Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Τριβές και διαγκωνισμοί στη συζήτηση για το οργανωτικό

Με επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΝ παρενέβη στις εξελίξεις ο Αλ. Αλαβάνος

Επιθετικός προς την ηγεσία του ΣΥΝ ήταν ο Αλ. Αλαβάνος στην πρώτη εμφάνιση μετά την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη. Προχτές το βράδυ, από την παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε η Ν. Βαλάβανη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Αλαβάνος αποδοκίμασε την ηγεσία του ΣΥΝ και ζήτησε στο εξής το όνομά του να συνοδεύεται από την ιδιότητα «μέλος του ΣΥΡΙΖΑ». Μια φράση που αποτελεί ευθεία παρέμβασή στην εν εξελίξει διαδικασία προετοιμασίας της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ για την οργανωτική του ανασυγκρότηση.

Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε «μεγάλη ήττα» το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις εντός του σχήματος, ανέφερε ότι «οι ομοφωνίες, οι πλειοψηφίες, οι συμφωνίες μεγάλων τάσεων δεν μπορούν να οδηγήσουν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πουθενά. Το εγχείρημα της αριστεράς δεν είναι αποκλειστικά κομματικό, αν μείνει έτσι, είναι καταδικασμένο». Ζήτησε ακόμα «δημοκρατία και καθοριστική συμμετοχή των μελών στο γίγνεσθαι, στην ηγεσία και στις πολιτικές επιλογές».

Χωρίς ονομαστικές αναφορές, με σαφή όμως στόχευση την ηγεσία του ΣΥΝ, συμπλήρωσε ότι «ο αντίπαλος της αριστεράς είναι εντός των τειχών, διεισδύει εντός προσπαθώντας να παραγάγει αξίες σχετικές με τον κυνισμό, τον καριερισμό, το λαϊφστάιλ στο χώρο της αριστεράς» και «πρέπει να αποδομηθεί ο κατεστημένος, επικοινωνιακός και χειροκροτούμενος από το σύστημα πολιτικός λόγος που έχει τη δυνατότητα να διεισδύει στην αριστερά». Ακόμα, χρέωσε ευθύνες στις «εστίες» που «ως ιστορική συνέχεια των γκούλαγκ μιλάνε για ψυχοπαθείς και τρελούς, είτε αυτοί λέγονται κόκκινοι, είτε λέγονται πράσινοι και προσπαθούν να αναπτύξουν έναν καθυστερημένο κομματικό κομφορμισμό, μέσα σ' αυτό το χώρο που έδωσε μια τρομερή ανάσα στη χώρα».

Διαπιστώνουν «βαθιά κρίση»

Στο πνεύμα Αλαβάνου κινείται και η τοποθέτηση της ΚΟΕ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δημοσιοποίησε πριν την έναρξη της συνεδρίασης, με τον τίτλο «Κόκκινη κάρτα στον ΣΥΡΙΖΑ». Εκεί αναφέρει «βρισκόμαστε μπροστά σε μια βαθιά κρίση του ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει ή στο τέλος του ή σε έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ (...) Στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, βιώνουμε σε λανθάνουσα κατάσταση δύο διαφορετικές οπτικές, δύο διαφορετικές στρατηγικές, δύο διαφορετικές πολιτικές γραμμές».

Η ΚΟΕ απαιτεί «ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο πολιτικό φορέα κι όχι τσίρκο των συνιστωσών, ομάδων, τάσεων κλπ.», στηλιτεύοντας την «γραμμή που θεωρεί ότι σαν ώριμο φρούτο ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα προστρέξει στον όμορο προγραμματικό χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ» που «θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ σωσίβιο στα δύσκολα, με λειτουργία παιδικών παιχνιδιών παραλίας» και «βγάζει κόκκινη κάρτα, στέλνοντας το αισιόδοξο και αναγκαίο εγχείρημα της ενότητας της Αριστεράς στην εξέδρα». Η ΚΟΕ προειδοποιεί πως «σήμερα το κακό φαίνεται με δρασκελιές να έρχεται». Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ απέβη και πάλι άκαρπη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ