντεπίθεση συνέστησε «περισσότερη ευθύνη» και περίσκεψη για τη ΝΔ μετά τις εκλογές.

Επιπλέον προκάλεσε την αντίπαλη πλευρά να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα «γκόλντεν μπόις» που βρίσκονται μεταξύ των υποστηρικτών του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι «τα στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη» στηρίζουν την Ντ. Μπακογιάννη, για την οποία είπε ότι ήταν μεταξύ αυτών που πίεζαν για πρόωρες εκλογές!

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε ως βασικός στόχος του συστήματος ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «το σύστημα ΠΑΣΟΚ τα έχει δώσει όλα εναντίον μου», ενώ υπερασπίστηκε την υποστήριξή της από βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί όλοι αυτοί να θεωρούνται «μηχανισμός». Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο «Μέγκα», υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει τους Σαμαρά - Αβραμόπουλο ως «δίδυμο», χαρακτηρίζοντας τον δεύτερο ως «συνιστώσα του κ. Σαμαρά».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ και στα αίτια που προκάλεσαν τη βαριά εκλογική ήττα συμπεριέλαβε «τις απαράδεκτες συμπεριφορές συγκεκριμένων στελεχών», την «πολιτική ατολμία και καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων» και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Την εκτίμηση ότι «το παιχνίδι είναι ντέρμπι, παίζεται επί ίσοις όροις», έκανε μιλώντας στον «Φλας» ο Α. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι ήταν ο ίδιος που «αποδέσμευσε» τους συνεργάτες του, όπως ο Μ. Χαρακόπουλος, «να πράξουν κατά συνείδηση». Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Α. Σαμαρά εξέφρασε ο Χρ. Φώλιας, ενώ στο πλευρό της Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε ο Ν. Δένδιας. Την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Π. Ψωμιάδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ