Σε μια προσπάθεια να προσδώσει επιστημονικό κύρος σε δύο βαθιά αντιδημοκρατικές - αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει με τις προγραμματικές της δηλώσεις, έδωσε χτες στη δημοσιότητα τη σύνθεση των «επιστημονικών επιτροπών» που θα επεξεργαστούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την περιβόητη διοικητική μεταρρύθμιση, γνωστή και ως «Καποδίστριας 2».
Η επιτροπή για τον εκλογικό νόμο θα αποτελείται από τους Νίκο Αλιβιζάτο, Αθανάσιο Διαμαντόπουλο, Σωκράτη Δώδο, Ηλία Νικολακόπουλο, Λίνα Παπαδοπούλου, και Φίλιππο Σπυρόπουλο, όλοι πανεπιστημιακοί διαφόρων βαθμίδων. Την επιτροπή για τον «Καποδίστρια 2» θα αποτελούν οι Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Ράλλης Γκέκας, Αθανάσιος Καταρτζής, Χαράλαμπος Κουταλάκης, Γιώργος Σωτηρέλης, Θεόδωρος Χατζηπαντελής και Νικόλαος Χλέπας, οι ιδιότητες των οποίων ποικίλλουν από καθηγητές πανεπιστημίου μέχρι μέλη διάφορων ινστιτούτων.
Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις, θα υιοθετεί το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Αναφορικά με τον δεύτερο «Καποδίστρια», η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα έχει αφήσει να διαρρεύσουν, στοχεύει να χρησιμοποιήσει ως βάση για συζήτηση, το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), το οποίο προβλέπει: Συρρίκνωση των σημερινών 1.034 δήμων σε 350 έως 360, κατάργηση των 120 υφιστάμενων κοινοτήτων, κατάργηση των νομαρχιών ως εκλεγμένων αυτοδιοικητικών οργάνων και συγχώνευσή τους στις περιφέρειες, εκλογή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης με συρρίκνωση του τωρινού αριθμού τους (13).