Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αψιμαχίες για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου

Σε ψηφοφορία στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ αναμένεται να τεθεί το εύρος της «εκλογικής βάσης», καθώς οι υποψήφιοι εμμένουν στις θέσεις τους

Σε ψηφοθηρικές αψιμαχίες για τη διαδικασία μετατρέπεται η κούρσα διαδοχής στη ΝΔ, με κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης τη συμμετοχή ή όχι των «φίλων» στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου αρχηγού. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς οι υποψήφιοι εμμένουν στις θέσεις τους.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, που ανέδειξε το ζήτημα της επέκτασης του εκλεκτορικού σώματος και στους φίλους του κόμματος της ΝΔ, εμφανίζεται αποφασισμένος να το θέσει σε ψηφοφορία στην συνεδρίαση της ΚΕ, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τις φήμες ότι πρόκειται να παραιτηθεί από την κούρσα διαδοχής. Μιλώντας χτες στη ΝΕΤ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόρριψη της πρότασής του από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι ο Δ. Σιούφας δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποδοχή της πρότασης στη συνεδρίαση της ΚΕ επισημαίνοντας με νόημα ότι «τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι μαχητές αυτής της παράταξης, που όλα αυτά τα χρόνια (...) αισθάνθηκαν, ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τους δινόταν καν η ευκαιρία να αρθρώσουν λόγο και άποψη».

Απρόσμενο σύμμαχο βρήκε χτες ο πρώην υπουργός Υγείας στο πρόσωπο του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος κάνοντας «στροφή» από τη μέχρι τώρα θέση του για πιστή τήρηση του καταστατικού, εμφανίστηκε να επικροτεί την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου. Μιλώντας στο Real Fm ζήτησε από τους άλλους υποψηφίους να κάνουν αποδεκτή την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου και να πάνε ομόφωνα στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ, όπου όπως είπε πρέπει να γίνει ανοιχτός διάλογος. Χαρακτήρισε τεχνητή τη διαμάχη για το αν θα υπογράψει ο «φίλος» ή όχι, θεωρώντας το όλο ζήτημα ως γραφειοκρατικό. Τις απόψεις του Δ. Αβραμόπουλου δήλωσε ότι «προσυπογράφει» ο Π. Ψωμιάδης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε χτες μαζί του στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη επιμένει στην πρόταση για εκλογή του αρχηγού από τα μέλη της ΝΔ και παραπέμπει στην απόφαση της ΚΕ για την οποία επίσης εμφανίζεται αισιόδοξη. «Οτιδήποτε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή εγώ θα το αποδεχθώ», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες (στο Mega), επαναλαμβάνοντας τη θέση της ότι «στις 29 Νοεμβρίου όποιος γίνει μέλος της ΝΔ θα μπορεί να ψηφίσει». Ο Αντ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι στηρίζει όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή διαδικασία για την εκλογή αρχηγού.

Προσπάθεια εκτόνωσης της δυσαρέσκειας

Ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ η Ρηγίλλης φρόντισε χτες να «αποσυμπιέσει» το κλίμα έντασης που επικρατούσε, τροποποιώντας τη αρχική διαδικασία η οποία δεν προέβλεπε ομιλίες μελών. Σε χτεσινή του δήλωση ο Λ. Ζαγορίτης θεώρησε αυτονόητο ότι θα γίνει συζήτηση και ο καθένας μπορεί να καταθέσει όποια άλλη πρόταση επιθυμεί και να τοποθετηθεί όποιος θέλει. Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με την αποχώρηση της Singular Logic (η εταιρεία πληροφορικής που θα αναλάμβανε την οργάνωση της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας) από τη ΝΔ ανακοινώθηκε χτες ότι «δεν αντιμετωπίζει δυσχέρεια στην ανεύρεση εξειδικευμένων εταιρειών, που να έχουν την τεχνολογική και οργανωτική επάρκεια για να υλοποιήσουν το έργο» (της online ψηφοφορίας), επισημαίνοντας ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες.

Επί της ουσίας οι τέσσερις υποψήφιοι συμπλέουν πλήρως τόσο στην στρατηγική της αντιλαϊκής επίθεσης όσο και στην αντιπολιτευτική τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Ολοι τους εμφανίζονται εγγυητές της ενότητας, υπερθεματίζουν για «τομές και αλλαγές» στον κομματικό μηχανισμό και μοιράζουν διαβεβαιώσεις ότι θα θέσουν σύντομα το κόμμα σε τροχιά εξουσίας είτε με αμφίπλευρη διεύρυνση «προς τα δεξιά και προς το κέντρο» (Μπακογιάννη) είτε με «την ανανέωση της ιδεολογικής ταυτότητας» (Σαμαράς).

Δεδομένη η αντιλαϊκή στρατηγική

Πλήρης σύμπλευση υπάρχει και για την αντιπολιτευτική τακτική. Για «αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ» έκανε λόγο η Ντ. Μπακογιάννη, για «αξιόπιστη, σοβαρή αντιπολίτευση» μίλησε ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ πιο σκληρούς φραστικά τόνους υιοθετεί ο Αντ. Σαμαράς.

«Στόχος μου είναι μια αναγεννημένη, ισχυρή, πρωτοπόρα Νέα Δημοκρατία. Ενα ανοιχτό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό κόμμα, ικανό να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην πλατιά πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» ήταν το στίγμα που έδωσε χτες η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας σε νεοδημοκράτες στην Ηλιούπολη. «Η ενότητα της ΝΔ είναι δεδομένη. Οποιος ή όποια εκλεγεί πρόεδρος θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά», επανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επιχείρησε να δημιουργήσει αναχώματα στην προσπάθεια της Ντ. Μπακογιάννη να διασφαλίσει την υποστήριξη μεγάλου τμήματος των «καραμανλικών». Αναφερόμενος στον Κ. Καραμανλή είπε ότι είναι «ιστορική αδικία» αυτό που συνέβη και θα μείνουν ως «ιστορική δικαίωση» όσα είπε προεκλογικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ