Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζεται η συζήτηση επί του περιουσιακού

Με αμφίβολης αξιοπιστίας δημοσκοπήσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα υπέρ των θέσεών της

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη συζήτηση για το περιουσιακό συνέχισαν και κατά τη χτεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών καθορίστηκε για την Παρασκευή 13 Νοέμβρη, με το ίδιο θέμα, ενώ στο μεσοδιάστημα θα συναντηθούν και οι σύμβουλοι των δύο ηγετών.

Ο Δ. Χριστόφιας αναφερόμενος στις συνομιλίες μίλησε για την έναρξη της κατηγοριοποίησης των περιουσιών, σημειώνοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί «κατά την γνώμη μου για μερικές βδομάδες. Συνεχίζουμε τη συζήτηση του θέματος των περιουσιών, το οποίο δεν είναι απλό θέμα. Εν πάση περιπτώσει, κάναμε μια κίνηση προς τα μπρος σήμερα αλλά χρειάζονται πολλά να γίνουν».

Και ενώ συνεχίζεται η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στα κατεχόμενα δημοσιοποιήθηκε δημοσκόπηση σχετικά με τη λύση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κιπρίς». Τα αποτελέσματα της έρευνας επιχειρούν ξεκάθαρα να παρουσιάσουν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στα κατεχόμενα - οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι τουρκοκύπριοι αλλά έποικοι - επιθυμεί λύση στη βάση των δύο χωριστών κρατών κατά 77%, ενώ το 75,1% προκρίνει τη λύση της συνομοσπονδίας με αποδυναμωμένη την κεντρική κυβέρνηση. Το 41% υποστηρίζει ότι επιθυμεί να παραμείνει η παρούσα κατάσταση. Ενδεικτικό είναι δε, ότι το 63% των ερωτηθέντων δε θεωρεί ότι οι συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ θα έχουν αίσιο αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντεκτάς, επισκέφθηκε την Τουρκία για την επέτειο του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι ευγνωμονούν τον αποθανόντα για την εισβολή του 1974, αλλιώς σήμερα θα βρίσκονταν υπό τη σκιά της ελληνικής σημαίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ