Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνέδριο προσαρμοσμένο στη μάχη για την εξουσία

Ξεκινάνε σήμερα στο ΣΕΦ οι διήμερες εργασίες

Η διαμάχη για την ηγεσία της ΝΔ διαπερνά τις εργασίες του διήμερου έκτακτου συνεδρίου που ξεκινά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, γεγονός που καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για το κλίμα που θα επικρατήσει. Οι εκατέρωθεν εκκλήσεις για ενότητα δεν μπορούν να αποκρύψουν την άγρια κόντρα μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων που «αγκαλιάζει» το σύνολο σχεδόν των συνέδρων και η οποία μπορεί να εκφραστεί με «απρόβλεπτο» τρόπο στις εργασίες. Το κλίμα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα από τις εκτιμήσεις ότι η κούρσα διαδοχής εξελίσσεται σε «ντέρμπι» μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, της Ντ. Μπακογιάννη και του Α. Σαμαρά.

Καθοριστικό ρόλο για το κλίμα που θα διαμορφωθεί σήμερα και αύριο στο ΣΕΦ εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει η ομιλία και η συνολικότερη στάση του Κ. Καραμανλή, καθώς μέχρι χτες υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες για το αν ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ θα παρακολουθήσει τις ομιλίες των συνέδρων ή θα αποχωρήσει. Αρκετά στελέχη της ΝΔ φέρονται αποφασισμένα να πάρουν το λόγο αύριο, προκειμένου καταλογίσουν ευθύνες σε συγκεκριμένα κορυφαία στελέχη για την εκλογική ήττα. Η τάση αυτή μάλλον ενθαρρύνεται προκειμένου να λειτουργήσει η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ως «εκτονωτική διαδικασία» για το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα.

Σήμερα θα μιλήσουν οι τρεις υποψήφιοι και θα ληφθεί απόφαση για την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από την οργανωμένη βάση στις 29 Νοέμβρη και αν χρειαστεί επαναληπτική εκλογή στις 5 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χτες η Ρηγίλλης, ο αριθμός των συνέδρων ανέρχεται σε 4.459. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται 99 βουλευτές και ευρωβουλευτές, 354 τέως βουλευτές, 266 υποψήφιοι βουλευτές, 23 τέως ευρωβουλευτές, 14 υποψήφιοι ευρωβουλευτές, 362 μέλη Κεντρικής Επιτροπής, 603 εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 658 εκπρόσωποι περιφερειακής οργάνωσης, 325 εκπρόσωποι γυναικών, 428 εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ, 177 εκπρόσωποι ΔΑΚΕ, 134 εκπρόσωποι ΕΚΟ, 650 συνδικαλιστές.

Οι παρασκηνιακές επαφές και διαβουλεύσεις των υποψηφίων με τους συνέδρους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ξεχωριστό βάρος έχουν ρίξει τα δύο επιτελεία στον «προσεταιρισμό» των στελεχών που στήριζαν την υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος, εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου στο συνέδριο. Χτες πάντως συναντήθηκε με την Ντ. Μπακογιάννη και προτίθεται να συναντηθεί και με τους άλλους δύο υποψηφίους.

Ενδεικτική του τρόπου που αντιλαμβάνονται τα στελέχη της ΝΔ τη «διαφορά» μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων είναι η τοποθέτηση του υποστηρικτή της Ντ. Μπακογιάννη και βουλευτή Σ. Κεδίκογλου: «Ο κ. Σαμαράς (...) θα περιχαρακώσει τη ΝΔ στα όρια ενός παραδοσιακού δεξιού κόμματος, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεράσει το 30%, άντε 35%», είπε και συμπλήρωσε: «Η Ντόρα Μπακογιάννη δίνει μεγάλη σημασία στη δημιουργία ενός κεντροδεξιού πλειοψηφικού ρεύματος και μόνο έτσι μπορεί να ξαναγίνει η ΝΔ κόμμα εξουσίας, δηλαδή να επανακτήσουμε το μεσαίο χώρο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ