Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το πρόγραμμα της Στοκχόλμης

Eνταση του αυταρχισμού και της καταστολής ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση με το λεγόμενο «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης». Η νέα αυτή δέσμη αντιδραστικών μέτρων, με ορίζοντα εφαρμογής έως το 2014, θωρακίζει παραπέρα το πολιτικό σύστημα και την κυριαρχία των μονοπωλίων, με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα και μηχανισμούς που στήνει και στη συνέχεια θρέφει ενάντια στο εργατικό και λαϊκό Κίνημα. Εντάσσεται στο πλαίσιο του ψευδεπίγραφα αποκαλούμενου «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» (ΧΕΑΔ) της ΕΕ. Η ολοκλήρωση οικοδόμησης αυτού του ΧΕΑΔ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα των πολιτικών εκφραστών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Και όλα αυτά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που τα μονοπώλια προσπαθούν να βγουν αλώβητα και επιδιώκουν να πληρώσουν τα βάρη οι εργαζόμενοι, οι λαοί όλου του κόσμου. Γι' αυτό το λόγο είναι απαραίτητα για το μεγάλο κεφάλαιο και μέτρα καταστολής που θα εμποδίσουν την οργάνωση, την αντίδραση και την αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού Κινήματος.

Το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ετοιμάζεται μεθοδικά, καιρό τώρα, από τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις στα κράτη μέλη. Τρίτο στη σειρά, έρχεται μετά τα ανάλογα προγράμματα Τάμπερε και Χάγης, όπως απλώθηκαν στο διάστημα 1999 - 2009. Δεκαετία όπου καλλιεργήθηκε τρομοϋστερία, αξιοποιήθηκαν κάθε είδους προβοκάτορες ώστε να ψηφιστούν τρομονόμοι παντού στην ΕΕ, στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν το Κίνημα, χαρακτηρίζοντας τρομοαδικήματα και τιμωρώντας με βαρύτατες ποινές μορφές πάλης που αυτό επιλέγει. Η ΕΕ φέρνει τώρα νέα τέτοια μέτρα. Εναρμονίζει και ομογενοποιεί τις εθνικές νομοθεσίες. Ενδυναμώνει τους υπάρχοντες κατασταλτικούς μηχανισμούς και δημιουργεί νέους σε πανευρωενωσιακό επίπεδο. Επεκτείνει το φακέλωμα. Ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ. Κατατρέχει στυγνά τους μετανάστες, πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού. Ορθώνει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζομένων ακόμη και σε αυτή την αστική Δικαιοσύνη. Περιορίζει, καταλυτικά, δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Εντείνει τον αντικομμουνισμό (συστατικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ).

Πλέον αναδεικνύεται καθαρά ό,τι έγκαιρα είχε επισημάνει το ΚΚΕ. Πως όσο βαθαίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τόσο αυξάνεται η καταστολή, η αστυνομοκρατία και το «έλλειμμα δημοκρατίας» (ακόμη και με αστικοδημοκρατικούς όρους) σε ευρωενωσιακό επίπεδο και σε κάθε αστικό κράτος μέλος χωριστά. Τόσο, δηλαδή, αποκαλύπτεται η ΕΕ ως μια δικτατορία του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται και ο φόβος αυτού του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεών του (όπως η ΕΕ) απέναντι στην ανεξάντλητη δύναμη του εργαζόμενου λαού όταν αποφασίσει να τη χρησιμοποιήσει. Ο φόβος τους απέναντι στο λαϊκό Κίνημα και την ισχύ που διαθέτει να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Με αυτά ως δεδομένα, το ΚΚΕ, κατηγορηματικά αντίθετο στο «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» (όπως αντίθετο ήταν και στα προηγούμενα προγράμματα υλοποίησης του ΧΕΑΔ, αντίθετο σε κάθε μέτρο θωράκισης των μονοπωλίων και χτυπήματος του εργατικού και λαϊκού κινήματος) καλεί ανοιχτά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να περάσουν στην αντεπίθεση. Με ανυπακοή για ρήξη και ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ και του οικοδομήματός της. Απέναντι στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση της ευρωένωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, των κυβερνήσεων των κρατών μελών της, να αντιτάξουν το δικό τους, λαϊκό μέτωπο που με τη πάλη του θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Συμφέρον του λαού είναι να το πράξει.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ